Γηροκομείο στα Χανιά: Η επόμενη ημέρα, οι ευθύνες και η θέση των υπηρεσιών (βίντεο)

Κρήτη
Γηροκομείο στα Χανιά: Η επόμενη ημέρα, οι ευθύνες και η θέση των υπηρεσιών (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξετυλίγεται το κουβάρι της φρίκης με τις αποκαλύψεις για τις κακοποιήσεις ηλικιωμένων - Η δομή κολαστήριο ψυχών συνεχίζει τη λειτουργία της με 41 τρόφιμους - Σε δωμάτιο που χρησιμοποιούσαν ως νεκροθάλαμο φιλοξενούσαν ηλικιωμένους, σύμφωνα με νέα μαρτυρία
  • Παραμένει ανοικτή η «Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων» - Κατακραυγή από την κοινή γνώμη για τις συνθήκες
  • Ενέργειες για να μπει λουκέτο στη δομή-κολαστήριο μετά από τις καταιγιστικές εξελίξεις
  • Σημανδηράκης: Απαράδεκτες ενέργειες που δεν μπορεί να αμαυρώνουν την τοπική κοινωνία
  • Αυτοψία στη δομή ζητούν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων
  • Θέμα της δικαιοσύνης και των αρμόδιων υπουργείων είναι πλέον η συνέχιση ή μη της λειτουργίας του ιδιωτικού οίκου ευγηρίας στα Χανιά με τους δεκάδες καταγεγραμμένους ύποπτους θανάτους ηλικιωμένων, τον υποσιτισμό και τη βιαιότητα σε βάρος τροφίμων, κακουργήματα για τα οποία οι ανακριτικές αρχές έκριναν προφυλακιστέους τέσσερις εκ των επτά συλληφθέντων.

    Διαβάστε επίσης

    Συγκλονιστική μαρτυρία ηλικιωμένου που βίωσε τον εφιάλτη

    «Άφησαν τη μητέρα μου να αιμορραγεί τρεις μέρες μέχρι που πέθανε»

    Οι πολίτες ζητούν το μαχαίρι να φθάσει στο κόκαλο και οι υπαίτιοι να τιμωρηθούν, ενώ την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, αφού ξεκαθαρίζει ότι είναι στη διάθεση της δικαιοσύνης για να διευκολυνθεί το έργο της, καθιστά σαφές ότι «μεμονωμένα άτομα δεν μπορούν με τις πράξεις τους να αμαυρώσουν ολόκληρη την τοπική κοινωνία που μέχρι σήμερα έχει αποδείξει επανειλημμένα την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη της».

    Η δομή – κολαστήριο συνεχίζει να φιλοξενεί 41 ηλικιωμένους

    Η αρμόδια αρχή για τη διενέργεια των ελέγχων πάντως, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων – υπάλληλοι της οποίας φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην ογκοδέστατη δικογραφία των χιλιάδων σελίδων για τον οίκο ευγηρίας του μαρτυρίου – δεν έχει τοποθετηθεί. Στις συνεχείς οχλήσεις προς την προϊσταμένη της υπηρεσίας κ. Μαρακάκη, ουδείς απάντησε, ενώ υπάλληλοι δεν ήταν σε θέση να δώσουν την παραμικρή διευκρίνηση.

    Ο αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής, αρνήθηκε να πάρει εκ νέου θέση και παρέπεμψε σε προηγούμενες δηλώσεις του, στις οποίες ξεκαθάριζε ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος να συμβάλει στη διερεύνηση της υπόθεσης και στην απόδοση ευθυνών. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει υπάρξει επικοινωνία με τις εισαγγελικές αρχές και το αρμόδιο υπουργείο για να δοθούν κατευθυντήριες  γραμμές ή να ανακοινωθούν αποφάσεις, κάτι που ως αργά χθες δεν είχε συμβεί.

    Έξι μέρες μετά την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε ο εισαγγελέας Χανίων, με τους τέσσερις από τους επτά συλληφθέντες για την υπόθεση του ιδιωτικού οίκου ευγηρίας να έχουν ήδη προφυλακιστεί, η δομή συνέχιζει και σήμερα, Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου κανονικά τη λειτουργία της, φιλοξενώντας 41 ηλικιωμένους. Το ενδεχόμενο του λουκέτου φαίνεται να εξετάζεται, πλην όμως, μεγάλο ερώτημα είναι ποια θα είναι τύχη των τρόφιμων που παραμένουν παρά τις εξελίξεις και τις φρικιαστικές αποκαλύψεις, στο ίδρυμα – κολαστήριο, όπως το χαρακτηρίζουν μάρτυρες της υπόθεσης.

    Εξετάζεται η μεταφορά τροφίμων στο δημοτικό γηροκομείο

    Την πιθανότητα απομάκρυνσης των τροφίμων, ωστόσο, επιβεβαιώνει, σε δήλωσή του, ο δήμαρχος της πόλης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι συζητείται με τα στελέχη του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων το σενάριο της απορρόφησης ηλικιωμένων που αυτή τη στιγμή παραμένουν στην ιδιωτική μονάδα . Ο κ. Σημανδηράκης πάντως υπογράμμισε ότι η δυναμικότητα του Δημοτικού Γηροκομείου δεν επιτρέπει άνοιγμα στον αριθμό των φιλοξενουμένων. «Το σίγουρο βέβαια είναι ότι το δημοτικό γηροκομείο Χανίων θα προσπαθήσει στην κατεύθυνση που θα του υποδείξουν οι αρχές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Σημανδηράκης: Απαράδεκτες ενέργειες που δε μπορεί να αμαυρώνουν την τοπική κοινωνία

    Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Χανίων εμφανίσθηκε κατηγορηματικός ως προς την ανάγκη απόδοσης ευθυνών: «Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές σε ανθρώπους ιδίως της τρίτης ηλικίας που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες προσοχής. Ελπίζω, εύχομαι και θα συνδράμουμε στο βαθμό που μας αναλογεί ως δήμος, ώστε να αποδοθεί το ταχύτερο δυνατόν δικαιοσύνη και οι τυχόν ευθύνες που υπάρχουν να καταλογιστούν σε όλους όσοι είναι υπεύθυνοι», δήλωσε σε όλους τους τόνους. Ο ίδιος σημείωσε ότι «η χανιώτικη κοινωνία έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι είναι μια κοινωνία που σέβεται τον άνθρωπο, έχει επιδείξει αλληλεγγύη όποτε απαιτήθηκε» και συνέστησε προσοχή στα λεγόμενα  «ώστε  να μην πάρει όλη αυτή η τραγική υπόθεση ένα χαρακτήρα που θα επιβαρύνει το όνομα και τον χαρακτήρα των Χανιωτών».

    Προφυλακιστέοι οι τέσσερις εκ των επτά

    Η αυλαία της πρώτης πράξης της τραγωδίας που παιζόταν στην κατ ευφημισμόν «Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων» έπεσε το πρωί της Κυριακής με την προφυλάκιση των τεσσάρων εκ των επτά συλληφθέντων – της ιδιοκτήτριας και της συνδιαχειρίστριας, του γενικού γιατρού και του ψυχιάτρου, μετά από μια μαραθώνια διαδικασία απολογιών που διήρκησε 24 ώρες!

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, η υπόθεση αφορά σε 30 θανάτους ηλικιωμένων και οκτώ απόπειρες, ενώ προκύπτει μακρά ασιτία, αναίτια χορήγηση κατασταλτικών φαρμάκων , βίαιες συμπεριφορές και συνολικά ακατάλληλο πλαίσιο λειτουργίας της δομής.

    Φιλοξενούσαν ηλικιωμένους σε νεκροθάλαμο - Κατακραυγή από την κοινή γνώμη

    Μία από τις δεκάδες μαρτυρίες – σοκ, ανέφερε πως κατά καιρούς ηλικιωμένοι φιλοξενήθηκαν ακόμη και στο δωμάτιο που χρησιμοποιούσαν ως νεκροθάλαμο. Ήταν ωστόσο το κερασάκι στην τούρτα. Η αστυνομική έρευνα έδειξε επίσης ότι οι νοσηλευτές ανά βάρδια ήταν ελάχιστοι σε σχέση με τον αριθμό των φιλοξενουμένων κι ότι η τακτική της καθήλωσης των τροφίμων ήταν στο ημερήσιο πρόγραμμα.

    Στο ερώτημα γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαν διαπιστώσει όσα φριχτά συνέβαιναν εις βάρος ανήμπορων τροφίμων, φαίνεται να απαντούν εν μέρει πρώην εργαζόμενοι της δομής που κατέθεσαν ότι οι ιδιοκτήτριες ενημερώνονταν πριν από κάθε έλεγχο φροντίζοντας ακόμη και να κρύψουν τους υπεράριθμους ηλικιωμένους.

    Εκτός από τους επτά συλληφθέντες για την υπόθεση που έχει σοκάρει το πανελλήνιο, άλλοι 29 φέρονται να εμπλέκονται με πλημελημματικού χαρακτήρα κατηγορίες. Ανάμεσα τους και δώδεκα υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων από τους οποίους τρεις συνταξιοδοτημένοι και εννέα εν ενεργεία. Με ενδιαφέρον και την κοινή γνώμη να απαιτεί απόδοση ευθυνών, αναμένεται και το πόρισμα των φορολογικών ελέγχων στα στοιχεία των φερόμενων ως εμπλεκόμενων. Οι μαρτυρίες λένε εξάλλου, πως εκτός από τις χρυσές βέρες που οι δύο βασικές κατηγορούμενες φέρονται να αφαιρούσαν από τροφίμους που απεβίωναν, υπήρχαν και αμιγώς οικονομικά οφέλη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ – σε κάποιες περιπτώσεις και εκατομμυρίων - πίσω από το σκηνικό της φρίκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News