Χανιά: Με λαμπρότητα τιμήθηκε η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης

Κρήτη
Χανιά: Με λαμπρότητα τιμήθηκε η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκατό οχτώ χρόνια συμπληρώθηκαν χθες Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου από την ενσωμάτωση της Κρήτης στο ελληνικό κράτος - Στο φρούριο του Φιρκά πραγματοποιήθηκε η επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας

Με λαμπρότητα τιμήθηκε χθες Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου, στα Χανιά η 108η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Στο φρούριο του Φιρκά πραγματοποιήθηκε η επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας, η οποία μεταφέρθηκε με πομπή από τον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου. Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, δήλωσε ότι «αυτή η μέρα μάς διδάσκει πως η εθνική ολοκλήρωση έχει προϋποθέσεις την πίστη στις εθνικές μας αξίες και τον συνεχή αγώνα», ενώ ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, που παραδοσιακά εκφωνεί τον πανηγυρικό λόγο, υπογράμμισε πως «η 1η Δεκεμβρίου μάς δείχνει τον δρόμο του χρέους».

Ήταν 1 Δεκεμβρίου του 1913 όταν οι γηραιοί αγωνιστές Αναγνώστης Μάντακας και Χατζημιχάλης Γιάνναρης ύψωναν την ελληνική σημαία στο φρούριο του Φιρκά, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου. Εκατό οκτώ χρόνια μετά, η Κρήτη τίμησε τη δικαίωση των αγώνων που οδήγησαν στην επίσημη ενσωμάτωσή της με το ελληνικό κράτος.

Στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, η Πολιτεία και οι Αρχές του νησιού απέδωσαν φόρο τιμής στους αγωνιστές της εποχής. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης μίλησε για οφειλόμενη τιμή σε όλους εκείνους που κατέστησαν πραγματικότητα την εθνική ολοκλήρωση. «Αυτή η μέρα μάς διδάσκει ότι η εθνική ολοκλήρωση έχει σημαντικές προϋποθέσεις. Πρώτη και βασική, τη σταθερή προσήλωση και πίστη στις εθνικές αξίες. Δεύτερη προϋπόθεση, τον συνεχή αγώνα καθώς η εθνική ολοκλήρωση δεν επετεύχθη μέσα σε λίγα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία του από το φρούριο του Φιρκά, εκεί όπου φυλακίζονταν οι αγωνιστές της εποχής, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης είπε μεταξύ άλλων: «Είναι κάποια ορόσημα που σημαδεύουν ανεξίτηλα την ιστορική μνήμη, γίνονται ακατάλυτα σύμβολα και αποκτούν υπερβατικές διαστάσεις στη συλλογική συνείδηση. Αδιαμφισβήτητα η 1η Δεκεμβρίου 1913 είναι ένα τέτοιο ορόσημο. Γιατί εκείνη την ημέρα η Κρήτη, με τον πλέον επίσημο και εμφατικό τρόπο, έγινε και τυπικά και για πάντα Ελλάδα. Γιατί υπήρξε η αφετηρία για μια νέα δημιουργική εποχή, με το νησί μας να είναι αναπόσπαστο και δυναμικό κομμάτι του σύγχρονου ελληνικού κράτους», τόνισε ο κ. Σημανδηράκης.

Η πομπή

Τιμές από θαλάσσης και αέρος

Μαχητικά αεροσκάφη απέδωσαν τιμές την ώρα που η ελληνική σημαία υψωνόταν στο φρούριο του Φιρκά, ενώ στα ανοιχτά του λιμανιού έπλεε αρόδο φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού. Το εθνικό μας σύμβολο μεταφέρθηκε με πομπή από τον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου με τη συμμετοχή βρακοφόρων, μαθητών σχολείων της πόλης και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Νωρίτερα εψάλη επίσημη δοξολογία στη Μητρόπολη, ενώ, μετά το τέλος της επίσημης έπαρσης της σημαίας στο φρούριο του Φιρκά, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών και πολιτικών Αρχών πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν χθες το απόγευμα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στη Χαλέπα, με την πανηγυρική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News