Χανιά: Πανευρωπαϊκή διάκριση για το δημοτικό Κοινωνικό Πλυντήριο

Χανιά
Χανιά: Πανευρωπαϊκή διάκριση για το δημοτικό Κοινωνικό Πλυντήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καινοτομία στην πολιτική παρέλαβε για το δήμο Χανίων η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελένη Ζερβουδάκη σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο

Μια κορυφαία διάκριση στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών βραβείων καινοτομίας στην πολιτική πέτυχε ο δήμος Χανίων, ο οποίος τιμήθηκε ανάμεσα σε εννέα υποψήφιες πόλεις της Ευρώπης, για την ίδρυση και λειτουργία του Κοινωνικού Πλυντηρίου.

Το δημοτικό κοινωνικό πλυντήριο Χανίων αναδείχτηκε μεγάλος νικητής στην κατηγορία «Ανθρώπινα δικαιώματα» στα πανευρωπαϊκά βραβεία καινοτομίας στην πολιτική. Κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε δράσεις της Αυστρίας, της Ιταλίας ,της Ελβετίας ,της Σουηδίας και πέντε ακόμη ευρωπαϊκών κρατών.

Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό δημοτικό πλυντήριο στην Ελλάδα, το οποίο από τον περασμένο Μάρτιο λειτουργεί σαν δομή ολιστικής φροντίδας και υγιεινής, παρέχοντας δωρεάν τις υπηρεσίες του σε ανθρώπους από ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες.

Στους έντεκα μήνες της λειτουργίας του, το Κοινωνικό Πλυντήριο του δήμου Χανίων έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του εκατοντάδες συνανθρώπους μας που μέχρι χθες στερούνταν αυτονόητων υπηρεσιών στην υγιεινή.

Το βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καινοτομία στην πολιτική παρέλαβε για το δήμο Χανίων η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελένη Ζερβουδάκη σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο.

Το βραβείο απένειμαν η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς-Μπούριτς, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Αλσατίας της Γαλλίας Φρεντερίκ Μπιερί και εκπρόσωποι του θεσμού των βραβείων οι οποίοι υπερτόνισαν τη σημασία του έργου για την τοπική κοινωνία και συνεχάρησαν τον δήμο Χανίων για την πρωτοπόρα δράση του.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής κ. Ελένη Ζερβουδάκη, η οποία μάλιστα είχε και την ιδέα της δημιουργίας του, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την σπουδαία διάκριση, ενώ υπογράμμισε πως καθημερινά είκοσι συνάνθρωποι μας εξυπηρετούνται στο κοινωνικό πλυντήριο. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της δομής, στο διάστημα της λειτουργίας της, έχουν γίνει πάνω από τέσσερις χιλιάδες εξυπηρετήσεις.

Δικαιούχοι είναι άστεγοι, Ρομά, ωφελούμενοι κοινωνικών προγραμμάτων, φοιτητές των οποίων οι οικογένειες έχουν χαμηλό εισόδημα καθώς και χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών. Ταυτόχρονα, νέες μητέρες που αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα καταφεύγουν στην ιματιοθήκη του κοινωνικού πλυντηρίου για να βρουν ρουχισμό αλλά και εξοπλισμό για τα βρέφη τους. Στόχος είναι το κοινωνικό πλυντήριο να εξυπηρετεί ευάλωτους πολίτες που είτε έχουν πρόβλημα πρόσβασης σε βασικές παροχές, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα ή το νερό, είτε δεν διαθέτουν καθόλου οικοσκευή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News