Χανιά: Αφημένοι στην τύχη τους οι μετανάστες - Σιωπηρή άρνηση από το Μεταναστευτικής Πολιτικής

Κρήτη
Χανιά: Αφημένοι στην τύχη τους οι μετανάστες - Σιωπηρή άρνηση από το Μεταναστευτικής Πολιτικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν αντέχουμε για πολύ», τονίζει ο Δήμαρχος Καντάνου Σελίνου, αναφορικά με τη φιλοξενία των 70 περίπου μεταναστών στην Παλαιόχωρα

Στην αυτοδιοίκηση και στις τοπικές κοινωνίες μεταφέρει εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη για την τύχη των μεταναστών που μεταφέρθηκαν την περασμένη Κυριακή στην Παλαιόχωρα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Μέχρι στιγμής 68 μετανάστες, ανάμεσα τους και τρία παιδιά, σιτίζονται και φιλοξενούνται χάρη στη φιλανθρωπία κατοίκων, συλλόγων, της ομάδας πολιτικής προστασίας Σελίνου και της Ιεράς Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου. Ο δε δήμος, όπως αναφέρει, εισπράττει τη «σιωπηρή» άρνηση στις συνεχείς οχλήσεις του προς στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη μεταφορά αυτών των ανθρώπων σε κατάλληλο χώρο φιλοξενίας ή για την έναρξη διαδικασίας παραμονής τους στη χώρα.

Στο μεταξύ, δύο από τους μετανάστες συνελήφθησαν από τις Λιμενικές αρχές με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα Χανίων.

«Δυστυχώς από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Δήμος Καντάνου Σελίνου δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση όλο αυτό το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την Κυριακή, ούτε για τι θα γίνουν οι άνθρωποι, ούτε πως θα καλυφθούν τα έξοδα» ανέφερε ο δήμαρχος κ. Αντώνης Περράκης διευκρινίζοντας πως το πρόβλημα δεν είναι οικονομικής φύσης, δεδομένης της αλληλεγγύης των φορέων. Όμως, όπως σημείωσε «ο δήμος δε μπορεί να ανταπεξέλθει. Κάποια στιγμή θα δηλώσει αδυναμία».

Οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής να πιέσει το Υπουργείο για το αυτονόητο, πέφτουν μέχρι σήμερα στο κενό. «Απάντηση δεν έχουμε πάρει μέχρι τώρα, απλώς μας λένε πως θα το εξετάσουν το θέμα και θα μας απαντήσουν» προσθέτει ο κ. Περράκης την ώρα που τα μέλη της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Σελίνου, οι άνθρωποι των συλλόγων της περιοχής και όλοι όσοι συνεισφέρουν και σε αυτό το κύμα αγάπης, περιμένουν και από ανθρώπινη σκοπιά να δοθεί ένα τέλος στην ταλαιπωρία των μεταναστών.

Μάλιστα, η Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Σελίνου, με ανάρτηση της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης εξηγεί πως και οι εθελοντές έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους. «Μετά από τέσσερις ημέρες συνεχών υπηρεσιών πολλών ωρών στον χώρο που φιλοξενούνται από την περασμένη Κυριακή οι πρόσφυγες, δηλώνουμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και Σύλλογοι, έχουμε φτάσει και έχουμε ξεπεράσει τα όρια μας. Ούτε ο χώρος είναι κατάλληλος για μακροχρόνια φιλοξενία και ούτε η ψυχολογική κατάσταση των φιλοξενούμενων επιτρέπουν παραπάνω παραμονή» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο κ. Ευτύχης Σφακιανάκης, πρόεδρος της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε ότι το θέμα της τύχης των μεταναστών «υπόκειται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Επιτροπής Μεταναστών».

Για την κάλυψη των αναγκών σε σίτιση και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, έχει κινητοποιηθεί η Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου μέσω του Ανουσάκειου Ιδρύματος και του Κοινωνικού της Παντοπωλείου. Μάλιστα ο μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος σε ανακοίνωση του τονίζει πως η αλληλεγγύη είναι υπόθεση όλων μας. «Η Εκκλησία στο πρόσωπο κάθε ανήμπορου, αναγκεμένου και αδύναμου ανθρώπου, ανεξαρτήτως πιστεύω, θρησκείας, καταγωγής και προελεύσεως, συναντά το πρόσωπο του Χριστού. Χρέος Της η ανακούφιση των προσώπων αυτών. Αυτό το χρέος προσπαθούμε να διακονήσουμε και εμείς, καλύπτοντας άμεσες και επιτακτικές ανάγκες τους» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στην ίδια ανακοίνωση ο μητροπολίτης κ.κ. Αμφιλόχιος κάνει γνωστό ότι η μητρόπολη ανέλαβε επίσης την σίτιση είκοσι ακόμη μεταναστών, οι οποίοι βρίσκονται εντός σκάφους στην Κίσαμο. Όπως υπογραμμίζει «η αλληλεγγύη δεν είναι υπόθεση που αφορά τους άλλους, αλλά όλους μας και οφείλουμε καθημερινά να το κάνουμε πράξη. Η Εκκλησία, διαχρονικά και έμπρακτα, μεταμορφώνει την αλληλεγγύη σε αγάπη, προσφορά και ελπίδα» και καλεί όσους επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News