Φράγμα Βαλσαμιώτη: Αρχίζει έρευνα για τα αίτια των διαρροών

Κρήτη
Φράγμα Βαλσαμιώτη: Αρχίζει έρευνα για τα αίτια των διαρροών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα που θα καταδείξει τη γενεσιουργό αιτία των διαρροών του φράγματος Βαλσαμιώτη αρχίζει το αμέσως επόμενο διάστημα τεχνική εταιρεία με την οποία η διοίκηση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης συνυπέγραψε χθες τη σύμβαση του έργου «Γεωτρήσεις και δοκιμές εισπίεσης»

Έρευνα που θα καταδείξει τη γενεσιουργό αιτία των διαρροών του φράγματος Βαλσαμιώτη αρχίζει το αμέσως επόμενο διάστημα τεχνική εταιρεία με την οποία η διοίκηση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης συνυπέγραψε χθες τη σύμβαση του έργου «Γεωτρήσεις και δοκιμές εισπίεσης».

Το έργο έχει προϋπολογισμό 60 χιλιάδες ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του ΟΑΚ και η διάρκειά του είναι πέντε μήνες.

«Δεν μπορούμε να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και να πούμε ότι αυτό το έργο δεν μπορεί να λειτουργήσει, ότι το αφήνουμε στην τύχη του και απέτυχε η διαδικασία.

Θα προχωρήσουμε στην έρευνα. ώστε να γίνουν οι παρεμβάσεις που χρειάζονται και να μπορέσει το φράγμα να ανταποκριθεί στους αρχικούς σκοπούς και στόχους του», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Α.Ε. κ. Άρης Παπαδογιάννης, ο οποίος χαρακτήρισε το έργο ως απολύτως σημαντικό, προκειμένου, όπως τόνισε, με επιστημονικό τρόπο, μέσω των τομών που θα γίνουν, να εντοπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στην εγκατάσταση του φράγματος.

Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο της Δυτικής Κρήτης είναι μη λειτουργικό, λόγω των διαρροών που παρουσιάζει. Γι’ αυτό και λειτουργεί μόλις στο 20% της χωρητικότητάς του, σύμφωνα με τις υποδείξεις των πραγματογνωμόνων.

Χθες ωστόσο, ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ κ. Μάρκος Πατρελάκης ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει απαγόρευση να ξαναγεμίσει το φράγμα. Αν δεν κάνουμε παρέμβαση, είναι καλό να μην ξαναγεμίσει. Εμείς όμως στοχεύουμε να κάνουμε παρέμβαση, να ελαχιστοποιήσουμε τις διαρροές, να το γεμίσουμε και να λειτουργεί με ασφάλεια».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας που κατασκεύασε το φράγμα Βαλσαμιώτη, αιτία των διαρροών είναι ο μανδύας των τσιμεντενέσεων, ο οποίος για τα συγκεκριμένα εδάφη δεν επαρκούσε.

Τη θέση αυτή αντικρούει πάντως ο κ. Πατρελάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «σήμερα δεν αμφισβητείται η στεγανότητα των πετρωμάτων. Υπάρχει ένα θέμα στη στεγανότητα μεταξύ της σήραγγας των τσιμεντενέσεων και του εδάφους.

Εκεί λοιπόν έκανε παράλειψη η κατασκευάστρια εταιρεία και δεν πήγε τις τσιμεντενέσεις μέχρι την επιφάνεια».

Υπενθυμίζεται ότι το φράγμα του Βαλσαμιώτη πέρασε από “σαράντα κύματα” μέχρι να αρχίσει να κατασκευάζεται το 2005.

Χρηματοδοτήθηκε από δύο κοινοτικά πλαίσια στήριξης, στοίχισε συνολικά 40 εκατομμύρια ευρώ και μετά από πολύχρονες διακοπές των εργασιών λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης, ολοκληρώθηκε το 2014.

Ένα χρόνο μετά, γέμισε για πρώτη φορά και εμφανίστηκαν και οι πρώτες διαρροές, που ήταν της τάξης των 700 κυβικών ανά ώρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News