Χανιά: Υπεγράφη η σύμβαση για την ανάπλαση του Δημοτικού κήπου

Χανιά
Χανιά: Υπεγράφη η σύμβαση για την ανάπλαση του Δημοτικού κήπου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ριζικές παρεμβάσεις στον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στην καρδιά της πόλης - Χωρίς κρητικούς αίγαγρους αλλά με έμφαση στα παιδιά και στο πράσινο

Ο Δημοτικός κήπος Χανίων, ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου στην καρδιά της πόλης αλλάζει. Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες μέσα από μελέτη θα δεχτεί ριζικές παρεμβάσεις, με στόχο αφενός την προστασία και ανάδειξη του και αφ εταίρου την διάθεση στους κατοίκους και τους επισκέπτες ενός χώρου περιπάτου, αναψυχής και ψυχαγωγίας των παιδιών με σύγχρονες προδιαγραφές.

Η σύμβαση του έργου ανάπλασης του Δημοτικού κήπου, προϋπολογισμού 840.000 ευρώ, υπεγράφη σήμερα από τον δήμαρχο κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη και τον ανάδοχο, παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη. Παράλληλα έγινε παρουσίαση των χαρακτηριστικών της μελέτης. Το έργο είναι ενταγμένο στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ενώ με την εγκατάσταση του αναδόχου στις 3 Ιανουαρίου θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος ολοκλήρωσης που ορίζεται στους δέκα μήνες.

Η μελέτη ανάπλασης στοχεύει στη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων του δημοτικού Κήπου που σήμερα παρουσιάζει εικόνα φθοράς και εγκατάλειψης, με εξαίρεση το χώρο της παιδικής χαράς, όπου πρόσφατα τοποθετήθηκαν νέα παιχνίδια. Όλες οι λειτουργίες και χρήσεις θα αναμορφωθούν ώστε να ενισχυθεί η εικόνα του πράσινου φυσικού καταφύγιου στο κέντρο της πόλης, χωρίς να διαταραχθεί ο ιστορικός του χαρακτήρας.   

«Όλος ο σχεδιασμός είναι εναρμονισμένος με τις ευρωπαϊκές οδηγίες που διέπουν τη λειτουργία των δημοτικών κήπων και είμαι σίγουρος ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών θα μπορούμε να είμαστε όλοι ξανά υπερήφανοι για την εικόνα , τη λειτουργία και την γενικότερη ανάσα που θα μπορεί να δίνει ο Δημοτικός Κήπος στους Χανιώτες, τις Χανιώτισσες και τους επισκέπτες» υπογράμμισε στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης με τον οποίο η δημοτική αρχή συνεργάστηκε στενά πετυχαίνοντας τη χρηματοδότηση του έργου.  Όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης , «ακόμα ένα σημαντικό έργο το οποίο εντάσσεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που έχει ο δήμος Χανίων και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια, προχωρεί σήμερα για την υπογραφή της σύμβασης. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί βλέποντας και το Ρολόι και το οραματικό σχέδιο της τεχνικής υπηρεσίας το Δημοτικό Κήπο, διαπιστώνουμε πως μόνο σημαντικά οφέλη δίνονται για ένα τόσο ιστορικό μέρος».

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προσβασιμότητα, στην ασφάλεια των παιδιών , στην ενίσχυση του πρασίνου αλλά και στην αρμονική συνύπαρξη ήρεμου φυσικού περιβάλλοντος με τις υφιστάμενες λειτουργίες αναψυχής , ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης. Το φυσικό πράσινο προβλέπεται να  ενισχυθεί γι αυτό και θα υπάρχει οργανωμένη θέση εργασίας για την συντήρηση του.

Οι εξωτερικοί χώροι των υφιστάμενων κτισμάτων, που σήμερα φιλοξενούν χώρο εστίασης και την παιδική βιβλιοθήκη του δήμου, θα αναμορφωθούν. Η περιοχή παιχνιδιού ανασχεδιάζεται και προστίθενται νέες θεματικές ανά ηλικία και ανά δραστηριότητα. Στις παρεμβάσεις του έργου περιλαμβάνονται ακόμη: Βελτίωση του υλικού επίστρωσης των χωμάτινων διαδρόμων, ενιαία επίστρωση με συγκεκριμένο υλικό σε όλα τα πλατώματα, απομάκρυνση των κρητικών αίγαγρων, που ήδη έγινε, όπως και όλων των πτηνών και απόδοση του χώρου σε νέες χρήσεις πρασίνου και παιχνιδιού. Επίσης, σχεδιάζεται η δημιουργία νέων πράσινων μονοπατιών καθώς και σύνδεση του κήπου με το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας. Ο δε χώρος της λίμνης που σήμερα είναι περιφραγμένος , θα γίνει επισκέψιμος .

Σκοπός είναι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός να επαναφέρει στον Δημοτικό Κήπο την ισορροπία φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, εξυπηρετώντας τις αυξημένες απαιτήσεις των επισκεπτών με σύγχρονους τρόπους, διασφαλίζοντας έτσι την μοναδικότητα του πράσινου πάρκου και δικαιώνοντας το όραμα του δημιουργού του. 

Στη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης στο Καφέ του Δημοτικού Κήπου σήμερα, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Χανίων κ. Κατερίνα Κατσιαγάνη ξεκαθάρισε ότι «έχουν ληφθεί  υπόψη τα ιστορικά δεδομένα του κήπου, τα ιδιαίτερα δέντρα που αποτελούν ιστορικά σημεία αναφοράς στον Κήπο, οι τοπικές ιδιαιτερότητες». Αλλά και η κ. Αφροδίτη Παπαδάκη Αρχιτέκτων Μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας υπογράμμισε πως «το ιστορικότερο κομμάτι του κήπου είναι τα δέντρα του. Όλη αυτή η ανάπλαση έχει σκοπό να αναδείξει το φυτικό πλούτο του κήπου , γιατί ως κήπος πρασίνου σχεδιάστηκε, και αυτό ακριβώς κάνουμε».

Η ιστορία του Δημοτικού Κήπου Χανίων

Ο Δημοτικός Κήπος των Χανίων άρχισε να κατασκευάζεται στις αρχές του 1871 και είναι ο δεύτερος χρονολογικά δημόσιος κήπος που δημιουργήθηκε στην Κρήτη, μετά από αυτόν του Ρεθύμνου . Η ιδέα της δημιουργίας του ανήκε στον τότε διοικητή της περιοχής  Ρεούφ Πασά ο οποίος έδωσε προτεραιότητα στα δημόσια έργα με την εισαγωγή νεωτεριστικών στοιχείων που αναβάθμισαν την ποιότητα της ζωής των Χανίων. Ο ίδιος επέβλεψε τις εργασίες διαμόρφωσης και δενδροφύτευσης του Κήπου, εισάγοντας φυτά από διάφορες περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθώς και από το εξωτερικό.

Η συγκεκριμένη θέση για την κατασκευή του πρώτου αυτού δημόσιου πάρκου, επιλέχθηκε γιατί βρισκόταν σε σημείο ψηλότερο από τη γύρω περιοχή και σε σχετικά κοντινή απόσταση από τα νότια όρια της πόλης, που περιβάλλονταν από τα ενετικά τείχη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News