Βολουδάκης: Ως το τέλος του 2022 θα έχουμε υπερκαλύψει όλες τις απώλειες της οικονομίας το 2020

Κρήτη
Βολουδάκης: Ως το τέλος του 2022 θα έχουμε υπερκαλύψει όλες τις απώλειες της οικονομίας το 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ., μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής τοποθετήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής για τον Προϋπολογισμό του 2022

Ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής τοποθετήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής για τον Προϋπολογισμό του 2022.

Ο Μ.Βολουδάκης ξεκίνησε με ένα απολογισμό του πώς η οικονομική πολιτική στην Ελλάδα αντιμετώπισε την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Η περίληψη κατά το Μ.Βολουδάκη είναι απλή: ως το τέλος του 2022 θα έχουμε υπερκαλύψει όλες τις απώλειες της οικονομίας το 2020. Με άλλα λόγια, και ειδικότερα, η οικονομική ανάπτυξη του 2021 και 2022 ξεπερνά την ύφεση του 2020 κατά 1.7%. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική πολιτική η οποία ακολουθείται τα δυο τελευταία χρόνια, η συνέχεια της οποίας αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2022, αποδίδει καρπούς. 

Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη τόσο του 2021 όσο  και η πρόβλεψη ανάπτυξης του 2022, είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ε.Ε..

Ο Χανιώτης βουλευτής επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά για την Ελλάδα μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από αυτό που ενσωματώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό (6.9% η εκτίμηση ανάπτυξης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, 7.1% η αντίστοιχη εκτίμηση της Ε.Ε., 4,5% η εκτίμηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, 5.2% η αντίστοιχη εκτίμηση της Ε.Ε.).

Το αποτέλεσμα αυτό δεν ήρθε τυχαία, συνέχισε ο Μ.Βολουδάκης. Η Ελλάδα είχε ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και τον κόσμο προγράμματα στήριξης της οικονομίας απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας: ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στις «αντι-COVID» δαπάνες στην Ευρωζώνη και τέταρτη στον κόσμο!

Κι αυτό χωρίς να ακυρωθεί η πολιτική των φορολογικών ελαφρύνσεων, και χωρίς να μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες. Στον προϋπολογισμό του 2022 συνεχίζονται οι φορολογικές ελαφρύνσεις που εδώ και δυο χρόνια έχουν δρομολογηθεί, ενώ δεν περιορίζονται οι κοινωνικές δαπάνες και δαπάνες υγείας. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων περιγράφει και το στρατηγικό αδιέξοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Μανούσος Βολουδάκης επεσήμανε ότι τα δεδομένα αυτά δε δικαιολογούν εφησυχασμό.

Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα του αυξανόμενου πληθωρισμού, με κυριότερο τροφοδότη το κόστος της ενέργειας. Εδώ κατά το Μ.Βολουδάκη βρίσκεται η κυριότερη απειλή βραχυπρόθεσμα, και εδώ πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης στο επόμενο διάστημα. Η ενεργειακή κρίση για την Ελλάδα έχει βαρύτερες συνέπειες από ότι για την υπόλοιπη Ευρώπη, λόγω του ολιγοπωλίου της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων περισσότερο από ότι συμβαίνει στην Ευρώπη – κατάσταση άλλωστε που υπήρχε και πριν την κρίση. Το κόστος του ολιγοπωλίου αυτού επιβαρύνει την πραγματική οικονομία, κι αν δεν αντιμετωπισθεί θα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα διατηρεί στο διηνεκές ανταγωνιστικό μειονέκτημα απέναντι στην Ευρώπη και τον κόσμο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News