Χανιά: Έπαρση σημαίας στο Φρούριο Φιρκά – 108 χρόνια από την Ένωση με την Ελλάδα (εικόνες)

Κρήτη
Χανιά: Έπαρση σημαίας στο Φρούριο Φιρκά – 108 χρόνια από την Ένωση με την Ελλάδα (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ίδιο σημείο, την 1η Δεκεμβρίου του 1913 ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και ο πρίγκιπας Γεώργιος, παρέδωσαν την ελληνική σημαία στους Κρητικούς οπλαρχηγούς Χατζημιχάλη Γιάνναρη και Αναγνώστη Μάντακα

Με την έπαρση της σημαίας στο Φρούριο Φιρκά, γιορτάστηκε σήμερα Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου στα Χανιά, η επέτειος των 108 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Στο ίδιο σημείο, την 1η Δεκεμβρίου του 1913 ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και ο πρίγκιπας Γεώργιος παρέδωσαν την ελληνική σημαία στους Κρητικούς οπλαρχηγούς Χατζημιχάλη Γιάνναρη και Αναγνώστη Μάντακα για να την υψώσουν στο ιστορικό Φρούριο επισφραγίζοντας την Ενωση του νησιού με την Ελλάδα.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στην σημασία της επετείου λέγοντας: «Είμαι σήμερα εδώ, για να μεταφέρω τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για μια τόσο σημαντική επέτειο.

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός περισσότερο από όλους θα ήθελε να είναι κοντά μας σήμερα. Αλλά είμαι εξουσιοδοτημένος να μεταφέρω πως αυτή η μέρα μας διδάσκει ότι η εθνική ολοκλήρωση έχει σημαντικές προϋποθέσεις. Πρώτη και βασική τη σταθερή προσήλωση και πίστη στις εθνικές αξίες.

Δεύτερον, τον συνεχή αγώνα καθώς η εθνική ολοκλήρωση δεν επετεύχθη σε λίγα χρόνια, αλλά απαίτησε μακρόχρονες και αιματηρές προσπάθειες και θυσίες.

Και τρίτον ότι η σωφροσύνη, η διπλωματία και η πολιτική ευστροφία αποτελούν προϋποθέσεις όλων των επιτυχιών.

Αυτά είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται από τη σημερινή ημέρα μνήμης μαζί βεβαίως την οφειλόμενη τιμή για όλους εκείνους που κατέστησαν την εθνική ολοκλήρωση με την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα».

Στις 11 το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό της πόλης τελέστηκε η επίσημη δοξολογία μετά το τέλος της οποίας σχηματίστηκε πομπή προς το Φρούριο Φιρκά για την έπαρση της σημαίας.

Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν ακόμα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.

Στις 7 το απόγευμα το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» διοργανώνει στις εγκαταστάσεις του στην Χαλέπα, εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα ενω θα προηγηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος, υπό την (διαδικτυακή) προεδρία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Προέδρου του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Τασούλα.

Η εκδήλωση θα κλείσει με απονομή τιμητικής διάκρισης στην 115 Πτέρυγα Μάχης για την καθοριστική συμβολή της στην 'Αμυνα της χώρας και στον Επισμηναγό (Ι) Γεώργιο Παπαδάκη για την εξαιρετική συμβολή του στις εκδηλώσεις της επετείου την 1η Δεκεμβρίου 2019, στα Χανιά, καθώς και επίδοση αναμνηστικής φωτογραφίας από τις εκδηλώσεις του 2019 προς το Ίδρυμα, από τον Διοικητή της 115 Πτέρυγας Μάχης Σμήναρχο (Ι) Ιωάννη Χατζηγεωργίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News