Χανιά: Σταδιακή αποκατάσταση μετά την ψυχρή εισβολή (εικόνες)

Χανιά
Χανιά: Σταδιακή αποκατάσταση μετά την ψυχρή εισβολή (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί με προορισμό Ομαλό και Ασκύφου

Ημέρα ύφεσης της κακοκαιρίας και αποκατάστασης των προβλημάτων που άφησε πίσω της ήταν η σημερινή για τα Χανιά. Από το πρωί τα εκχιονιστικά μηχανήματα της αντιπεριφέρειας επιχειρούσαν, με προτεραιότητα τους κύριους κάθετους οδικούς άξονες, ενώ μέσα σε χωριά και οικισμούς επιχειρούσαν τα μηχανήματα των δήμων.

Νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, είχε αποκατασταθεί η κυκλοφορία στις επαρχιακές οδούς Βουκολιών - Παλαιόχωρας, Περιβολίων - Θερίσου, Χανίων - Σούγιας στο τμήμα από Χλιαρό προς Ροδοβάνι και Βρυσών - Χώρας Σφακίων.

Ωστόσο, εξ αιτίας της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης σε Σφακιά και Ομαλό που σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες δημιουργούσαν συνθήκες παγετού, απαιτούνταν η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στους δρόμους από Λάκκους μέχρι Οροπέδιο Ομαλού και από Αλίκαμπο μέχρι Χώρα Σφακίων.

Μετά από περίπου ένα εικοσιτετράωρο χωρίς ρεύμα, αποκαταστάθηκε χθες, το μεσημέρι η ηλεκτροδότηση στα χωριά των Σφακίων. Η βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΗ αντιμετωπίστηκε από το πρωί σε ορισμένους οικισμούς ενώ άλλοι κάτοικοι χρειάστηκε να περιμένουν περισσότερες ώρες. Αντίστοιχα, σε αποκαταστάσεις βλαβών σε πολλά σημεία του δικτύου ηλεκτροδότησης στους δήμου Πλατανιά, Καντάνου Σελίνου και Αποκορώνου προχώρησαν και κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας οι εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ.

Διαβάστε επίσης ⇒ Χιόνια στην Κρήτη - Κακοκαιρία: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί, σε ποιους η κυκλοφορία γίνεται με αλυσίδες

Διαβάστε επίσης ⇒ Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πώς επηρέασε το δεύτερο σφοδρό κύμα την Κρήτη (εικόνες, βίντεο) 

Την ίδια στιγμή, τον μεγαλύτερο όγκο χιονιού έχει δεχτεί η περιοχή των Σφακίων όπου μέχρι χθες το απόγευμα εκδηλώνονταν χιονιοπτώσεις. Στον Καλλικράτη, την Ίμπρο, τα Ασκύφου οι δρόμοι άνοιγαν αλλά έκλειναν ξανά. Στο Οροπέδιο του Ομαλού παρά το γεγονός ότι το χιόνι ξεπέρασε το μισό μέτρο, τα μηχανήματα της αντιπεριφέρειας Χανίων κράτησαν ανοιχτό το δίκτυο που πάντως ήταν προσβάσιμο μόνο σε τετρακίνητα οχήματα και οχήματα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Με τον καιρό να παρουσιάζει αισθητή βελτίωση αποφασίστηκε το άνοιγμα των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ορισμένους δήμους ενώ σε άλλους αποφασίστηκε παράταση της αναστολής, λόγω δυσμενών συνθηκών και παγετού που δεν επιτρέπει την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων είτε θέτει ζητήματα ασφάλειας στη μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών. Το απόγευμα, μετά τη σύγχυση που προκάλεσε η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρίνιζε ότι για τα Χανιά θα ισχύσουν οι αποφάσεις των κατά τόπους δήμων.

Σύμφωνα με αυτές, στο δήμο Χανίων ανοικτά θα είναι όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με εξαίρεση το Δημοτικό Σχολείο Κατοχωρίου και το Νηπιαγωγείο Κεραμειών. Στο δήμο Σφακίων κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για σήμερα και αύριο με εξαίρεση τα νηπιαγωγεία του Βουβά και της Σκαλωτής. Στο δήμο Καντάνου Σελίνου ο δήμαρχος κ. Αντώνης Περράκης έκανε γνωστό ότι τα σχολεία του δήμου, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν σήμερα κλειστά ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της Παλαιόχωρας και της Κουντούρας. Στο δήμο Αποκορώνου τα σχολεία θα λειτουργήσουν, πλήν αυτού της Ασή Γωνιάς. Επίσης, στο δήμο Κισσάμου επαναλειτουργούν τα σχολεία με εξαίρεση το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Έλους. Τέλος, κανονικά θα πραγματοποιηθεί η διά ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία του δήμου Πλατανιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News