Χανιά: 1,8 εκατ. ευρώ για τρία μεγάλα έργα στην πόλη

Χανιά
Χανιά: 1,8 εκατ. ευρώ για τρία μεγάλα έργα στην πόλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βίλα Πωλογιώργη, βίλα Σβαρτς και Ανατολική τάφρος σε δρόμο αποκατάστασης

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν τρία εμβληματικά έργα πολιτισμού στα Χανιά για τα οποία υπεγράφησαν οι συμβάσεις χρηματοδότησης των μελετών, με το ποσό του ενός εκατομμυρίου οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ. Οι βίλες Σβάρτς στη Χαλέπα και Πωλογιώργη στην Αμπεριά, ιστορικά διατηρητέα κτίσματα που έχουν εγκαταλειφθεί και ρημάζουν στο χρόνο, αναμένεται να αποτελέσουν πρότυπα αποκατάστασης και επανάχρησης ενώ στην ίδια χρηματοδότηση εντάσσεται και η μελέτη ανάπλασης των Ενετικών Οχυρώσεων και της Ανατολικής Τάφρου.

Ειδικότερα, ως ορίζει ο προγραμματισμός τα ιστορικά κτήρια αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο μελετών αποκατάστασης και ανάδειξης , ώστε να πάρουν το δρόμο που αρμόζει στην ιστορία τους. Οι σχετικές μελέτες αποκατάστασης και επανάχρησης εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020».

Άλλοτε συνώνυμα της αίγλης, της κομψότητας και της ιστορίας, τα δύο κτίσματα έχουν εξελιχθεί εδώ και πολλές δεκαετίες σε αστικά φαντάσματα. Κτισμένη το 1860 η  βίλα Σβάρτς ,αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. 

Το δε αρχοντικό Πωλογιώργη χτίστηκε από την οικογένεια Ποθητού το 1870 και περιήλθε στα χέρια του πολιτικού της Κρητικής Πολιτείας Χαράλαμπου Πωλογιώργη στο τέλος της τουρκοκρατίας.

Την ίδια ώρα χρηματοδοτείται και η μελέτη για την αποκατάσταση και ανάδειξη των Ενετικών Οχυρώσεων και της Ανατολικής Τάφρου. 

Πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση που έρχεται να κουμπώσει στην ανάπλαση του Κουμ Καπί , του Ανατολικού Αναχώματος , της Πύλης της Άμμου ,καθώς και του έργου της  πλακόστρωσης του Ενετικού Λιμανιού .

(φωτογραφία pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News