Χανιά: Απινιδωτές σε όλα τα δημοτικά κτίρια της πόλης

Χανιά
Χανιά: Απινιδωτές σε όλα τα δημοτικά κτίρια της πόλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα από διαγωνιστική διαδικασία ο δήμος Χανίων, προχώρησε στην προμήθεια δέκα αυτόματων απινιδωτών, τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε υπηρεσίες και αθλητικούς χώρους

Ένα περιστατικό κατά το οποίο πολίτης χρειάστηκε άμεσα καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση ενώ βρισκόταν σε δημοτικό χώρο, στάθηκε η αφορμή προκειμένου ο δήμος Χανίων να επενδύσει στην πρόληψη και να ανεβάσει τον πήχη στο κομμάτι της ασφάλειας.

Μέσα από διαγωνιστική διαδικασία προχώρησε στην προμήθεια δέκα αυτόματων απινιδωτών, τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε υπηρεσίες και αθλητικούς χώρους, ώστε αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν σώζοντας ανθρώπινες ζωές. σήμερα, ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης μαζί με αντιδημάρχους και την εκπρόσωπο της εταιρίας, ανακοίνωσαν επισήμως ότι οι σωτήριες συσκευές ενισχύουν πλέον το επίπεδο ασφάλειας δημοτικών κτηρίων και εγκαταστάσεων.

«Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, που θωρακίζει κατά το δυνατόν τους κοινόχρηστους και τους αθλητικούς χώρους απέναντι σε επεισόδια υγείας, που απαιτούν τη χρήση ειδικών συσκευών απινιδωτών» τόνισε ο κ. Σημανδηράκης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα με την παραλαβή των απινιδωτών πραγματοποιήθηκε και η εκπαίδευση των μόνιμων δημοτικών υπαλλήλων πάνω στη χρήση τους από τον πρόεδρο και έμπειρο στέλεχος του παραρτήματος Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Νίκο Γιαννακάκη.

Ο δήμαρχος Χανίων έκανε επίσης γνωστό ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι το επόμενο διάστημα να γίνει η προμήθεια επιπλέον δέκα απινιδωτών προκειμένου κάθε δημοτικό κτήριο να μπορεί να παρέχει την πολύτιμη βοήθεια που εξασφαλίζει η ιατρική συσκευή σε περίπτωση ανάγκης. «Σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για να δώσουμε το μήνυμα ότι θωρακίζουμε και ότι προλαμβάνουμε κάποια ενδεχόμενα, που θα θέσουν τη ζωή των συμπολιτών μας σε κίνδυνο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σημανδηράκης.

Στην αποτελεσματικότητα των απινιδωτών αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Χανίων κ. Γιώργος Φραγκιαδάκης σημειώνοντας πως «οι απινιδωτές κατά τη χρήση τους στα πρώτα λεπτά, μπορούν να διασφαλίσουν την επιβίωση του ανθρώπου κατά 50 έως 70%. Άρα, έχοντας στο μυαλό μας ότι τα μηχανήματα αυτά μπορούν να γλιτώσουν μια ζωή, ήταν πολύ σημαντικό κίνητρο για να προβούμε στην ενέργεια αυτή».

Οι πρώτοι δέκα απινιδωτές προστέθηκαν στον εξοπλισμό δημοτικών κτηρίων με σκοπό τη διασφάλιση εργασιακών χώρων που θα παρέχουν ασφάλεια όχι μόνο στους δημοτικούς υπαλλήλους αλλά και στους δημότες. Ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του δήμου κ. Μιχάλης Καλογριδάκης υπενθύμισε πως «το επεισόδιο που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ήταν αρκετό για την ανάδειξη της αναγκαιότητας ύπαρξης των συσκευών» ενώ και ο αντιδήμαρχος αθλητισμού κ. Στέλιος Μιχαηλάκης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα τους σε χώρους μαζικού αθλητισμού και γενικότερα σε δημόσιους χώρους.

Ο απινιδωτής μπορεί να ανατάξει μια θανατηφόρα καρδιακή αρρυθμία και σε κάθε περίπτωση αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο της αναζωογόνησης. Η υπεύθυνη πωλήσεων ιατρικού τμήματος της εταιρίας από την οποία ο δήμος προμηθεύτηκε τους απινιδωτές κ. Στέλλα Πενταράκη σημείωσε πως «περίπου 220.000 Ευρωπαίοι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, επειδή δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση σε απινιδωτές. Η πρόληψη σώζει ζωές και η ζωή είναι ανεκτίμητη».

Λόγω της αποδεδειγμένης σωτήριας χρήσης τους, οι απινιδωτές θεωρούνται απολύτως αναγκαίοι σε πολυσύχναστα μέρη όπως λιμάνια, αεροδρόμια, πολυκαταστήματα αλλά και αθλητικούς χώρους. Η εγκατάσταση τους σε δημοτικές εγκαταστάσεις των Χανίων ανεβάζει σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News