Κακοκαιρία «Ελπίς» - Χανιά: Βουτιά του υδράργυρου σε πολύ χαμηλά επίπεδα

Κρήτη
Κακοκαιρία «Ελπίς» - Χανιά: Βουτιά του υδράργυρου σε πολύ χαμηλά επίπεδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχία επικρατεί στους ελαιοκαλλιεργητές για ζημιές στις καλλιέργειες ενω την κορύφωση της ψυχρής εισβολής τις επόμενες ώρες με σφοδρές χιονοπτώσεις περιμένουν οι κάτοικοι και οι αρχές που βρίσκονται σε ετοιμότητα

Σε ετοιμότητα για την επέλαση του δεύτερου ,πιο σφοδρού κύματος κακοκαιρίας βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός στα Χανιά, με τα εκχιονιστικά των δήμων και της αντιπεριφέρειας να είναι με τις μηχανές αναμμένες για να μην υπάρξουν αποκλεισμοί στα ορεινά και ημιορεινά. 

Σε όλη την περιφερειακή ενότητα Χανίων χιονοπτώσεις εκδηλώνονται σε περιοχές μέχρι και στα 400 μέτρα χωρίς να καταγραφούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Από  το μεσημέρι και μετά πάντως το οροπέδιο του Ομαλού αποκλείστηκε. 

Την κορύφωση της ψυχρής εισβολής τις επόμενες ώρες με σφοδρές χιονοπτώσεις σε ακόμη πιο χαμηλά υψόμετρα περιμένουν οι κάτοικοι και οι αρχές των Χανίων που βρίσκονται σε ετοιμότητα.  

Οι κάτοικοι του χωριού δηλώνουν συνηθισμένοι σε αυτά τα φαινόμενα και ανατρέχουν σε χειμώνες που το χιόνι έφτανε το ένα μέτρο. 

Οι ελαιοκαλλιεργητές στα ορεινά των Χανίων βεκφράζουν φόβους για καταστροφή της παραγωγής αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για σφοδρές χιονοπτώσεις. 

Την ίδια στιγμή, εκχιονιστικά μηχανήματα είναι σε ετοιμότητα και παρεμβαίνουν σε όλο το ορεινό και ημιορεινό τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου. Με το πρώτο φως της ημέρας μόνο το τμήμα από Φώκιες προς Ομαλό και από Κράπη προς Ασκύφου απαιτούσαν αντιολισθητικές αλυσίδες ενώ μέχρι το μεσημέρι το Οροπέδιο Ομαλού αποκλείστηκε. 

Στο δήμο Καντάνου Σελίνου μεγαλύτερα ύψη χιονιού καταγράφονται στην Αγία Ειρήνη, στα Τεμένια, το Επανοχώρι και τα Φλώρια. 

Στο δήμο Αποκορώνου στην Ασή Γωνιά, τον Αλίκαμπο, τις Καρρές και το Μελιδόνι. Στο δήμο Κισσάμου τα χωριά του Ινναχωρίου είναι αυτά στα οποία σημειώνονται χιονοπτώσεις ενώ για τους δήμους Χανίων και Πλατανιά τα χιόνια ξεκινούν από τη Μαλάξα και τα Κεραμειά  μέχρι το Σέμπρωνα και τον Πρασσέ αντίστοιχα. 

Το σκηνικό σήμερα σε όλη την περιφερειακή ενότητα Χανίων αποτύπωνε τα ήπια χαρακτηριστικά της πρώτης ψυχρής εισβολής που όπως φαίνεται δεν πτόησε ούτε τους λάτρεις της ποδηλασίας στο βουνό. 

Η βουτιά του υδραργύρου σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν στα ορεινά και στην ενδοχώρα και κοντά στους 0 βαθμούς τα πεδινά είναι ιδιαίτερα αισθητή. Για την προστασία και την ασφάλεια των αστέγων από το κρύο ο δήμος Χανίων ανακοίνωσε προς θα παραμείνει ανοικτό το καταφύγιο για δεύτερη μέρα  αύριο θα είναι όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιφερειακής ενότητας καθώς και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News