Ηράκλειο- Χανιά: Στους δρόμους οι αγανακτισμένοι μαθητές των Μουσικών Σχολείων (βίντεο)

Χανιά
Ηράκλειο- Χανιά: Στους δρόμους οι αγανακτισμένοι μαθητές των Μουσικών Σχολείων (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μαθητές συμμετείχαν στην Πανελλαδική διαμαρτυρία των Μουσικών Σχολείων, καταγγέλλοντας κενά στο εκπαιδευτικό προσωπικό και προβλήματα στις κτιριακές σχολικές υποδομές

Στην πανελλαδική διαμαρτυρία των Μουσικών Σχολείων συμμετείχαν σήμερα οι μαθητές και του Ηρακλείου, που για μία ακόμη φορά ζήτησαν από την πολιτεία να πάψει να τους μεταχειρίζεται ως μαθητές δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Οι μαθητές εξήγησαν ότι τόσο σε επίπεδο αναγνώρισης των σπουδών τους όσο και σε επίπεδο υποδομών και εκπαιδευτικού προσωπικού, το σχολείο δείχνει συχνά να υπολειτουργεί. Η διαμαρτυρία τους είχε μουσική, τραγούδι και προπαντός ρυθμό και αποφασιστικότητα.

Ειδικότερα, μαθητές δεύτερης και τρίτης κατηγορίας νιώθουν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου που πλησιάζοντας στην ολοκλήρωση του πρώτου τετραμήνου , αναγκάζονται ακόμη και μέχρι σήμερα να κάνουν κενά καθώς σε πολλά μαθήματα δεν έχουν καθηγητές.

Η σχολική χρονιά προχωράει κανονικά, και μετά από 21 ολόκληρα χρόνια που λειτουργούν τα μουσικά σχολεία, μαθητές δεν έχουν ούτε μία ώρα κάνει μάθημα στο όργανο που έχουν δηλώσει, καθώς κάθε χρόνο όπως λένε οι μαθητές, τα κενά είναι τέτοια που κάθε άλλο παρά επιτελείται το έργο για το οποίο φτιάχτηκαν τα μουσικά σχολεία.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν όπως λένε οι ελλείψεις είναι πολλές, τόσο σε κτιριακό επίπεδο όσο και σε εκπαιδευτικό προσωπικό, την ώρα που ακόμη και τα απολυτήρια τους εξομοιώνονται με των γενικών λυκείων, χωρίς κάπου όπως εξηγούν να πιστώνεται η εμπειρία τους επί έξι χρόνια.

Οι μαθητές του μουσικού σχολείου Ηρακλείου σήμερα συμμετείχαν σε διαμαρτυρία που είχε πανελλαδικό χαρακτήρα, διατρανώνοντας την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να αφυπνίσουν την πολιτεία, να δει με σεβασμό και σοβαρότητα τη λειτουργία των σχολείων που πέραν των βασικών προγραμμάτων σπουδών, φιλοξενούν και προάγουν και άλλες  έννοιες που συνδέονται με τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Εκατοντάδες ώρες βασικών μουσικών μαθημάτων χάνουν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων που μεσούσης της σχολικής χρονιάς περιμένουν ακόμη την κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα, το κτηριακό πρόβλημα συμπληρώνει το σκηνικό των ελλείψεων, με τους μαθητές να αναγκάζονται να κάνουν μάθημα ακόμη και στα μπαλκόνια του σχολείου. Σε μουσική διαμαρτυρία τους στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για το γεγονός ότι τα αιτήματα τους δεν εισακούγονται.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο δρόμος της μουσικής τον οποίο επέλεξαν οι νεαροί μαθητές, τους οδηγεί σήμερα σε μονοπάτια αγώνα για να διεκδικήσουν αυτά που υπό συνθήκες φυσιολογικές θα ήταν αυτονόητα.

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων δεν διδάσκονται αυτά για τα οποία ακριβώς επέλεξαν το συγκεκριμένο κλάδο. Στα υποχρεωτικά ατομικά όργανα όπως το πιάνο και η κρητική λύρα χάνουν συνολικά 426 ώρες και επιπλέον 58 ώρες μαθημάτων βιολιού και 60 φλάουτου.

Ως ανέφερε ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του Μουσικού Σχολείου Χανίων, Οδυσσέας Λυδάκης:

«Είναι από ένα σημείο και μετά αστείο το πώς το αντιμετωπίζουμε όλο αυτό και είναι και θλιβερό γιατί όλα τα παιδιά που βρίσκονται στο μουσικό σχολείο έκαναν πολύ μεγάλο αγώνα για να καταφέρουν να είναι σ αυτό το σχολείο και δε βρίσκουμε ανταπόκριση για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα.» 

Δεν είναι όμως μόνο οι ελλείψεις σε καθηγητές μουσικής που οδήγησαν τους μαθητές σε διαμαρτυρία στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Φρένο στα όνειρα τους βάζει και το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το σχολείο τους.

Με τον πρόεδρο του δεκαπενταμελούς να προσθέτει:

«Από πέρυσι έχουμε καταλήξει να κάνουμε μαθήματα οργάνου πολλές φορές σε μπαλκόνια, παίρνοντας μπαλαντέζες έξω από το γραφείο των καθηγητών, καμιά φορά ακόμα και κάτω από τις σκάλες.» 

Λύση απαιτούν γονείς, καθηγητές και κυρίως οι 220 μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων που συμμετείχαν σήμερα στην πανελλαδική διαμαρτυρία θέτοντας επιπρόσθετα ζητήματα που παραμένουν για χρόνια άλυτα. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News