Κακοκαιρία «Διομήδης»: Ένα με τη θάλασσα το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων (εικόνες)

Κρήτη
Κακοκαιρία «Διομήδης»: Ένα με τη θάλασσα το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατολισθήσεις και διακοπές στην ηλεκτροδότηση

Μικροπροβλήματα προκάλεσαν στα Χανιά οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι που έπνεαν χθες ,με το Ενετικό λιμάνι να βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο έλεος των καιρικών φαινομένων ενώ από τις συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου. Από την Ακτή Κουντουριώτη μέχρι την Ακτή Κανάρη, η προβλήτα γινόταν ένα με τη θάλασσα. Λόγο του υψηλού κυματισμού, πλημμύρισε μέχρι και η Πλατεία πίσω από το Γυαλί Τζαμί ενώ απροσπέλαστος ήταν ο δρόμος μπροστά από το Φρούριο του Φιρκά και μέχρι την Πλατεία Συντριβανίου.

Διαβάστε επίσης ⇒ Κακοκαιρία «Διομήδης»: Πλημμύρισαν ξανά οι δρόμοι στο Ρέθυμνο - Κλειστό το λιμάνι μέχρι αύριο το πρωί

Συνολικά το βόρειο τμήμα των Χανίων, από το Κολυμπάρι μέχρι και τη Γεωργιούπολη ,δέχτηκε το μένος των ισχυρών βοριάδων. Στην Αλμυρίδα του δήμου Αποκορώνου τα νερά της θάλασσας κάλυψαν τον παραλιακό δρόμο που ξεχώριζε μόνο από την διαχωριστική νησίδα.

Περιορισμένης έκτασης ήταν τα προβλήματα που καταγράφηκαν στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας. Στον επαρχιακό δρόμο Ταυρωνίτη – Παλαιόχωρας στο ύψος του Κακοπέτρου και στα Μεσαύλια κατολισθήσεις έκλεισαν το ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Αντίστοιχα καταπτώσεις βράχων σημειώθηκαν στην επαρχιακή οδό προς Ανατολικό Σέλινο στο ύψος της Πέτρας Σελί.

Οι πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι προκάλεσαν βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης κυρίως σε περιοχές της ενδοχώρας. Στην περιοχή του Κούτουλου στα Σαφκιά έπεσε καλώδιο της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση που πάντως αποκαταστάθηκε σε σχετικά σύντομο χρόνο από τα τεχνικά συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ Χανίων. Χωρίς ηλεκτρικό έμεινε και το χωριό Αργαστήρι του δήμου Καντάνου Σελίνου εξ αιτίας πτώσης κεραυνού σε στύλο ηλεκτροδότησης.

Ζημιές σε καταστήματα του Ενετικού λιμανιού δεν καταγράφηκαν, πέρα από την άμμο που συσσωρεύτηκε στους χώρους των τραπεζοκαθισμάτων  ενώ το πλακόστρωτο που στην προηγούμενη κακοκαιρία στις 20 Δεκεμβρίου είχε υποστεί σημαντική φθορά , αυτή τη φορά άντεξε. Εξάλλου, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του από την τεχνική υπηρεσία του δήμου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων Μανώλη Κοτσιφάκη, η προκήρυξη της μελέτης από το πρόγραμμα Φιλόδημος για την τοποθέτηση κυματοθραυστών στην είσοδο του παλιού λιμανιού που θα δώσει λύση στο πλημμυρικό πρόβλημα, είναι θέμα χρόνου. Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να υπογραφεί η μελέτη η οποία θα ανατεθεί μετά από ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Σήμερα ελάχιστα μπλόκια έχουν απομείνει από παλαιότερη μελέτη και το Ενετικό Λιμάνι είναι αθωράκιστο σε κάθε κακοκαιρία.

Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Στιγμιότυπο από την επαρχιακή οδό Ταυρωνίτη - Παλαιόχωρας, όπου σημειώθηκε κατολίσθηση, η οποία έχει κλήση τμήμα του δρόμου. Καλό είναι οι διερχόμενοι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News