Γάλλοι φοιτητές αναπαλαιώνουν το δημοτικό σχολείο Βαφέ στον Αποκόρωνα (βίντεο)

Χανιά
Γάλλοι φοιτητές αναπαλαιώνουν το δημοτικό σχολείο Βαφέ στον Αποκόρωνα (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, το δημοτικό σχολείο του Βαφέ θα αξιοποιηθεί από τη δημοτική Αρχή Αποκορώνου ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης στις Οικολογικές Κατασκευές

Χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά από τη γη της Κρήτης, όπως χώμα, άχυρο και πέτρα, φοιτητές από τη Γαλλία αναπαλαιώνουν το παλιό δημοτικό σχολείο του Βαφέ Αποκορώνου. Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γαλλική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος ΕRASMUS

Ειδικότερα, εικοσιπέντε Γάλλοι φοιτητές, με την καθοδήγηση του καθηγητή τους και των καθηγητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης ανακατασκευάζουν το παλιό δημοτικό σχολείο του Βαφέ. 

Αναμειγνύουν χώμα με άχυρο, δημιουργώντας οικολογικά υλικά, πραγματοποιώντας όλες τις εργασίες με το χέρι, από τα επιχρίσματα μέχρι τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες που έχουν έντονο το στοιχείο της φύσης. 

Όπως δήλωσε η Επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μαρία Μανδαλάκη: «Αυτός ο τρόπος δόμησης υπήρχε στην Κρήτη από παλιά, έχουμε πολλά κτήρια από πλιθιές που είναι κατά βάση με χώμα, και που είναι επιχρισμένες με τέτοιου είδους σοβάδες.» Με την ίδια να συμπληρώνει ότι: «είναι μια τεχνική που έχει χρησιμοποιηθεί τόσο στην Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη αρκετά»     

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ΕRASMUS σε συνεργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης με τη σχολή Noria της Γαλλίας που εξειδικεύεται στη δόμηση με φυσικά υλικά. 

Ο διευθυντής του κέντρου επαγγελματικής κατάρτισης Noria, Έρικ Ρότζερ, σημείωσε: «Είναι η πρώτη μας ευρωπαϊκή εργασία. Φτιάχνουμε πολλά κτήρια στη Γαλλία, αλλά εδώ είναι το πρώτο πρότζεκτ.»

Σε δεύτερο χρόνο, η καθηγήτρια Μαρία Μανδαλάκη ανέφερε:   

«Με βάση αυτή τη συνεργασία πραγματοποιείται αυτή η εκπαίδευση. Αυτή τη φορά ήταν τριών εβδομάδων, θα ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο το Μάρτιο με στόχο την εκπαίδευση και δικών μας και δικών τους φοιτητών στη δόμηση με φυσικά υλικά χωρίς πρόσμικτα.» 

Το σχολείο είχε εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια. Χάρη στο πρόγραμμα ΕRASMUS, παίρνει ξανά ζωή και μαζί μ’ αυτό ολόκληρο το χωριό.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαφέ Αποκορώνου, Γιώργος Σαρτζετάκης, αναφορικά με την ιστορία του σχολικού κτηρίου εξήγησε: «Χτίστηκε το 50 με χρηματοδότηση Βαφιανών από την Αμερική και ήταν υποτίθεται το καινούριο γιατί το παλιό το είχαν βομβαρδίσει οι Γερμανοί το 40.»

Την ικανοποίηση των κατοίκων του χωριού γνωστοποίησε με δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαφέ, Βαρδής Βασιλαντωνάκης: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που γίνεται αυτό στο χωριό μας. Χρειάζονται τέτοιες δραστηριότητες να γίνονται στα ορεινά χωριά γιατί το έχουν ανάγκη, δίνοντας ζωή, σε μια περίοδο όπου δεν υπάρχει ζωή στα χωριά.» 

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, το δημοτικό σχολείο του Βαφέ θα αξιοποιηθεί από τη δημοτική Αρχή Αποκορώνου ως ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης στις Οικολογικές Κατασκευές. Θα είναι το πρώτο πράσινο σχολείο στα Χανιά φτιαγμένο αποκλειστικά με υλικά της φύσης και από τα χέρια Γάλλων φοιτητών. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News