Χανιά: Αβέβαιο το μέλλον για 70 μετανάστες – Χωρίς νερό και φαγητό ταξίδευαν 5 ημέρες

Κρήτη
Χανιά: Αβέβαιο το μέλλον για 70 μετανάστες – Χωρίς νερό και φαγητό ταξίδευαν 5 ημέρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέσσερις γυναίκες, τρία παιδιά, και νέοι από 17 έως 35 ετών, από το Ιράν, το Ιράκ, την Αίγυπτο και τη Συρία, περιμένουν τις ελληνικές Αρχές να ορίσουν τις τύχες τους

Στασιμότητα και αδράνεια παρατηρούνταν χθες Τρίτη 23 Νοεμβρίου, για δεύτερο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο, στο θέμα της διαχείρισης των 70 μεταναστών που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Παλαιόχωρας το απόγευμα της περασμένης Κυριακής. Μέχρι στιγμής οι εβδομήντα ψυχές φιλοξενούνται στην αίθουσα της Ενορίας Αγίας Σοφίας στην Κουντούρα, δεχόμενοι τη φροντίδα και την αλληλεγγύη των ανθρώπων του Δήμου Καντάνου-Σελίνου, της ομάδας Πολιτικής Προστασίας και των συλλόγων της περιοχής, ενώ καμία ενέργεια δεν έχει προχωρήσει από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ως προς την πιθανή μεταφορά τους σε άλλο χώρο.

Την ώρα που το αύριο μοιάζει αβέβαιο, οι μετανάστες, που είδαν το ταξίδι τους να λήγει άδοξα και μάλιστα μετρώντας μια απώλεια, μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσής τους στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, έχουν βρει ένα ασφαλές καταφύγιο στη φιλόξενη Ενορία της Αγίας Σοφίας στην Κουντούρα. Τέσσερις γυναίκες, τρία παιδιά, και νέοι από 17 έως 35 ετών, από το Ιράν, το Ιράκ, την Αίγυπτο και τη Συρία, περιμένουν τις ελληνικές Αρχές να ορίσουν τις τύχες τους.

Έχοντας δεχτεί τη φροντίδα της ομάδας Πολιτικής Προστασίας Καντάνου-Σελίνου, Σαμαρειτών, μελών γυναικείων συλλόγων της περιοχής και κατοίκων, είναι όλοι καλά στην υγεία τους και το μόνο που ζητούν είναι να τους επιτραπεί η παραμονή τους στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη 

⇒ Χανιά: Συνεχίζεται η «Οδύσσεια» των 70 μεταναστών - Συνελήφθησαν 2 διακινητές

Ο κ. Ευτύχης Σφακιανάκης, πρόεδρος της ομάδας Πολιτικής Προστασίας Καντάνου-Σελίνου, ανέφερε στη «ΝΚ» ότι «οι τοπικές Αρχές, ο Δήμος, το Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με τα δύο τμήματά του από Χανιά και Καστέλι και οι Σύλλογοι Γυναικών Παλαιόχωρας, Κουντούρας και Σκλαβοπούλας συνέδραμαν από την πρώτη στιγμή τη συλλογική προσπάθεια για ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας αυτών των ψυχών». Άμεση ήταν και η ανταπόκριση της δημοτική Αρχής, που για πολλοστή φορά σήκωσε το βάρος της φιλοξενίας των μεταναστών.

Όπως τόνισε ο κ. Σφακιανάκης, «δεν έχει υπάρξει ενημέρωση για το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες, καθώς και για πόσο χρονικό διάστημα οι άνθρωποι αυτοί θα παραμείνουν στην αίθουσα της ενορίας. Δεν είναι άσχημα τα πράγματα, αλλά πάντως δεν είναι και ιδανικά για μεγάλο διάστημα».

Θολό το τοπίο

Από την πλευρά της η δημοτική Αρχή Καντάνου-Σελίνου είναι καθημερινά σε επικοινωνία τόσο με τις λιμενικές Αρχές όσο και με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να ενημερωθεί για τις επόμενες ενέργειες από πλευράς των αρμόδιων Αρχών, ωστόσο το τοπίο είναι θολό.

Ξεκίνησαν από Τουρκία με προορισμό την Ιταλία

Χωρίς νερό και φαγητό ταξίδευαν για 5 ημέρες

Στο μεταξύ, έχοντας ξεπεράσει τον φόβο και το σοκ της ταλαιπωρίας τους στη θάλασσα, οι μετανάστες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στους ανθρώπους που μεριμνούν για τη διαμονή και τη σίτισή τους. Λένε πως το μόνο που θέλουν είναι να μείνουν στην Ελλάδα και να μην επιστρέψουν στις χώρες τους. Πέντε μέρες ταξίδευαν στοιβαγμένοι σε ένα ιστιοφόρο, με τα κύματα πολλές φορές να τους σκεπάζουν. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν έπεσε στη θάλασσα στη διάρκεια της επιχείρησης για τη διάσωσή τους. Στο λιμάνι της Παλαιόχωρας παρελήφθη η σορός του.

«Ξεκινήσαμε από την Τουρκία και είχαμε προορισμό την Ιταλία. Αλλά δεν τα καταφέραμε. Ο καιρός στη θάλασσα ήταν πολύ άσχημος. Δεν είχαμε αρκετό φαγητό, ούτε νερό, και το πλοίο ήταν πολύ μικρό για 70 άτομα. Όταν μας πλησίασε ένα μεγάλο πλοίο για να μας σώσει, πολλοί έπεσαν στη θάλασσα κι ένας άνθρωπος πέθανε», ανέφερε ένας νεαρός μετανάστης με την αγωνία χαραγμένη στο πρόσωπό του και τους ομοεθνείς του δίπλα του να του υπενθυμίζουν συνεχώς να ευχαριστήσει την Ελλάδα και τους Έλληνες. «Είμαστε πολύ καλά εδώ. Ευχαριστούμε πολύ την Ελλάδα και τους Έλληνες για τη βοήθειά τους», τόνισε καταλήγοντας.

Όσο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταθέτει την απόφαση για την τύχη αυτών των ανθρώπων, η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά θα συνεχίσουν να δείχνουν τον δρόμο, δίνοντάς τους ελπίδα για ένα ίσως καλύτερο αύριο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News