Βολουδάκης: Ως το τέλος του 2022 θα έχουμε υπερκαλύψει τις απώλειες λόγω πανδημίας στην οικονομία

Κρήτη
Βολουδάκης: Ως το τέλος του 2022 θα έχουμε υπερκαλύψει τις απώλειες λόγω πανδημίας στην οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μ.Βολουδάκης επεσήμανε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για τη χώρα μας για πρώτη φορά ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από αυτόν που προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση

«Ως το τέλος του 2022 θα έχουμε υπερκαλύψει τις απώλειες λόγω πανδημίας στην οικονομία - όμως η ενεργειακή κρίση δε δικαιολογεί εφησυχασμό». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2022 στην Βουλή, ο Βουλευτής Ν. Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, Μανούσος Βολουδάκης.  «Η οικονομική ανάπτυξη του 2021 και αυτή που προβλέπει για το 2022 ο Προϋπολογισμός αθροιστικά ξεπερνούν την ύφεση του 2020 κατά 1.7%. Με άλλα λόγια ως το τέλος του 2022 θα έχουμε υπερκαλύψει όλες τις απώλειες της οικονομίας το 2020. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική πολιτική η οποία ακολουθείται τα δυο τελευταία χρόνια αποδίδει καρπούς. Η συνέχεια της πολιτικής αυτής αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2022» , σημείωσε παράλληλα. 

Ο Μ.Βολουδάκης επεσήμανε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για τη χώρα μας για πρώτη φορά ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από αυτόν που προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση.  (6.9% η εκτίμηση ανάπτυξης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, 7.1% η αντίστοιχη εκτίμηση της Ε.Ε., 4,5% η εκτίμηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, 5.2% η αντίστοιχη εκτίμηση της Ε.Ε.). 

Πρόκειται, όπως είπε  για επίδειξη εντυπωσιακής δυναμικής από την ελληνική οικονομία, η οποία εξασφαλίσθηκε με την υλοποίηση ενός κολοσσιαίου προγράμματος ενισχύσεων ύψους 43 δις για την περίοδο 2020-2022, σημειώνοντας πως η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στις «αντι-COVID» δαπάνες στην Ευρωζώνη και τέταρτη στον κόσμο, ως ποσοστό του ΑΕΠ. 

Κι αυτό, όπως πρόσθεσε,  χωρίς να ακυρωθεί η πολιτική των φορολογικών ελαφρύνσεων, και χωρίς να μειωθούν οι δαπάνες σε κανένα κρίσιμο τομέα πολιτικής. Στον προϋπολογισμό του 2022 συνεχίζονται οι φορολογικές ελαφρύνσεις που εδώ και δυο χρόνια έχουν δρομολογηθεί, ενώ δεν περιορίζονται οι κοινωνικές δαπάνες και δαπάνες υγείας. 

Ταυτόχρονα, ο κ.  Βολουδάκης επεσήμανε ότι τα δεδομένα αυτά δε δικαιολογούν εφησυχασμό.

«Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα του αυξανόμενου πληθωρισμού, με κυριότερο τροφοδότη το κόστος της ενέργειας. Εδώ κατά το Μ.Βολουδάκη βρίσκεται η κυριότερη απειλή βραχυπρόθεσμα, και εδώ πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης στο επόμενο διάστημα. Η ενεργειακή κρίση για την Ελλάδα έχει βαρύτερες συνέπειες από ότι για την υπόλοιπη Ευρώπη, λόγω του ολιγοπωλίου της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων περισσότερο από ότι συμβαίνει στην Ευρώπη – κατάσταση άλλωστε που υπήρχε και πριν την κρίση», σημείωσε. 

Ο Μ.Βολουδάκης είπε ότι άκουσε με ικανοποίηση την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για νέες ενισχύσεις για την αντιμετώπιση του αυξημένου ρεύματος και καυσίμων για νοικοκυριά, αγρότες και κτηνοτρόφους. Τόνισε μάλιστα ότι ειδικά αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν περιορισμένες δυνατότητες να περάσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής στην τιμή του προϊόντος τους. Ειδική αναφορά έκανε στην κτηνοτροφία που δοκιμάζεται και από την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News