Σύμφωνα συμβίωσης αντί για γάμο προτιμούν στα Χανιά

Κρήτη
Σύμφωνα συμβίωσης αντί για γάμο προτιμούν στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξήθηκαν οι γεννήσεις, μειώθηκαν οι γάμοι

Τη λύση του συμφώνου συμβίωσης επέλεξε ένα σημαντικό ποσοστό ζευγαριών στα Χανιά και το 2021, αποδεικνύοντας πως η αυξητική τάση που είχε ήδη αρχίσει να καταγράφεται από τα προηγούμενα χρόνια ,δεν έχει ανακοπεί. Ετερόφυλα αλλά και ομόφυλα ζευγάρια που θέλησαν να επισημοποιήσουν για οικονομικούς, κοινωνικούς και προσωπικούς λόγους , τη σχέση τους χωρίς εντυπωσιακές τελετές και γαμήλιους στολισμούς, το έπραξαν βάζοντας απλά μια υπογραφή στο Ληξιαρχείο.

Καθοριστικό παράγοντα στην αύξηση των συμφώνων συμβίωσης στα Χανιά έπαιξε αναμφισβήτητα και η πανδημία, καθώς λόγο των περιοριστικών μέτρων τα δύο τελευταία χρόνια οι συνεστιάσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις είτε πήραν παράταση, είτε ματαιώθηκαν. Έτσι ακόμη και ζευγάρια που σκόπευαν να παντρευτούν με πολιτικό ή θρησκευτικό γάμο, βρήκαν ως ιδανική, τη λύση του συμφώνου συμβίωσης.

Είναι εντυπωσιακά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ληξιαρχείο Χανίων για την περίοδο 2014 – 2021. Ενδεικτικά της τάσης που επικρατεί είναι ότι το 2014 καταγράφηκαν δέκα σύμφωνα συμβίωσης, το 2015 έφτασαν τα τριάντα ένα, το 2016 τα τριάντα τρία, το 2017 ανέβηκαν ακόμη περισσότερο φθάνοντας τα εβδομήντα εννέα. Τον επόμενο χρόνο, το 2018, ενενήντα δύο ζευγάρια υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης, το 2019 εκτοξεύθηκαν στα εκατόν τριάντα οκτώ , το 2020 ανήλθαν σε εκατόν πενήντα δύο ενώ το 2021 υπεγράφησαν διακόσια τριάντα ένα σύμφωνα συμβίωσης.

Στον αντίποδα, σημαντικά μειωμένος είναι ο αριθμός των γάμων με την πορεία τους από το 2014 μέχρι πέρυσι να είναι φθίνουσα. Έτσι ενώ το 2014 τελέσθηκαν εξακόσιοι τρεις γάμοι κι από το 2015 έως το 2019 κυμαίνονταν από πεντακόσιους σαράντα μέχρι πεντακόσιους ογδόντα έξι, το 2021 καταγράφηκαν μόλις τετρακόσιοι τριάντα πέντε ενώ ένα χρόνο πριν ο αριθμός ήταν ακόμη μικρότερος. Είναι σαφές ότι η μείωση ,τουλάχιστον των δύο τελευταίων ετών, σχετίζεται με τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις λόγο covid.

Αυξημένος είναι χρόνο με το χρόνο και ο αριθμός των θανάτων που δηλώθηκαν στο Ληξιαρχείο Χανίων. Το 2014 ανήλθαν σε επτακόσιους ενώ το 2021 ο συνολικός αριθμός τους έφτασε τους οκτακόσιους τριάντα τρεις.

Αναφορικά με τις γεννήσεις, η εικόνα σε επίπεδο Χανίων είναι ενθαρρυντική και σίγουρα μετρήσιμη στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Το 2014 γεννήθηκαν στα Χανιά χίλια επτακόσια έντεκα μωρά με τα στοιχεία να συνεχίζουν ανοδικά τα επόμενα χρόνια και να φτάνουν το 2021 ,μετά από μια καμπή το 2019 και 2020, στα χίλια οκτακόσια σαράντα εννέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ληξιαρχείου του Δήμου Χανίων, κατά την χρονιά που συμπληρώθηκε, η αύξηση στις γεννήσεις ήταν της τάξης του 11% σε σχέση με το 2020. Οριακή αύξηση 2%καταγράφεται στους θανάτους, ενώ η συντριπτική αυξητική μεταβολή σημειώνεται στους γάμους και τα σύμφωνα συμβίωσης που συνάφθηκαν εντός του περασμένου έτους.

Πιο συγκεκριμένα, το 2021 στον Δήμο Χανίων πραγματοποιήθηκαν τετρακόσιοι τριάντα πέντε γάμοι, 23% περισσότεροι από το 2020 και υπεγράφησαν διακόσια τριάντα ένα σύμφωνα συμβίωσης, υπερδιπλασιασμένα (+52%) σε σχέση με πέρυσι. Τέλος, εκδόθηκαν εκατόν εξήντα τέσσερα διαζύγια, οριακά μειωμένα σε σχέση με το 2020, οπότε είχαν καταγραφεί εκατόν εξήντα οκτώ.

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News