Χανιά

Χανιά: Έντονη οσμή πετρελαίου και φόβοι για ρύπανση της θάλασσας

Μαρτυρίες επιχειρηματιών της περιοχής αναφέρουν πως η μυρωδιά πετρελαίου είναι ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή μετά το συμβάν, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πιθανής ρύπανσης από διαρροή καυσίμων του πλοίου

Παράπονα για έντονη οσμή από πετρέλαιο και φόβοι ότι πιθανώς να είναι αποτέλεσμα του ατυχήματος και της διαρροής καυσίμων στη θάλασσα εκφράστηκαν απο επιχειρηματίες της περιοχής, με αφορμή το περιστατικό προσάραξης πλοίου στο κόλπο Κισσάμου και συγκεκριμένα στη παραλία του Δραπανιά το πρωί της Τρίτης 25 Ιανουαρίου και την επιχείρηση διάσωσης δέκα ναυαγών που ακολούθησε.

Το περιστατικό προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος και της Δημοτικής Αρχής. Ωστόσο, μαρτυρίες επιχειρηματιών της περιοχής αναφέρουν πως η μυρωδιά πετρελαίου είναι ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή μετά το συμβάν, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πιθανής ρύπανσης από διαρροή καυσίμων του πλοίου. 

Τι λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, μετά τη σημερινή προσάραξη του πλοίου “Manassa Rose”, σημαίας Κομόρες, στην παραλία του Δραπανιά δήλωσε τα εξής:

«Στο Επιμελητήριο Χανίων με ανακούφιση παρακολουθήσαμε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες την επιτυχημένη έκβαση της διάσωσης του 11-μελούς πληρώματος του πλοίου Manassa Rose, το οποίο προσάραξε στην παραλία Δραπανιά του κόλπου της Κισσάμου. Αξίζει να συγχαρούμε θερμά τις λιμενικές και δημοτικές αρχές, τους ναυαγοσώστες και τα παραπλέοντα σκάφη που βρέθηκαν, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, από την πρώτη στιγμή στο σημείο του ατυχήματος.

Από μαρτυρίες επιχειρηματιών της περιοχής ενημερώθηκα πριν λίγο ότι στην παραλία Δραπανιά επικρατεί έντονη οσμή από πετρέλαιο και εκφράστηκαν φόβοι ότι πιθανώς να είναι αποτέλεσμα του ατυχήματος και της διαρροής καυσίμων στη θάλασσα. Συνεπώς, απευθύνουμε έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας να προβούν σε επείγουσα αποτίμηση της κατάστασης.

Τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την αποτροπή ενδεχόμενης ρύπανσης από διαρροή καυσίμων του πλοίου για την ασφάλεια της θάλασσας και του ήδη επιβαρυμένου οικοσυστήματος του κόλπου της Κισσάμου. Επιπλέον, κάθε αρνητική εξέλιξη θα είχε ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες και για την ήδη βαριά πληττόμενη τουριστική και επιχειρηματική κοινότητα της Δυτικής Κρήτης λίγους μήνες πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

Ως εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας των Χανίων οφείλω να απευθύνω έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας για την άμεση και μέγιστη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών μέτρων προστασίας, σε συνδυασμό με την αναγκαία επαυξημένη ετοιμότητά τους και στενή παρακολούθηση της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής για την εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης πιθανού περιστατικού ρύπανσης».

Το χρονικό 

Η προσάραξη πλοίου στο κόλπο Κισσάμου και συγκεκριμένα στη παραλία του Δραπανιά το πρωί της Τρίτης 25 Ιανουαρίου, προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών. 

Κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και με την πολύτιμη συνδρομή ναυαγοσωστών, εθελοντών, προσωπικού από το Κέντρο Υγείας Κισσάμου και μελών της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, πραγματοποιήθηκε επιτυχής επιχείρηση διάσωσης δέκα ναυαγών, εννέα εκ των οποίων είχαν καταφέρει να επιβιβαστούν σε σωστική λέμβο, ενώ ένας ναυαγός που βρισκόταν στην θάλασσα, σώθηκε χάρη στην αυτοθυσία των ναυαγοσωστών που βρέθηκαν στο σημείο.

Μετά την περισυλλογή τους, οι ναυτικοί διακομίστηκαν στο ΚΥ Κισσάμου, το οποίο βρισκόταν σε επιφυλακή, όπου και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Μετά την αίσια έκβαση της διάσωσης των ναυτικών, το επόμενο μέλημα των αρχών είναι να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο αντιμετώπισης πιθανού περιστατικού ρύπανσης.

Το  φορτηγό πλοίο με σημαία Κομόρες, προσάραξε το πρωί στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Κισσάμου στην Κρήτη.

Σημειώνεται ότι ο πλοίαρχος του πλοίου έχει αιτηθεί νωρίτερα εγκατάλειψη. Το πλοίο είναι έμφορτο με σίδηρο και είχε αναχωρήσει από λιμάνι της Τουρκίας με προορισμό τη Λιβύη.

Από την προσάραξη του πλοίου δεν έχει προκληθεί θαλάσσια ρύπανση, ενώ στη θαλάσσια περιοχή πνέουν άνεμοι που φθάνουν τα 8 μποφόρ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια