Συνάντηση Διγαλάκη - Bolkvadze: Κοινή βούληση η ενίσχυση των ιστορικών δεσμών Γεωργίας - Ελλάδας

Ελλάδα
Συνάντηση Διγαλάκη - Bolkvadze: Κοινή βούληση η ενίσχυση των ιστορικών δεσμών Γεωργίας - Ελλάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ειδικότερες αναφορές στην Κρήτη και το αμοιβαίο ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων

Συνάντηση με την πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού του Κοινοβουλίου της Γεωργίας, Eliso Bolkvadze, είχαν την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021 ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Βασίλης Διγαλάκης και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Γεωργίας, Δημήτρης Κούβελας, παρουσία του πρέσβη της Γεωργίας στην Αθήνα, David Dondua.

Κατά τη μακρά και ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση, αναδείχθηκαν οι μακρόχρονοι δεσμοί φιλίας των δύο λαών καθώς και οι δεσμοί τους σε ιστορικό και πολιτιστικό επίπεδο, μιας και είναι γνωστή η ιστορία της ελληνικής κοινότητας στη Γεωργία, όπως και ο σημαντικός αριθμός Γεωργιανών, οι οποίοι ζουν εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα και έχουν λάβει και την ελληνική ιθαγένεια. Ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στη Γεωργία για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, ενώ, όπως επιβεβαίωσε και η γεωργιανή πλευρά, μεγάλος αριθμός βιβλίων ελλήνων συγγραφέων έχουν μεταφραστεί στα γεωργιανά. Είναι γνωστή επίσης η λειτουργία του Ινστιτούτου Νεοελληνικών, Βυζαντινών και Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας, ενώ και στα σχολεία της Γεωργίας διδάσκεται η ελληνική γλώσσα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων έκανε αναφορά και στη συνεργασία των ελληνικών Πανεπιστημίων με εκείνα της Γεωργίας και συγκεκριμένα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο συμφωνιών για ανταλλαγές καθηγητών και φοιτητών και εκπόνησης κοινών ερευνητικών προγραμμάτων.

Από την πλευρά της, η κα Bolkvadze τόνισε στον σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών και εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη στενότερη συνεργασία των κοινοβουλίων των δύο χωρών και ειδικότερα των δύο επιτροπών. Αναφέρθηκε στον εορτασμό το 2022 της επετείου των 30 ετών διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Γεωργίας, προσκαλώντας τον κ. Διγαλάκη και τον κ. Κούβελα να επισκεφθούν τη Γεωργία, ενώ κατέθεσε και την πρόταση να αναδειχθεί το έτος 2023 ή 2024 ως ελληνογεωργιανό έτος. Ο Πρέσβης της Γεωργίας εξέφρασε το ενδιαφέρον για τη μετάφραση περισσοτέρων ακόμα βιβλίων ελλήνων συγγραφέων στη γεωργιανή γλώσσα καθώς και γεωργιανών συγγραφέων στην ελληνική γλώσσα, ενώ ζήτησε την υποστήριξη του κ. Διγαλάκη για την αύξηση των φοιτητών από τη Γεωργία, οι οποίοι έρχονται για σπουδές στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Ο κ. Διγαλάκης δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις προτάσεις αυτές στο αρμόδιο Υπουργείο και ενημέρωσε και για τη δυνατότητα λειτουργίας στη χώρα μας ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών για αλλοδαπούς φοιτητές.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ειδικότερες αναφορές στην Κρήτη και το αμοιβαίο ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων, καθώς και σε μία επιστολή, που απέστειλαν στην Ελλάδα το 1897 Γεωργιανοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, με την οποία εξέφραζαν τα φιλελληνικά τους αισθήματα και τη στήριξή τους στον αγώνα των Ελλήνων εκείνη την περίοδο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News