Χανιά - Γηροκομείο του θανάτου: Δικογραφία για 36 - Συνελήφθησαν 7 (βίντεο, εικόνες)

Κρήτη
Χανιά - Γηροκομείο του θανάτου: Δικογραφία για 36 - Συνελήφθησαν 7 (βίντεο, εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι «7» ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή και το Σάββατο
  • Έφοδοι της ΕΛΑΣ και 7 συλλήψεις για την υπόθεση «θρίλερ» με το [ιδιωτικό γηροκομείο στα Χανιά
  • Βαρύτατο κατηγορητήριο για τιυς 7 συλληφθέντες
  • Εμπλοκή δεκάδων ατόμων σύμφωνα με την δικογραφία

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του ιδιωτικού γηροκομείου στα Χανιά και τους θανάτους 30 ηλικιωμένων.

Επτά Χανιώτες και Χανιώτισσες, ανάμεσα τους οι ιδιοκτήτριες της Ιδιωτικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Τσικαλαριά Χανιών, γιατροί και νοσηλευτές, συνελήφθησαν σήμερα, Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου μετά από μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας, η οποία από τον περασμένο Απρίλιο ερευνά ενδελεχώς την υπόθεση θρίλερ με τους ύποπτους θανάτους ηλικιωμένων και τις καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος τους.

Νωρίς το μεσημέρι οι επτά συλληφθέντες πέρασαν το κατώφλι του εισαγγελέα Χανίων από τον οποίο ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή και το Σάββατο.

Σε βάρος τους είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης με τις διώξεις που τους ασκήθηκαν να αφορούν σε συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία, έκθεση από την οποία επήλθε θάνατος, πλαστογραφία και ψευδή πιστοποιητικά.

Η ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί από την υποδιεύθυνση ασφάλειας Χανίων και υπεβλήθη στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων, αφορά σε συνολικά 36 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην υπόθεση, καθώς η έρευνα συνεχίζεται. Η δε προανάκριση περιελάμβανε τη διερεύνηση ύποπτων θανάτων ηλικιωμένων που φιλοξενούνταν στη δομή σε περιαστική περιοχή των Χανίων, κατά το χρονικό διάστημα από 5 Μαίου του 2009 έως 5 Μαίου του 2021.

Η 67χρονη ιδιοκτήτρια της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, η 43χρονη κόρη της και συνδιαχειρίστρια, ένας 50χρονος γενικός γιατρός – υπεύθυνος της μονάδας, ένας 70χρονος ψυχίατρος, δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών και ένας 42χρονος νοσηλευτής συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, απάτης, Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών,έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.

Επιπλέον, βρέθηκε το χρηματικό ποσό 105.000 ευρώ και κοσμήματα, ως προερχόμενα από παράνομη δραστηριότητα, τα οποία κατασχέθηκαν από τις αστυνομικές αρχές.

Το κουβάρι της απίστευτης υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Απρίλιο του 2021 όταν ήρθαν στο φως καταγγελίες που σόκαραν το πανελλήνιο. Οι καταγγελίες αφορούσαν σε άθλια μεταχείριση των ηλικιωμένων, πλημμελή καθαριότητα και βίαιη συμπεριφορά ενώ ως δεδομένο θεωρείται από την πλευρά των αρχών, ότι οι θάνατοι από τις αρχές του 2020 μέχρι και τον Μάρτιο του 2021 ανήλθαν σε 73!

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Συνελήφθησαν, σήμερα (09.02.2022) το πρωί στα Χανιά, κατόπιν ενταλμάτων σύλληψης κ. Ανακριτή Χανίων που εκδόθηκαν την 04.02.2022, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, επτά (7) ημεδαποί (4 γυναίκες και 3 άνδρες) κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.

Ειδικότερα, κατόπιν πολύμηνης ,πολυσχιδούς και εμπεριστατωμένης αστυνομικής προανάκρισης που διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, η οποία αφορούσε στη διερεύνηση ύποπτων θανάτων ηλικιωμένων ατόμων που φιλοξενούνταν σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων σε περιοχή του Δήμου Χανίων, κατά το χρονικό διάστημα από 05-05-2009 έως 05-05-2021, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 36 ημεδαπών και αλλοδαπού η οποία υπεβλήθη στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.

Εν συνεχεία την 04.02.2022 εκδόθηκαν από κ. Ανακριτή Χανίων τα σχετικά εντάλματα σύλληψης σε εκτέλεση των οποίων αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας συνέλαβαν σήμερα (09.02.2022) 7 ημεδαπούς (3 άνδρες και 4 γυναίκες).

Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχεθήκαν συνολικά ως προερχόμενα από παράνομη δραστηριότητα, το χρηματικό ποσό των 105.855 ευρώ και κοσμήματα.

Συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ Ανακριτή Χανίων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News