Μετάλλαξη Όμικρον: Στα Χανιά το πρώτο κρούσμα – Πώς ήρθε στην Κρήτη

Κρήτη
Μετάλλαξη Όμικρον: Στα Χανιά το πρώτο κρούσμα – Πώς ήρθε στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Κρήτη βρέθηκε το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης «Όμικρον», ο ασθενής βρίσκεται στα Χανιά - Είχε βγει αρνητικός σε δύο rapid tests και ένα PCR

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για τον εμβολιασμό των 60 ετών και άνω, επιβεβαίωσε την ύπαρξη κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πλεύρης, πρόκειται για Έλληνα από τη Νότια Αφρική, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη και όπως διευκρίνισε έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην Κρήτη έφτασε μέσω του αεροδρομίου Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος είχε έρθει στο νησί, απο το οποίο καταγεται για τις γιορτές των Χριστουγέννων και είχε περάσει τα σύνορα με αρνητικά rapid και PCR tests.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, την επόμενη ημέρα ο πολίτης εμφάνισε ήπια συμπτώματα και έκανε rapid test κάθε μέρα, με αρνητικό αποτέλεσμα, παρόλα αυτά εξακολουθούσε να έχει συμπτώματα.

Στις 29 Νοεμβρίου, το αποτέλεσμα νέου rapid test ήταν θετικό, ενώ ακολούθησε pcr το οποίο κρίθηκε ύποπτο για μετάλλαξη Όμικρον.

Σήμερα το πρωί, επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα.

Ο ασθενής απευθύνθηκε σε ιδιωτικό κέντρο για μοριακό τεστ, λόγω του ιστορικού του ταξιδιού, ενημερώνοντας αμέσως το εργαστήριο ιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης.

Σήμερα Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, το πρωί επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού «Όμικρον».

Ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι το κρούσμα μένει σε καραντίνα, ενώ οι επαφές που είχε είναι αρνητικές στον κορωνοϊό.

Στη συνέχεια ο Θανάσης Πλεύρης εξειδίκευσε τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών αρχής γενομένης από τις 16 Ιανουαρίου.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι προβλέπει η τροπολογία

Η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση και Οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου επωνυμία “Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας”, στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας».

Ποιους αφορά

Όπως τονίζεται στην τροπολογία, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού Covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961. Οι υπόχρεοι πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Ποιοι εξαιρούνται

Δεν υπέχουν υποχρέωση εμβολιασμού:

όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση και

όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Ειδικώς τα άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης. Δεν εμπίπτουν, επίσης, εφαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130)

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ. Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Πότε αίρονται οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.

Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Στην τροπολογία σημειώνεται ότι οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

«Ήταν αναμενόμενο και περιμέναμε να υπάρξει κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Από την πλευρά του ο Θεοκλής Ζαούτης, τόνισε πως «ο συμπολίτης μας έφτασε στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου, υποβλήθηκε σε rapid test που ήταν αρνητικό.

Την επόμενη εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα, και έκανε κάθε μέρα rapid test μέχρι που υποβλήθηκε σε PCR τεστ».

Ο κ. Ζαούτης επεσήμανε πως στη συνέχεια το αποτέλεσμα του τεστ ήταν ύποπτο για τη μετάλλαξη Όμικρον, και σήμερα από το γονιδιακό έλεγχο επιβεβαιώθηκε πως ήταν πράγματα κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον.

Ο κ. Ζαούτης έδωσε δε απαντήσεις 3 κρίσιμα ερωτήματα για τη μετάλλαξη Όμικρον:

Αρχικά, σχετικά με τη μεταδοτικότητα ανέφερε ότι βάσει δεδομένων από τη Νότια Αφρική, φαίνεται να είναι αυξημένη αλλά δεν απέχει πολύ από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Δεύτερον, κενά διαπιστώνονται στις γνώσεις μας για τη νοσηρότητα της νέας μετάλλαξης αλλά πάλι φαίνεται ότι οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.

Τρίτον, για το αν η μετάλλαξη Όμικρον καλύπτεται από τα φάρμακα και το εμβόλιο, αναμένονται περισσότερες πληροφορίες αλλά βάσει των όσων ξέρουμε μέχρι σήμερα για τις προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού, είναι πιθανόν το εμβόλιο να παρέχει ανοσία αλλά το ποσοστό της παραμένει άγνωστο.

Τι γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον

Η πανδημία σφυροκοπά την Ευρώπη, ενώ οι έρευνες γύρω από την νέα μετάλλαξη Όμικρον εντείνονται, μετά την έξαρση κρουσμάτων στον δυτικό κόσμο, αλλά και  σε χώρες της Αφρικής, με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

To neakriti.gr ζήτησε από ειδικούς, τoν καθηγητή Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, Αχιλλέα Γκίκα, τον υπεύθυνο της Κλινικής Covid-19 του ΠΑΓΝΗ, Διαμαντή Κοφτερίδη, τον διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου, Ανέστη Κιούλπαλη, να συνοψίσουν το σημείο και την στιγμή στην οποία βρισκόμαστε, καθώς επίσης να εκτιμήσουν κατά πόσο αναμένεται να επηρεάσει η Όμικρον την εξέλιξη της πανδημίας στην Κρήτη το επόμενο διάστημα.

Όσο οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλησιάζουν και τα κρούσματα ανεβαίνουν, οι χώρες ανά την Ευρώπη σκληραίνουν την στάση τους, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, την Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, στην Ελλάδα υπήρξαν δύο βασικές ειδήσεις όσον αφορά στην διαχείριση της Covid-19. Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τους μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών και η στάση αναμονής που βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα. Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογράμμισε σήμερα ότι οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον, καλώντας τις χώρες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που θα βασίζεται σε μια αξιολόγηση των κινδύνων. «Θα πρέπει να συστήσουμε στα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εκείνα που παρουσιάζουν συννοσηρότητες να αναβάλουν το ταξίδι τους», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του, λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση των νέων μέτρων στην Ελλάδα.

Διαμαντής Κοφτερίδης: Δεν είμαστε σε έξαρση της πανδημίας

«Δεν είμαστε σε έξαρση της πανδημίας» σημείωσε με την σειρά του ο υπεύθυνος της Κλινικής Covid-19 του ΠΑΓΝΗ, Διαμαντής Κοφτερίδης, συμπληρώνοντας ότι «προς ώρας το σύστημα αντέχει». Εν συνεχεία ο κ. Κοφτερίδης εξήγησε πως πιθανώς να υπάρξει ανάγκη για λήψη μέτρων κατά το διάστημα των γιορτών εφόσον υπάρξει κάποια άνοδος των κρουσμάτων.

«Τα μέτρα πρέπει να ενεργοποιούνται ανάλογα με την υγειονομική εικόνα της κάθε περιοχής» τόνισε ο κ. Κοφτερίδης, συμπληρώνοντας ότι η «σκληρότητα» των μέτρων πρέπει να ποικίλει ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε περιοχής. Ο κ. Κοφτερίδης κατέθεσε την εκτίμηση του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), κατά το οποίο στην Ελλάδα παρατηρείται μια σταθεροποίηση- αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Ανέστης Κιούλπαλης: Περιμένουμε αύξηση το επόμενο διάστημα

Την δική του εικόνα έδωσε ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου, Ανέστης Κιούλπαλης. Ο διευθυντής ανέφερε ότι είναι ακόμη νωρίς για να γίνονται σενάρια για τις γιορτές, επισημαίνοντας επίσης ότι προς ώρας τα υγειονομικά όρια στην Κρήτη δεν έχουν ξεπεραστεί.

«Περιμένουμε αύξηση το επόμενο διάστημα» ξεκαθάρισε ο κ. Κιούλπαλης, αναφέροντας δε, πως πέραν της Covid-19, οι χειμωνιάτικες λοιμώξεις κορυφώνονται τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. «Η λήψη ή μη λήψη μέτρων θα οριστεί αποκλειστικά και μόνο από τις υγειονομικές επιδόσεις του νησιού», επισήμανε ο κ. Κιούλπαλης, τονίζοντας ότι «πιθανώς να δούμε την Κρήτη στο κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη κατά τις γιορτές».

«Μόνα όπλα ο εμβολιασμός και η προσωπική τήρηση των υγειονομικών μέτρων», υπενθύμισε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζελείου, εξηγώντας πως αυτοί είναι οι πιο ουσιαστικοί τρόποι ώστε κάποιος να προστατευθεί από την πανδημία.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την μετάλλαξη Όμικρον

Σχετικά με την νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που προβληματίζει τον ΠΟΥ, ο κ. Γκίκας, σημείωσε πως η Όμικρον για την ώρα φαίνεται μια αρκετά απρόβλεπτη μετάλλαξη, αναφέροντας πως είναι ανάγκη να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα ώστε έχουμε μια λεπτομερέστερη εικόνα, τόσο σε ότι έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά της Όμικρον, όσο και αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και των λοιπών σκευασμάτων απέναντι της.

Υπάρχει μια ελπίδα ότι η Όμικρον είναι το «κύκνειο άσμα» του κορωνοϊού, ανέφερε ο κ. Γκίκας, μιας και τα πρώτα δείγματα υψηλής μεταδοτικότητας και ήπιας νόσησης που έχουν παρατηρηθεί στην νότια Αφρική τις τελευταίες μέρες, δίνουν χώρο σε αυτή την πιθανότητα. Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που η Όμικρον φτάσει στην Ελλάδα, οι εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας θα πρέπει να ξαναρχίσουν από το μηδέν, ανέφερε συνοψίζοντας: «H πρώτη εντύπωση είναι πως πρόκειται για ένα στέλεχος πολύ πιο μεταδοτικό που όμως δεν δείχνει να προκαλεί σοβαρά συμπτώματα. Συνεπώς θα καταγράφονται πολλά κρούσματα, με λίγες βαριές περιπτώσεις. Τα ακριβή χαρακτηριστικά του αναμένεται να διαφανούν στις επόμενες 3-4 εβδομάδες». Ερωτηθείς αν η μετάλλαξη αυτή σηματοδοτεί κατά κάποιο τρόπο, την «αρχή του τέλους» για την πανδημία, στην προσπάθεια του ιού να καταφέρει να «σπάσει» την ανοσία και να διαδοθεί, ο κ. Γκίκας απάντησε πως κάτι τέτοιο «μένει να αποδεχτεί, όμως πράγματι αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν στην Ιατρική και την Ιολογία. Θα ήταν σίγουρα, το ευτυχές σενάριο».

Με την σειρά του ο κ. Κοφτερίδης, εξήγησε ότι ο λόγος που η μετάλλαξη Όμικρον έχει προβληματίσει αρκετά τους ειδικούς, σχετίζεται με «τις 32 επικίνδυνες, πιθανές μεταλλάξεις που καταγράφονται στην ακίδα της». Το πεδίο θα είναι ξεκάθαρο μέσα στις επόμενες 15- 20 ημέρες, διάστημα εντός του οποίου και η ίδια η Pfizer θα έχει εικόνα ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της απέναντι στην Όμικρον. «Για την ώρα κανένα επιβεβαιωμένο στοιχείο δεν υπάρχει» δήλωσε ο κ. Κοφτερίδης, λέγοντας πως οι πρώτες ενδείξεις αναφορικά με τον τρόπο νόσησης από την Όμικρον, δείχνουν ότι προσβάλει νέους με τρόπο ήπιο, αυτό τουλάχιστον δείχνουν μέχρι τώρα οι υπό εξέταση ασθενείς στην νότια Αφρική.

«Θα χρειαστούν μέρες ώστε να έχουμε ακριβή εικόνα», δήλωσε ο κ. Κιούλπαλης σε ότι έχει να κάνει με την νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε την επικινδυνότητα του, όπως και το κατά πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν την νέα πρόκληση.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News