Κορωνοϊός: Γέμισαν οι κλινικές Covid του νοσοκομείου Χανίων – Άρχισαν οι διακομιδές στο Ρέθυμνο

Κρήτη
Κορωνοϊός: Γέμισαν οι κλινικές Covid του νοσοκομείου Χανίων – Άρχισαν οι διακομιδές στο Ρέθυμνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα όρια τους οι υγειονομικοί, μόλις τέσσερις Πνευμονολόγοι για 78 ασθενείς με Covid – 95 γιατροί νόσησαν μέσα στο 2022
  • Γέμισαν οι κλινικές Covid του νοσοκομείου Χανίων
  • Ξεκίνησαν οι διακομιδές ασθενών στο νοσοκομεό Ρεθύμνου
  • Μόλις τέσσερις πνευμονολόγοι για 78 ασθενείς με covid
  • Στα όριά του το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό
  • Κραυγή αγωνίας από εργαζομένους για άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών
  • Αναστολή λειτουργίας παιδικών σταθμών λόγω κρουσμάτων

Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου διακομίζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ασθενείς με κορωνοϊό από τα Χανιά, καθώς στο νοσοκομείο Άγιος Γεώργιος των Χανίων οι δύο κλινικές COVID γέμισαν και δεν υπάρχει περεταίρω δυνατότητα αύξησης των κλινών. Οι μεγάλες ανάγκες για νοσηλεία ξεπέρασαν τα όρια των αντοχών του συστήματος υγείας και των ίδιων των γιατρών που εξουθενωμένοι δηλώνουν πως αν ο ρυθμός δεν ανακοπεί, δύσκολα θα συνεχίσουν να ανταπεξέρχονται στο έργο τους. Την επίταξη ιδιωτικών κλικών ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος , καλώντας ταυτόχρονα τον δήμαρχο Χανίων και τον αντιπεριφερειάρχη να πάρουν θέση για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, στην κλινική covid 1 του νοσοκομείου Χανίων η πληρότητα έφτανε χθες το 100%. Στην κλινική covid 2, αν και οι κλίνες αυξήθηκαν κατά δύο, η εικόνα ήταν ίδια με κατειλημμένες και τις τριάντα οκτώ κλίνες. Συνολικά 87 περιστατικά μαζί με αυτά της ΜΕΘ Covid και του παιδιατρικού, αντιμετωπίζονταν ως αργά χθες στο νοσηλευτικό ίδρυμα και για μια ακόμη μέρα έγιναν διακομιδές ασθενών στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου.

Η αντιπρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ του νοσοκομείου Χανίων κ. Κατερίνα Μανιμανάκη χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση, περιέγραψε συναδέλφους της γιατρούς στα όρια της κατάρρευσης ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν είναι πιθανό ένα σενάριο αύξησης των κλινών covid, αφ ενός γιατί το προσωπικό δεν επαρκεί, αφ εταίρου γιατί ενενήντα πέντε γιατροί έχουν νοσήσει από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, όταν πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα είχαν νοσήσει μόλις τρεις!

«Δεν νομίζω ότι έχω δει τους συναδέλφους μου σε χειρότερη κατάσταση . Το ίδιο ισχύει και για τις παθολογικές κλινικές. Λυπάμαι που το λέω αλλά δεν είχαμε καμία στήριξη απ το Υπουργείο Υγείας τώρα και δυο χρόνια ώστε να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να ζουν και να εργάζονται σαν άνθρωποι» υπογράμμισε η κ. Μανιμανάκη προσθέτοντας πως «αυτή τη στιγμή οι γιατροί των κλινικών covid βρίσκονται σε γεμάτες κλινικές, σε συνθήκες πρωτόγνωρες».

Στις δύο κλινικές covid μόλις τέσσερις πνευμονολόγοι καλούνται να σηκώσουν το φορτίο για 74 ασθενείς. Εξουθενωμένοι , υπερβαίνουν εαυτούς για να καλύψουν εφημερίες, την ώρα που δεκάδες συνάδελφοι τους νοσούν και άλλοι είναι σε καραντίνα. Η αντιπρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ του νοσοκομείου τόνισε ότι «είναι συνθήκες τις οποίες δεν έχουμε ξαναζήσει ποτέ. Εύχομαι να αρχίσει να φθίνει , διότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με αυτό το ρυθμό δεν ξέρω αν θα ανταπεξέλθουμε».

Η κατάσταση ήταν ασφυκτική από την περίοδο των γιορτών και παρά τη μείωση των ημερήσιων μολύνσεων τις τελευταίες ημέρες, οι νοσηλείες αυξήθηκαν. «Κινούμαι στα Χανιά ,βλέπω ότι ο κόσμος δεν προσέχει και δεν πρόσεξε ούτε την περίοδο των γιορτών. Είδαμε μεγάλα πάρτι και αυτά πληρώνουμε τώρα και τα πληρώνουν οι συνάδελφοι μου» παρατήρησε η κ. Μανιμανάκη, η οποία επανέλαβε την ανάγκη για εμβολιασμό του πληθυσμού, υπογραμμίζοντας πως όσοι ασθενείς εισάγονται στο νοσοκομείο είναι ανεμβολίαστοι.

Την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών βλέπει ως μόνη λύση ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Χανίων κ. Βαρδής Γεωργιακάκης. «Η θέση μας είναι , επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα. Τώρα τον χρειαζόμαστε, τώρα τον έχουμε ανάγκη, δεν αντέχει άλλο το σύστημα, δεν αντέχουν άλλο οι γιατροί μας .Έχουμε περάσει τα όρια της κατάρρευσης .Ας βοηθήσει λοιπόν κι ο ιδιωτικός τομέας που με τη βοήθεια της πανδημίας έχει θησαυρίσει αυτή την περίοδο. Κανείς πολίτης να μη χρειαστεί να διακομιστεί σε άλλο νομό» τόνισε ο κ. Γεωργιακάκης. Μάλιστα έκανε γνωστό ότι πρόθεση του Συλλόγου Εργαζομένων είναι να ενημερώσει τον δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Καλογερή διότι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «οφείλουν να στηρίξουν το νοσοκομείο και τους πολίτες των Χανίων».

Αναστολή λειτουργίας παιδικών σταθμών λόγω κρουσμάτων

Την ίδια στιγμή, η μεγάλη διασπορά των τελευταίων ημερών αφήνει το αποτύπωμα της και στη λειτουργία των παιδικών σταθμών του δήμου Χανίων, πέντε από τους οποίους αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους εξ αιτίας κρουσμάτων στο προσωπικό. Χθες επαναλειτούργησαν οι παιδικοί σταθμοί των Περιβολίων και του πρώην δήμου Ελευθερίου Βενιζέλου .Σήμερα επαναλειτουργούν ο παιδικός σταθμός του Ναυστάθμου, η Λιλιπούπολη και ο βρεφονηπιακός της Νέας Χώρας. Αύριο θα ανοίξει ξανά ο σταθμός του Βαμβακόπουλου και την Παρασκευή ο παιδικός Νέας Χώρας. Στελέχη του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας του δήμου Χανίων προτρέπουν τους γονείς να είναι σε επικοινωνία με τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News