Χανιά

Χανιά: Αναγκαία η αλλαγή νοοτροπίας σε σχέση με τις ανάγκες των ΑμΕΑ

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των ΑμΕΑ, ήταν το αντικείμενο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε από τον δήμο Χανίων και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο με στόχο ακριβώς την αποδοχή

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των ΑμΕΑ, ήταν το αντικείμενο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε από τον δήμο Χανίων και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο με στόχο ακριβώς την αποδοχή.  

Με το μήνυμα να γίνει αποδεκτή η  διαφορετικότητα και η σεξουαλικότητα των ανθρώπων με αναπηρία, ειδικοί ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι εξηγούν πώς η οικογένεια μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στο να χτιστούν υγιείς σχέσεις μεταξύ των ΑμΕΑ και του περιβάλλοντος τους.

Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της ημερίδας, η έλλειψη αποδοχής της σεξουαλικής ανάγκης και της ίδιας της σεξουαλικότητας των ανθρώπων με αναπηρίες, είναι αυτή που συχνά οδηγεί σε λάθος συμπεριφορές, κάποιες φορές δε και σε τραυματικές εμπειρίες.

Στην ημερίδα του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛΜΕΠΑ και του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Προστασίας Αμεα και Ισότητας του δήμου Χανίων, αναπτύχθηκε η φιλοσοφία πάνω στην οποία γονείς και φροντιστές καλούνται να χτίσουν υγιείς σχέσεις των παιδιών τους.  

«Να μπούμε λίγο στα δικά τους παπούτσια και να δούμε μέσα από τα δικά τους μάτια και μέσα απ αυτό ευελπιστούμε ότι θα αυξήσουμε όχι μόνο τις γνώσεις των ανθρώπων που δε γνωρίζουν κάποια πράγματα αλλά να αλλάξουμε σιγά σιγά αυτή τη νοοτροπία που έχουμε ως λαός, ως περιφέρεια » τόνισε η 

Επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας ΕΛΜΕΠΑ Μαρία Παπαδακάκη. «Να το παρατηρούμε, αυτό είναι το πρώτο στάδιο, η παρατήρηση των ιδιαιτεροτήτων του παιδιού και μετά καλλιεργώντας μια σχέση εμπιστοσύνης, μπορούμε να αντιληφθούμε κιόλας ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του», ανέφερε η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων Αγγελική Καργιωτάκη.  

Η έλλειψη αποδοχής σε σχέση με τη σεξουαλικότητα των ΑμΕΑ, είναι η πηγή πολλών προβλημάτων στη ζωή ενός παιδιού με αναπηρία που τον συνοδεύουν και στην ενήλικη ζωή του, όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα με την κ. Παπαδακάκη να συμπληρώνει πως «αυτό που λείπει, είναι ότι δεν μιλάμε ανοιχτά κι όσα προβλήματα συναντάμε στα παιδιά αυτά είναι γιατί τους δίνουμε να καταλάβουν ότι δεν είναι ανεκτό να μιλά για αυτά. Είναι σημαντικό να φροντίζουμε για την αυτοεκτίμηση των παιδιών μας που γι αυτό μία λέξη υπάρχει. Αγάπη. Παιδιά φροντισμένα μπορούν να αντισταθούν σε προκλήσεις».

Οι ειδικοί πάντως, είναι εκείνοι που δείχνουν στους γονείς τρόπους διασφάλισης της αυτοπροστρασίας, του αυτοελέγχου και της αποδοχής της διαφορετικότητας μέσα στην οικογένεια και το σχολείο, με την Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής δήμου Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη να τονίζει πως «αυτό θεωρώ ότι είναι το σημαντικό και αυτό που πρέπει να κρατήσουμε και επειδή είμαστε όλοι διαφορετικοί άνθρωποι είτε είμαστε τυπικοί είτε ΑμΕΑ είμαστε παράλληλα όλοι ίσοι γιατί λεγόμαστε άνθρωποι».  

Ταμπού πάντως πάνω στη σεξουαλικότητα εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως σημειώθηκε στην ημερίδα ενώ το ελληνικό σύστημα παιδείας και αγωγής δεν έχει ακόμα εντάξει το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια