Χανιά

Χανιά: Σάρωσε το ενετικό λιμάνι η κακοκαιρία «Κάρμελ» - Ξεκινά η αποκατάσταση των καταστροφών

Καταστροφικό ήταν για μια ακόμη φορά το πέρασμα της κακοκαιρίας από το Ενετικό λιμάνι των Χανίων

Καταστροφικό ήταν για μια ακόμη φορά το πέρασμα της κακοκαιρίας από το Ενετικό λιμάνι των Χανίων. Ο υψηλός κυματισμός προκάλεσε ζημιές στο πλακόστρωτο, ξήλωσε παγκάκια και γέμισε με άμμο όχι μόνο την παραλιακή ζώνη και τις αυλές των καταστημάτων, αλλά και την Πλατεία πίσω από το Γυαλί Τζαμί.

Ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου οι διαδικασίες αποκατάστασης στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, ενώ σύντομα αναμένεται να υπογραφεί η μελέτη για την τοποθέτηση κυματοθραυστών που θα δώσουν οριστική λύση.

Τόνους άμμου απομάκρυναν το πρωί τα συνεργεία του δήμου και της ΔΕΔΙΣΑ. «Τα παιδιά από τη ΔΕΔΙΣΑ ήρθαν από τις  4 η ώρα και καθάριζαν ,τώρα θα περάσει και η σκούπα» επισήμανε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας δήμου Χανίων, Μιχάλης Τσουπάκης.

Θέμα χρόνου είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων Μανώλη Κοτσιφάκη η προκήρυξη της μελέτης από το πρόγραμμα Φιλόδημος για την τοποθέτηση κυματοθραυστών στην είσοδο του παλιού λιμανιού, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Εκτιμώ ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα έχει ανατεθεί με ηλεκτρονικό διαγωνισμό ο κυματοθραύστης …Άρα είμαστε στο δρόμο που τα επόμενα χρόνια θα έχει τελειώσει».

Οι βοριάδες εξασθένησαν, τα έντονα καιρικά φαινόμενα κόπασαν και στο παλιό λιμάνι των Χανίων αποκαλύφθηκε ξανά η εικόνα της καταστροφής. Μπορεί οι καταστηματάρχες να λαμβάνουν τα μέτρα τους με αυτοσχέδια προστατευτικά που τοποθετούν μπροστά από τις επιχειρήσεις τους όμως η μανία του καιρού ήταν τέτοια που η θάλασσα έγινε ένα με την προβλήτα . Όπως ανέφερε και ένας καταστηματάρχης στο Ενετικό λιμάνι, πρόκειται για «συνηθισμένο φαινόμενο, μόλις πιάσει κακοκαιρία η θάλασσα φουσκώνει ,φεύγουνε οι πλάκες και χτυπάνε στα μαγαζιά μας και μας κάνουν ζημιές.»

Οι καταστροφές στο ενετικό λιμάνι ήταν αρκετές, όπως τόνισε και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας δήμου Χανίων, Μιχάλης Τσουπάκης «Κυρίως στο πλασκόστρωτο υπάρχουν καταστροφές, τα παγκάκια που λείπουν, ένα έπεσε μέσα στη θάλασσα. Έχουν προβεί τα συνεργεία στην αποκατάσταση»

Σήμερα, ελάχιστα μπλόκια έχουν απομείνει από παλαιότερη μελέτη και το Ενετικό Λιμάνι είναι αθωράκιστο απέναντι σε κάθε κακοκαιρία. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια