Χανιά

Χανιά: Υπεγράφη η σύμβαση για την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ωρίμανση των τεχνικών αποτυπώσεων του μνημείου και σε περίπου δύο εβδομάδες θα εγκατασταθεί το εργοτάξιο

Ιστορική χαρακτηρίζεται η σημερινή μέρα για τα Χανιά, καθώς το πιο εμβληματικό μνημείο της πόλης, η Δημοτική Αγορά, έκλεισε για να αρχίσει το πολυπόθητο έργο της ανακατασκευής της.

Νωρίτερα, μέσα στην ημέρα, σε κλίμα χαράς και ικανοποίησης, εντός της αγορας, υπεγράφη η οριστική σύμβαση του έργου που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης με 15 εκατ. ευρώ, ανάμεσα στον δήμο Χανίων και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας, παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, θεσμικών εκπροσώπων, καταστηματαρχών της αγοράς και πολιτών.

Η Δημοτική Αγορά των Χανίων μετά από 109 χρόνια γυρίζει σελίδα. Η υπογραφή της σύμβασης του έργου αποκατάστασης που για λόγους συμβολικούς πραγματοποιήθηκε εντός του μνημείου, αποτελεί το τελικό στάδιο μιας μακράς και επίπονης προσπάθειας που κορυφώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες.

«Βρισκόμαστε σε μια ιστορική μέρα για τα Χανιά, πολλοί οραματίστηκαν, πολλοί προσπάθησαν και μια μέρα την οποία περίμενε το σύνολο της τοπικής κοινωνίας», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

«Η Δημοτική Αγορά των Χανίων, ένα μεγάλο εμβληματικό έργο υπογράφεται σήμερα. Σηματοδοτεί μια νέα εποχή όχι μόνο για τα Χανιά αλλά για όλη την Κρήτη. Το εμβληματικό έργο αυτό ξεκινά με μια γενναία χρηματοδότηση αποκλειστικά από την Περιφέρεια Κρήτης», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς Χανίων».

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην τελετή υπογραφής της σύμβασης στάθηκε στο ιστορικό κατασκευής της Δημοτικής Αγοράς μέσα σε διάστημα δύο ετών, σημειώνοντας πως την περίοδο εκείνη , ήταν μια απόδειξη του κρητικού πνεύματος ,της ικανότητας και εργατικότητας και της επιμονής των Κρητικών στην επίτευξη δύσκολων στόχων. «Σήμερα, εκατό χρόνια μετά το πρώτο επίτευγμα, με πρωτοβουλία του δήμου υπογράφεται για ιδιαίτερα σημαντική σύμβαση για την αποκατάσταση ,την ανάπλαση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας αυτού του ιστορικού μνημείου για να αποκτήσει ξανά την αίγλη και την αξία που είχε όταν κατασκευάστηκε, για να προβληθεί η αρχιτεκτονική του ομορφιά και να γίνει ξανά σημείο συνάντησης και επικοινωνίας», υπογραμμίζει ο κ. Τουρνάς.

Το έργο έχει ορίζοντα κατασκευαστικής ολοκλήρωσης το 2024. Από την Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων απομακρύνουν τα εμπορεύματα τους και «ξηλώνουν» τις κατασκευές στους χώρους που επί δεκαετίες οι περισσότεροι μίσθωναν, προκειμένου να μείνει μόνο ο σκελετός του μνημείου, καθώς στον σχεδιασμό των έργων αποκατάστασης περιλαμβάνεται η αντιμετώπιση όλων των φθορών και ζημιών που έχει υποστεί η το μνημείο.

«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για την εταιρία και για τον εμένα προσωπικά που αναλαμβάνουμε να υλοποιήσουμε αυτό το τόσο σημαντικό έργο και δεσμεύομαι να αντιμετωπιστεί με την σημασία και την προσοχή που του αρμόζει», αναφέρει ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας, Γιώργος Κωστούλας.

«Μέσω της δημοτικής αγοράς δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθεί και μια άλλη μορφή τουρισμού που η Κρήτη μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες», επισημαίνει ο Πρόεδρος Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς, Παναγιώτης Κλειδαράς.

Η χρηματοδότηση του έργου

Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης, το έργο δεν μπορούσε να ενταχθεί σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και έτσι η Περιφέρεια Κρήτης ανταποκρινόμενη στο αίτημα τόσο του πρώην Υπουργού Γιώργου Σταθάκη όσο και του πρώην Δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα χρηματοδότησε αρχικά το έργο με 5 εκατομμύρια ευρώ και στη συνέχεια με όλες τις διορθώσεις που έγιναν, το έργο χρηματοδοτήθηκε με 15 εκατομμύρια ευρώ και εντάσσεται στον περιφερειακό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο αποκλειστικά από την Περιφέρεια Κρήτης.
«Θέλω να συγχαρώ όλες τις δημοτικές αρχές, όλους τους βουλευτές μας και όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν γιατί χρειάζεται η συλλογική προσπάθεια και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινούν οι εργασίες με την υπογραφή της σύμβασης του έργου», ανέφερε ο Περιφερειάρχης και τόνισε: «Ένας οραματισμός για την δημοτική αγορά των Χανίων γίνεται πράξη μέσα από αυτή τη συνεργασία και χαίρομαι ιδιαίτερα που ως Περιφέρεια Κρήτης σταθήκαμε κοντά για να μπορούμε να βρούμε τους πόρους να χρηματοδοτηθεί αυτό το έργο. Γιατί δεν είναι ένα έργο μόνο για τα Χανιά είναι ένα έργο για την Κρήτη. Ένα εμβληματικό έργο που το έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ένα έργο που θα μείνει στην ιστορία όλα τα επόμενα χρόνια. Θέλω να ευχηθώ καλή αρχή και το 2023 να μπορούν να μπουν οι επαγγελματίες στην αγορά, γιατί η αγορά των Χανίων θα είναι και ένα σημείο αναφοράς και διαφήμισης των τοπικών ποιοτικών προϊόντων για όλη την Κρήτη».

Ιστορικό και διατηρητέο μνημείο

Η Δημοτική Αγορά των Χανίων είναι το πιο σημαντικό από τα δημόσια έργα που έγιναν κατά τη διάρκεια της Κρητικής Πολιτείας. Το κτίριο κατασκευάστηκε την περίοδο 1911-1913, σε νεοκλασικό ύφος, με σταυροειδή κάτοψη και έκτοτε αποτελεί σημείο αναφοράς στην οικονομική, πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική και τα τελευταία χρόνια, στην τουριστική ζωή της πόλης των Χανίων. Το 1980 κηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ωρίμανση των τεχνικών αποτυπώσεων του μνημείου και σε περίπου δεκαπέντε ημέρες περίπου θα εγκατασταθεί το εργοτάξιο.

Συγκίνηση και χαρά για το κλείσιμό της

Πρωτοπήγαν σαν παιδιά στη Δημοτική Αγορά, ανέλαβαν ως ενήλικες τις επιχειρήσεις των γονιών τους και σήμερα προτού παραδώσουν τα ηνία στα δικά τους παιδιά, βλέπουν μια σελίδα να κλείνει. Οι καταστηματάρχες που επί χρόνια δραστηριοποιήθηκαν σε ένα σημείο ορόσημο για τα Χανιά, έχουν την τύχη να ζουν και τη μεγάλη στιγμή που η Αγορά κλείνει για να αποκατασταθεί, όπως αρμόζει στην ιστορία της και όπως επιβάλλουν οι ανάγκες της.

Ο κ. Μανόλης Πισσαδάκης ιδιοκτήτης ταβέρνας ήταν μόλις δώδεκα χρονών όταν ακολουθούσε τον πατέρα του στο μαγειρείο που αργότερα ανέλαβε ο ίδιος. Ήταν το 1964. Σήμερα, στα εβδομήντα του χρόνια, μετρά μια ολόκληρη ζωή μέσα στην Δημοτική Αγορά. Νιώθει όπως μας είπε, περηφάνια και χαρά που το σήμα κατατεθέν της πόλης των Χανίων θα δεχτεί τις αναγκαίες παρεμβάσεις «για να γίνει ξανά ένα στολίδι». Ο κ. Πισσαδάκης δεν προτίθεται να συνεχίσει να απασχολείται στην παραδοσιακή ταβέρνα της οικογένειας μετά την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς, ευελπιστεί όμως να βρίσκεται εκεί, στο πλευρό του γιού του που θα την αναλάβει.

Δίπλα του η κ. Στέλλα Πισσαδάκη, φανερά συγκινημένη την ώρα που πακετάρει πράγματα, ψιθυρίζει πως είναι μέρα χαρμολύπης. Αργότερα θα μας πει πως «σ αυτό το μαγαζί, μεγάλωσε τέσσερα παιδιά. Από το 1983 βρίσκεται στην αγορά. Τριάντα εννέα ολόκληρα χρόνια». Μιλά για ένα ορόσημο για τα Χανιά και για τις ζωές πολλών ανθρώπων που το συνέδεσαν με τα βιώματα τους, με τον τρόπο με τον οποίο βιοπορίζονταν αλλά και με στιγμές της καθημερινότητας τους.

Τα συναισθήματα των καταστηματαρχών αλλά και των Χανιωτών είναι ανάμεικτα. Τη λύπη για την ολοκλήρωση ενός κύκλου ζωής εκατόν εννέα ετών, διαδέχεται η χαρά για την έναρξη του έργου αποκατάστασης του εμβληματικού μνημείου. Συνολικά πενήντα δύο καταστήματα λειτουργούσαν εντός του μνημείου. Από αυτά , τα δεκαπέντε έχουν ήδη μεταφερθεί σε επαγγελματικούς χώρους σε διάφορα σημεία της πόλης, είτε είναι σε διαδικασία μετακόμισης .

Για τους Χανιώτες η Δημοτική Αγορά είναι πολλά περισσότερα από μια κλειστή αγορά με παραδοσιακά εμπορεύματα και οινομαγειρεία. Υπήρξε τόπος συνάντησης, σημείο αναφοράς τις γιορτινές ημέρες, τόπος αναζήτησης εκλεκτών εδεσμάτων για την περίοδο της Σαρακοστής, αναπόσπαστο κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης σε περασμένες εποχές τότε που οι ξενύχτηδες αναζητούσαν τον περίφημο πατσά, αφορμή για να ανταμώνουν παρέες.

Εκεί χτυπούσε η καρδιά της πόλης κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς, την Αγορά είχαν αφετηρία όλα τα συλλαλητήρια , εκεί έδιναν ραντεβού οι κάτοικοι της πόλης. Μα και για τους επισκέπτες, ήταν από τα πρώτα τοπόσημα που περιελάμβαναν οι βόλτες γνωριμίας τους με την πόλη. Μυρωδιές και χρώματα σε ένα ξεχωριστό αμάλγαμα, την καθιστούσαν διαχρονικά μοναδική.

Όπως είπε στο neakriti.gr ένας ηλικιωμένος Χανιώτης που έκανε και σήμερα τη βόλτα του στην αγορά, έστω και με τα περισσότερα μαγαζιά κλειστά «η Δημοτική Αγορά για τους Χανιώτες είναι η πρεπιά. Γι’ αυτό έχει βγει και το τραγούδι «Σαν των Χανιών την αγορά που δεν υπάρχει άλλη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια