Χανιά: Συνελήφθη 68χρονη υπεύθυνη οίκου ευγηρίας για αρπαγή ηλικιωμένης

Κρήτη
Χανιά: Συνελήφθη 68χρονη υπεύθυνη οίκου ευγηρίας για αρπαγή ηλικιωμένης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα υπόθεση δεν σχετίζεται με καταγγελίες του παρελθόντος, αλλά αφορά σε αρπαγή μιας 82χρονης και μεταφορά της στη δομή, με πρωτοβουλία και ενέργειες της συλληφθείσας

Στον εισαγγελέα Χανίων παραπέμφθηκε χθες μια 68χρονη, υπεύθυνη σε οίκο ευγηρίας που βρέθηκε τους προηγούμενους μήνες στο επίκεντρο με αφορμή καταγγελίες για περίεργους θανάτους και βίαιες συμπεριφορές σε βάρος ηλικιωμένων.

Η νέα υπόθεση δεν σχετίζεται με καταγγελίες του παρελθόντος, αλλά αφορά σε αρπαγή μιας 82χρονης και μεταφορά της στη δομή, με πρωτοβουλία και ενέργειες της συλληφθείσας.

Η 68χρονη η οποία συνελήφθη από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου μετά από καταγγελία συγγενικού προσώπου της ηλικιωμένης, φέρεται να προσέγγισε τις προηγούμενες ημέρες την 82χρονη μαζί με γιατρό του οίκου ευγηρίας. Μαζί, πήγαν στο σπίτι της ηλικιωμένης και προσπάθησαν να την πείσουν ότι πρέπει να φιλοξενηθεί στη δομή. Η 82χρονη αρνήθηκε, παρ όλα αυτά η δράστιδα μαζί με γιατρό που την συνόδευε, την πήραν από το σπίτι της και την μετέφεραν στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων.

Για την απομάκρυνση της από το σπίτι της, η ηλικιωμένη πρόλαβε να ενημερώσει πρόσωπο του οικογενειακού της περιβάλλοντος  το οποίο προχώρησε σε καταγγελία στο Α.Τ. Κισσάμου και μετά από εισαγγελική παραγγελία η 68χροχη συνελήφθη κατηγορούμενη για αρπαγή. Μάλιστα πηγές αναφέρουν, ότι σε έρευνα των αστυνομικών της υποδιεύθυνσης ασφάλειας Χανίων στον οίκο ευγηρίας, η ηλικιωμένη βρέθηκε σε χώρο του υπογείου!

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η συλληφθείσα φέρεται να ενεργούσε για λογαριασμό μιας γυναίκας, προφυλακισμένης στη Φυλακή Νεάπολης για υποθέσεις απάτης. Η εν λόγο γυναίκα είχε στο παρελθόν εξαπατήσει την 82χρονη αποσπώντας την υπογραφή της για ένα πληρεξούσιο με το οποίο υποτίθεται θα δρομολογούσε τη χορήγηση δανείου για εργασίες συντήρησης στο σπίτι της ηλικιωμένης . Με το πληρεξούσιο αυτό όμως,  κατάφερε να πουλήσει το σπίτι! Η 82χρονη, κατά τύχη δεν βρέθηκε στο δρόμο μιας και στο πωλητήριο, υπήρχε ο όρος, το σπίτι να παραμείνει στα χέρια της όσο η ίδια βρίσκεται εν ζωή.

Η επιτήδεια που πλέον εκτίει την ποινή της καταδικασμένη για τις αξιόποινες πράξεις της ,είχε επίσης καταφέρει να αποσπάσει διάφορα χρηματικά ποσά από την ηλικιωμένη, προφασιζόμενη ότι θα τα διέθετε για την αποκατάσταση φθορών και για άλλες εργασίες στην κατοικία της.

Στην υπόθεση αρπαγής της ηλικιωμένης ,η γυναίκα που έχει καταδικαστεί για απάτη σε βάρος της, εμφανίζεται ως συνεργός. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές των Χανίων την υπόθεση χειρίζονται πλέον οι δικαστικές αρχές ενώ η 82χρονη μετά την περιπέτεια της έχει επιστρέψει στην ασφάλεια και τη θαλπωρή του σπιτιού της.

Υπεύθυνη στον οίκο ευγηρίας που σόκαρε το πανελλήνιο

Η 68χρονη που φέρεται να εμπλέκεται στην αρπαγή της ηλικιωμένης, είναι υπεύθυνη σε οίκο ευγηρίας που λειτουργεί σε περιαστική περιοχή των Χανίων και για την οποία τον Απρίλιο του 2021 ήρθαν στο φως καταγγελίες που σόκαραν το πανελλήνιο. Οι καταγγελίες αφορούσαν σε άθλια μεταχείριση των ηλικιωμένων, πλημμελή καθαριότητα και βίαιη συμπεριφορά ενώ ως δεδομένο θεωρείται από την πλευρά των αρχών, ότι οι θάνατοι από τις αρχές του 2020 μέχρι και τον Μάρτιο του 2021 ανήλθαν σε 73!

Οι καταγγελίες συσσωρεύτηκαν και τον περασμένο Μάρτιο δόθηκε εισαγγελική παραγγελία στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων να ξεκινήσει την έρευνα. Στον πρώτο έλεγχο –που δεν αιφνιδίασε τις ιδιοκτήτριες μιας και ήδη γνώριζαν για τις καταγγελίες – δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Πλην όμως εκφράστηκαν παράπονα από ηλικιωμένους ότι δεν περνάνε καλά, όμως δεν προσέθεταν κάτι ουσιώδες στην έρευνα. Στην  πορεία, όσα άρχισαν να αποκαλύπτονται από καταγγελίες που δεν σχετίζονται μεταξύ τους, άφησαν έκπληκτους ακόμη και τους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μια εξηντάχρονη χωρίς παθολογικά προβλήματα που εισήλθε στον οίκο ευγηρίας για προβλήματα ψυχικής φύσεως, μπήκε ενενήντα κιλά και μέσα σε λίγο διάστημα πέθανε έχοντας μείνει πενήντα κιλά. Επίσης χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ηλικιωμένου ο οποίος ήταν σε καλή κατάσταση ,αυτοεξυπηρετείτο και έχαιρε άκρας υγείας όταν μπήκε στη μονάδα. Μέσα σε δύο εβδομάδες δεν μπορούσε ούτε να περπατήσει. Δικηγόρος των Χανίων που πήγε τον πατέρα της στη μονάδα αναγκάστηκε να τον πάρει κοντά της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα απεβίωσε λίγες ημέρες μετά.

Από την πλευρά των ιδιοκτητών – μητέρας και κόρης – αλλά και από τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους, γίνεται λόγος για σκευωρία και για πλεκτάνη. Ο δε δικηγόρος κ. Ιωάννης Σφακιωτάκης τονίζει κατηγορηματικά ότι εύρημα κακοποίησης, δεν έχει εντοπιστεί σε ηλικιωμένους.

Φωτογραφία απο: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News