Στην Γαύδο η ΠτΔ: Το γεύμα με «άρωμα» Κρήτης στην πρωτεύουσα του νησιού Καστρί (εικόνες, βίντεο)

Χανιά
Στην Γαύδο η ΠτΔ: Το γεύμα με «άρωμα» Κρήτης στην πρωτεύουσα του νησιού Καστρί (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινητική ήταν η στιγμή που στη διάρκεια του γεύματος, όταν τα τέσσερα παιδιά που ζουν μόνιμα στο νησί, είπαν στην κ. Σακελλαροπουλου τα κάλαντα των Φώτων και της δώρισαν ένα ημερολόγιο με την φωτογραφία τους

Κυριάρχησε το κρητικό στοιχείο στο γεύμα που παρατέθηκε από την προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας σε τουριστικό κατάλυμα, στο Καστρί, πρωτεύουσα της Γαύδου, ανήμερα των Θεοφανείων.

Νωρίτερα, σήμερα μήνυμα στήριξης των ακριτικών περιοχών και των ακριτών, των ηρώων όπως η ίδια τους αποκάλεσε, έστειλε από τη Γαύδο, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αφού ταξίδεψε οδικώς από το αεροδρόμιο Χανίων μέχρι τα Σφακιά και μετά από δίωρο ταξίδι με κυματισμό, με το πλοίο Σαμαριά της ΑΝΕΝΔΥΚ που εκτελεί το δρομολόγιο της άγονης γραμμής, η πρώτη πολίτης της χώρας έφτασε στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. 

Άγημα του στρατού που είχε παραταχθεί στο λιμάνι Καραβες απέδωσε τιμές στην Πρόεδρο,  την οποία υποδέχτηκαν η δήμαρχος Λίλιαν Στεφανακη, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης και τα τέσσερα παιδιά που ζουν μόνιμα στο νησί.

Η υποδοχή της Προέδρου της Δημοκρατίας στην ακριτική Γαύδο

Διαβάστε ακόμη: ⇒ Στην Γαύδο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα Θεοφάνεια (βίντεο, εικόνες)

Στην τελετή αγιασμού των υδάτων χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. Δύο νεαροί βούτηξαν για να πιάσουν το σταυρό. Στο μήνυμα του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο μητροπολίτης κ.κ. Αμφιλόχιος μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την κ. Σακελλαροπούλου, εξάροντας την επιλογή της να ταξιδέψει μέχρι το νησί, όπως ταξιδεύουν οι ακρίτες. Της δώρισε μάλιστα ένα ξύλινο χειροποίητο καράβι που όπως είπε ο σεβασμιότατος, συμβολίζει τη Γαύδο. 

Στη συνέχεια στον αύλιο χώρο του δημαρχείου Γαύδου πραγματοποιήθηκε η τελετή απαγόρευσης της Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμη δημότη Γαύδου. Η κ. Σακελλαροπουλου δεν έκρυψε τη συγκίνηση της και στην αντιφωνηση της μετά την ομιλία της δημάρχου Γαύδου, μίλησε με θαυμασμό για τους κατοίκους του νοτιότερου δήμου της Ελλάδας. Μάλιστα είπε πως γνωρίζει τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη ενός σύγχρονου δικτύου ύδρευσης και ενεργειακής αυτονομίας της Γαύδου αλλά και στον κίνδυνο αλλοίωσης του φυσικού χαρακτήρα της εξαιτίας του τουρισμού.

Διαβάστε επίσης ⇒ Σακελλαροπούλου - Επίτιμη δημότης της Γαύδου: «Οι νησιώτες φύλακες των συνόρων μας» (εικόνες, βίντεο)

Επίσκεψη στο Σπίτι των Εξόριστων

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την ανακήρυξη της σε επίτιμη δημότη Γαύδου, ήταν το Σπίτι των εξορίστων στο Σαρακήνικο. Εκεί ο συγγραφέας του βιβλίου «Εξόριστοι στο νησί του θανάτου» κ. Δημήτρης Δαμασκηνός, της εξιστόρησε γεγονότα άγνωστα στο ευρύ κοινό, για το ρόλο του ακριτικού νησιού ως τόπο εξορίας στα χρόνια του μεσοπολέμου και για το σπίτι που οι ίδιοι έχτισαν και το οποίο υπήρξε το μεγαλύτερο τους επίτευγμα.

Στιγμιότυπο από το ταξίδι της κ. Σακελλαροπούλου

Όπως ανέφερε ο κ. Δαμασκηνός, «οι εξόριστοι στη Γαύδο δεν έβρισκαν ούτε σπηλιά για να προφυλαχτούν από τη βροχή και το κρύο του χειμώνα και από τον καυτό ήλιο το καλοκαίρι. Σε ολόκληρο το νησί δεν υπήρχε οργανωμένος οικισμός παρά είκοσι έξι κατοικίες που οι κάτοικοι είχαν φτιάξει με κλαδιά δέντρων και χώμα. Η ομάδα των εξορίστων, όλοι φυματικοί και άρρωστοι, που έχτισαν το περίφημο σπίτι, αποτελούνταν από δεκαπέντε άτομα, ανάμεσα στους οποίους και ο Άρης Βελουχιώτης που μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη Γαύδο το 1931 μαζί με άλλα εβδομήντα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ».

Το σπίτι χτίστηκε χωρίς τσιμέντο και παρά την προχειρότητα της κατασκευής, στο νησί το αποκαλούσαν «παλάτι». Οι εξόριστοι προσπάθησαν μάλιστα να του δώσουν στοιχεία από την Κρητική αρχιτεκτονική. Στο εσωτερικό του σώζεται ακόμη ένα κομμάτι από κορμό κέδρου στο οποίο είχαν χαράξει τα ονόματα τους.

Το σωζόμενο «σπίτι του Βελουχιώτη» έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο κτίσμα.

Στιγμιότυπο από το ταξίδι με προορισμό τη Γαύδο

Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Σαρακήνικο Γαύδου

Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Σαρακήνικο Γαύδου

Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Σαρακήνικο Γαύδου

Ελληνική σημαία δώρισαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ελληνική σημαία δώρισαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ελληνική σημαία δώρισαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ενδιαφέρον για τον δορυφορικό σταθμό της Γαύδου

Η ξενάγηση της Προέδρου της Δημοκρατίας στην ακριτική Γαύδο από την δήμαρχο του νησιού Λίλιαν Στεφανάκη περιελάμβανε σημεία που καθιστούν το νησί ως τόπο αναφοράς και επιστημονικών επιτευγμάτων. Έτσι δεν εξαιρέθηκε από το πρόγραμμα η επίσκεψη στον Δορυφορικό Σταθμό που έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί από το 2014 το Εργαστήριο Γεωδαισίας και Γεωπληροφορικής του Πολυτεχνείου Κρήτης. 

Πρόκειται για έναν μόνιμο σταθμό βαθμονόμησης δορυφόρων αλτιμετρίας που υποστηρίζεται από το έργο Sofia το οποίο συγχρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα για την Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι ένας από τους μόλις τέσσερις σταθμούς που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

Το Εργαστήριο, μέσω του σταθμού, παρακολουθεί τη γεωδυναμική ταχύτητα μετακίνησης της Κρήτης και άλλες παραμορφώσεις του φλοιού της Γης όπως καθιζήσεις λόγω απόληψης υδάτων, μέσω δικτύου μόνιμων δορυφορικών σταθμών GNSS και εικόνων δορυφορικής συμβολομετρίας Radar.

Το γεύμα με «άρωμα» Κρήτης στην πρωτεύουσα του νησιού Καστρί

Στο γεύμα που παρατέθηκε από την προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας στο παραδοσιακό τουριστικό κατάλυμα του κ. Παπαδάκη, στο Καστρί, πρωτεύουσα του ακριτικού νησιού, το κρητικό στοιχείο κυριάρχησε. Η κ. Σακελαροπούλου γευμάτισε μαζί με τον σύζυγο της Παύλο Κοτσώνη, τον μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή και την σύζυγο του κ. Τζίνα Παυλάκη,  την δήμαρχο κ. Λίλιαν Στεφανάκη και τον σύζυγο της κ. Σταύρο Μαραβελάκη.

Κατσικάκι γαυγιώτικο τσιγαριαστό, βραστό κατσίκι και κοτόπουλο, πιλάφι, ντόπια αρτοποιήματα παρασκευασμένα από τον φούρνο που λειτουργεί στο Καστρί, πλαισίωσαν το τραπέζι.

Η κ. Λίλιαν Στεφανακη εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη της προς την πρώτη πολίτη της χώρας για την τιμή που έκανε στους κατοίκους να επισκεφτεί το νησί τους αψηφώντας τις δυσκολίες του ταξιδιού.

Ιδιαίτερα συγκινημένη και χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυα της, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δεσμεύτηκε στους ακρίτες πως δεν θα τους ξεχάσει. Εξήγησε πως ήταν αποφασισμένη γι’ αυτό το ταξίδι, γι’ αυτό και όταν της ανακοινώθηκε πως δεν πετούν στρατιωτικά ελικόπτερα με δύσκολες καιρικές συνθήκες για τη Γαύδο, αναζήτησε εναλλακτικές και δεν υπήρξε ούτε στιγμή η σκέψη αναβολής του ταξιδιού. 

Συγκινητική ήταν η στιγμή που στη διάρκεια του γεύματος, τα τέσσερα παιδιά που ζουν μόνιμα στο νησί, είπαν στην κ. Σακελλαροπουλου τα κάλαντα των Φώτων και της δώρισαν ένα ημερολόγιο με την φωτογραφία τους.

Τα δώρα της δημάρχου στην πρώτη πολίτη της χώρας

Στοιχεία από την παράδοση της Γαύδου και της Κρήτης, ιδιαίτερα, όπως και το ακριτικό νησί, είχαν τα δώρα της δημάρχου Λίλιαν Στεφανάκη προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μια πύλινη γάστρα, φτιαγμένη από χώμα της Γαύδου στο εργαστήριο που διατηρεί η πρώην δήμαρχος Κέλλυ Καλλινίκου στο χωριό Άμπελος και μια υφαντή κρητική πετσέτα με δεσιά δώρισε στην κ. Σακελλαροπούλου η κ. Στεφανάκη εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της και τις ευχαριστίες της για την επιλογή της να επισκεφθεί τη Γαύδο και μάλιστα παραβλέποντας τις δυσκολίες του ταξιδιού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News