Στο δρόμο για μια ακόμη φορά οι αγρότες - Τη Δευτέρα οι αποφάσεις των αγροτών του Νομού Ηρακλείου

Κρήτη
Στο δρόμο για μια ακόμη φορά οι αγρότες - Τη Δευτέρα οι αποφάσεις των αγροτών του Νομού Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά την κακοκαιρία, είναι αποφασισμένοι να βγουν ξανά στα μπλόκα του αγώνα, διεκδικώντας μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και όχι μόνο

«Ο κύβος ερρίφθη» από τα Χανιά, χθες Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, για τις κινητοποιήσεις των αγροτών της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με τον νομό Ηρακλείου να παίρνει τις ανάλογες αποφάσεις στη σύσκεψη που διοργανώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων μεθαύριο Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα, στο ΚΑΠΗ των Αρχανών.

Χθες, σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ, στην οδό Σοφοκλή Βενιζέλου στα Χανιά, προχώρησαν αγρότες-μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, διαμαρτυρόμενοι για τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα κορυφώνονται οι συσκέψεις των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών τους, που είναι μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων!

Οι διαδηλωτές αγρότες από τα Χανιά τόνισαν χθες πως το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος με βάση και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, αγροτικά μέσα και εφόδια, που επιβάλλουν οι βιομήχανοι και οι μονοπωλιακοί όμιλοι, αλλά και το ίδιο το κράτος με τον υψηλό ΦΠΑ, αλλά και την αύξηση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τις μεταφορές, οδηγούν τον αγρότη όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του και να ζήσει. Εξάλλου, προανήγγειλαν για τις 31 Ιανουαρίου, ημέρα Δευτέρα, αγροτικό συλλαλητήριο, με συγκέντρωση στον κόμβο Μουρνιών και στη συνέχεια στη Δημοτική Αγορά.

«Η κυβέρνηση, μπροστά στον φόβο των κινητοποιήσεών μας, έχει ήδη εξαγγείλει μέτρα κοροϊδίας, όπως η κάλυψη κατά 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Θέλουν να μείνουμε σιωπηλοί αποδεχόμενοι τα ψίχουλα που μας πετάνε. Ρίχνουν πάνω σε όποιον δε μένει σιωπηλός τούς μηχανισμούς καταστολής, όπως έκαναν και με τους συναδέλφους κτηνοτρόφους στο Ρέθυμνο που δικάζονται γιατί κινητοποιήθηκαν απέναντι στην πολιτική που μας ξεκληρίζει. Το κράτος τους εμφανίζεται αναποτελεσματικό όταν είναι να στηριχτεί το εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς... Αντίθετα είναι πολύ αποτελεσματικό όταν είναι να επιδοτηθούν με εκατομμύρια ευρώ εφοπλιστές, τραπεζίτες, βιομήχανοι και καναλάρχες. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν εξασφαλίζουν αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές, αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των Αγροτικών Συλλόγων που διεκδικούν μέτρα ανακούφισης του αγροτικού εισοδήματος», σύμφωνα με το κείμενο διεκδίκησης που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αγρότες-μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος.

Αποφασίζουν μεθαύριο Δευτέρα  

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, Μανόλης Καρκαβάτσος, τόνισε κατηγορηματικά χθες στη «Νέα Κρήτη» ότι το κόστος παραγωγής των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ολόκληρης της χώρας έχει μια μέση αύξηση φέτος, σε σχέση με πέρυσι, που δεν πέφτει κάτω από το 40 με 50%. Και, ως εκ τούτου, αποτελεί το πρώτο και κυρίαρχο αίτημα όλων των δυνάμεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, από την Κρήτη ως τον Έβρο.

Συγκεκριμένα, από τον νομό Ηρακλείου μετέχουν στην αγωνιστική αυτή δράση οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων, Δήμου Ηρακλείου και Νίκου Καζαντζάκη, καθώς και επιτροπές αγώνα από Τυμπάκι, Έμπαρο, Αρκαλοχώρι και αλλού.

«Η διεκδίκηση, εξάλλου, της κατώτατης εγγυημένης τιμής είναι για μας κυρίαρχο επίσης αίτημα», σύμφωνα με τον Μανόλη Καρκαβάτσο. «Όχι για να κάνουμε “καλιμέντο” - τα “καλημέντα” έχουνε τελειώσει - αλλά για να ζήσουμε»!

Και φέρνει ως παράδειγμα το ελαιόλαδο... «Φέτος που το λάδι είναι λίγο, οι τιμές είναι καλές. Τι θα γίνει όμως του χρόνου, που το λάδι - αν μας το επιτρέψει ο καιρός - θα έχει βεντέμα; Θα είναι και πάλι οι τιμές παραγωγού τιμές πείνας»!

Στο μεταξύ, όπως ξεκαθαρίζει ο συνδικαλιστής, από τώρα και μετά όλοι οι σύλλογοι και οι επιτροπές που ανήκουν στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων προχωρούν σταδιακά σε συλλαλητήρια, αποκλεισμούς δρόμων και υπηρεσιών. Και στην Κρήτη η αρχή έγινε από τα Χανιά, ενώ θα ακολουθήσουν και οι νομοί Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Οργανωτική προσπάθεια καταβάλλεται στον νομό Λασιθίου.

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, στη Νίκαια της Λάρισας είχε αποφασιστεί οι αγρότες με τα τρακτέρ να διαμαρτυρηθούν στους εθνικούς δρόμους και στις πλατείες των χωριών την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, αλλά τελικά ο προγραμματισμός πάει πίσω και μετατίθενται οι όποιας μορφής κινητοποιήσεις για τις αρχές Φεβρουαρίου.

Προς το παρόν έχουν γίνει τοπικές δράσεις διαμαρτυρίας σε υποκαταστήματα ΔΕΗ και ΕΛΓΑ, καθώς και σε κτήρια Περιφερειών, ανάλογα με τα αιτήματα των τοπικών συλλόγων.

Τι ζητούν οι αγρότες 

Το πλαίσιο αιτημάτων που συμφωνήθηκε και διαμορφώθηκε από τις συλλογικές διαδικασίες στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

- «Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.

- Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια και κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα-εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

- Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι τέλη του χρόνου, και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

- Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις και να είναι ακατάσχετες.

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

- Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού ή στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα.

- Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών.

- Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

- Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ και να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες στους λογιστές με επιπλέον χρεώσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια.

- Να μην επιστραφούν τα ψίχουλα της επιστρεπτέας προκαταβολής, που τα πήραν πολύ λίγοι αγρότες. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ και κατάργηση των κάθε είδους χαρατσιών, π.χ. ΕΝΦΙΑ.

- Φτάνει πια με το παραμύθι της “ατομικής ευθύνης” και μόνο. Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία, δημιουργία νέων απαραίτητων ΜΕΘ, προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού και επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να συμβάλουν στη μάχη ενάντια στην πανδημία. Επίσης, προσωπικό και μηχανήματα στην πρωτοβάθμια δομή Υγείας, τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.

- Να σταματήσουν η ποινικοποίηση των αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία εδώ και τώρα!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News