Χανιά – Δασικοί χάρτες: Έντονος προβληματισμός με την πληρωμή των ενστάσεων

Κρήτη
Χανιά – Δασικοί χάρτες: Έντονος προβληματισμός με την πληρωμή των ενστάσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο των Χανιών όσον αφορά τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει στους δασικούς χάρτες

Εξακολουθεί να προβληματίζει τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο των Χανίων το θέμα των δασικών χαρτών, παρά τις τροποποιήσεις στις οποίες αποφάσισε να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μεμονωμένα οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων αδυνατούν, όπως υποστηρίζουν, να αναλάβουν το κόστος των ενστάσεων που πρέπει να υποβληθούν στη Διεύθυνση Δασών, ενώ την ίδια ώρα τα περιθώρια για τις διορθώσεις στους υφιστάμενους χάρτες στενεύουν. Τα προβλήματα συζητήθηκαν εκτενώς σε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων και αγροτών να ζητούν παρέμβαση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αυτό το οποίο τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής είναι πως τα κατά τόπους δασαρχεία καλούνται να ενσωματώσουν στους δασικούς χάρτες που έχουν συντάξει τις αλλαγές, ώστε οι ιδιοκτήτες γης, εκτάσεις των οποίων αμφισβητούνται, να αποφύγουν χρονοβόρες και υψηλού κόστους γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων κ. Γιάννης Βερυκάκης εξήγησε ότι απορρέουν δεκάδες προβλήματα από τα σφάλματα που έχουν εντοπιστεί στους δασικούς χάρτες, αλλά, όπως σημείωσε, το κυριότερο είναι πως αγροτεμάχια βγαίνουν εκτός επιλεξιμότητας, με συνέπεια οι ιδιοκτήτες τους να χάνουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται. Όπως επισήμανε, παρά τις τροποποιήσεις που αποφασίστηκαν πρόσφατα, το τοπίο παραμένει θολό. «Το κοστολόγιο του κάθε παραγωγού για να διεκδικήσει ένα αγροτεμάχιό του που φαίνεται δασικό είναι τεράστιο. Από τοπογραφικά, από δασολόγους... και δε θα τελειώσει ποτέ αυτό. Πρέπει το πρόβλημα να το λύσει το υπουργείο Περιβάλλοντος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Θετικές χαρακτήρισε ο κ. Νίκος Καλογερής τις τροποποιήσεις που αποφάσισε το υπουργείο, ωστόσο υπογράμμισε την ανάγκη να «τρέξουν» οι διαδικασίες για να ενσωματωθούν στον αναρτημένο δασικό χάρτη της Περιφερειακής Ενότητας. Στο Δασαρχείο Χανίων το υπάρχον προσωπικό δεν είναι αρκετό για να επιφορτιστεί με ένα τέτοιο όγκο δουλειάς. Στο διάστημα που απομένει, πάντως, μέχρι την ολοκλήρωση των δηλώσεων, θα πρέπει οι δασικοί χάρτες να έχουν διορθωθεί. «Οι ασπάλαθοι και τα φρύγανα, που αυτή τη στιγμή εξαιρούνται από τα δασικά, λογικά πρέπει να περαστούν σιγά-σιγά μέσα στα διαγράμματα: Αυτό όμως απαιτεί κόσμο να δουλεύει εδώ», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων.

Σε πρόσφατη συνάντηση του βουλευτή Χανίων κ. Μανούσου Βολουδάκη με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, με αντικείμενο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, ο τελευταίος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το νέο σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται σχετικά με εκχερσωμένες εκτάσεις και δασωθέντες αγρούς, το οποίο αναμένεται να λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του έτους.

Στη σύσκεψη για τους δασικούς χάρτες στην Αντιπεριφέρεια Χανίων ο κ. Βολουδάκης εκτίμησε ότι «δρομολογούνται λύσεις σε αρκετά από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, προκειμένου να αναγνωριστούν περιπτώσεις όπου πρώην δασικές εκτάσεις έχουν εδώ και δεκαετίες εκχερσωθεί».

(φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News