Χανιά: Αυλαία για τη θεατρική παράσταση “Eigengrau”

Πολιτισμός
Χανιά: Αυλαία για τη θεατρική παράσταση “Eigengrau”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεατρική Παράσταση
Σάββατο,04 Δεκ 2021, 21:30
Στο θέατρο «Κυδωνία»
Έργο τολμηρό, που συντάραξε το αγγλικό θεατρικό κατεστημένο πριν μερικά χρόνια στο Λονδίνο και ανέδειξε τη Σκίνερ σε μία από τις πιο αξιόλογες φωνές της αγγλικής δραματουργίας

Το θεατρικό έργο της Αγγλίδας Πενέλοπι Σκίνερ “Eigengrau” (σ.σ. το χρώμα που βλέπει το μάτι στο απόλυτο σκοτάδι) ανεβάζει τις επόμενες ημέρες στα Χανιά η Εταιρεία Θεάτρου «Μνήμη», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη. Η αυλαία θα ανοίξει το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, στις 9:30 το βράδυ, στο θέατρο «Κυδωνία».

Στις δύο πρώτες παραστάσεις (σαββατοκύριακο 4 και 5 Δεκεμβρίου) θα δοθούν preview με μειωμένο εισιτήριο 8 ευρώ (γενική είσοδος). Θα ακολουθήσει η επίσημη πρεμιέρα του έργου την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, στις 9:30 μμ.

Συνολικά θα δοθούν 11 παραστάσεις τις παρακάτω ημερομηνίες:

  • Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, 9:30 μ.μ., preview, με είσοδο 8 ευρώ.
  • Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, 7:30 μ.μ., preview, απογευματινή, με είσοδο 8 ευρώ.
  • Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, 9:30 μ.μ., πρεμιέρα, με είσοδο 15 και 10 ευρώ.
  • Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, 9:30 μ.μ., με είσοδο 15 και 10 ευρώ.
  • Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, 7:30 μ.μ., απογευματινή, με είσοδο 15 και 10 ευρώ.
  • Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, 9:30 μ.μ., με είσοδο 15 και 10 ευρώ.
  • Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, 9:30 μ.μ., με είσοδο 15 και 10 ευρώ.
  • Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, 7:30 μ.μ., απογευματινή, με είσοδο 15 και 10 ευρώ.
  • Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, 9:30 μ.μ., με είσοδο 15 και 10 ευρώ.
  • Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, 9:30 μ.μ., με είσοδο 15 και 10 ευρώ.
  • Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, 7:30 μ.μ., απογευματινή, με είσοδο 15 και 10 ευρώ.

Έργο τολμηρό, που συντάραξε το αγγλικό θεατρικό κατεστημένο πριν μερικά χρόνια στο Λονδίνο και ανέδειξε τη Σκίνερ σε μία από τις πιο αξιόλογες και ρηξικέλευθες φωνές της αγγλικής δραματουργίας και ως τη σημαντικότερη θεατρική συγγραφέα της φεμινιστικής γενιάς! Πρόκειται για μια σκληρή μαύρη κωμωδία, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ακατάλληλη για ηλικίες κάτω των 16 χρονών, και περιγράφει με διεισδυτικότητα και τόλμη τα αδιέξοδα της νέας γενιάς, που αδυνατεί να βρει στις μέρες μας μια σταθερή αξία και να πιστέψει σ’ αυτήν.

Το έργο: Θεατρικό κείμενο που μας γοητεύει με τους καλογραμμένους ρόλους και τις πνευματώδεις φράσεις του, και ασχολείται με τις ερωτικές σχέσεις των νέων σε μια κατ’ επίφαση φεμινιστική κοινωνία, που κυριαρχείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με τέσσερις δυνατούς ρόλους, δύο ανδρικούς και δύο γυναικείους, εξελίσσεται ως μια σειρά διαλόγων ενταγμένων σε 19 σκηνές, αλλά χρησιμοποιεί και την ποιητική φόρμα για να συνδέσει τη μία σκηνή με την άλλη και να εντείνει την ήδη υπάρχουσα ατμόσφαιρα.

Το κουαρτέτο αυτών των προσώπων μπλέκεται σ’ ένα δίχτυ αλληλο-εξαπάτησης. Η συγγραφέας αποκαλύπτει με μαεστρία τις πλεκτάνες που στήνουν οι ήρωές της, τα παιχνίδια εξουσίας ανάμεσά τους, τις παρεξηγήσεις, άλλες ηθελημένες και άλλες μη, σε έναν ελλειπτικό, μοντέρνο και γρήγορο διάλογο, που απεικονίζει με ακρίβεια το χάος της εποχής μας.

Η ιστορία αρχίζει με τη συγκατοίκηση της Κάσι και της Ρόουζ και αρχικά μοιάζει με κλασική ρομαντική κωμωδία - η ακτιβίστρια Κάσι απορρίπτει τον ρηχό Μαρκ, ενώ η αλλοπρόσαλλη Ρόουζ πέφτει στα δίχτυα του, την ίδια στιγμή που ο γλυκύτατος Τιμ θα αποτελούσε γι’ αυτήν μια σωστή επιλογή - γρήγορα όμως το έργο εξελίσσεται σε κάτι πολύ πιο σκοτεινό, καθώς οι κίνδυνοι της συμβίωσης με ανθρώπους που δε γνωρίζεις καλά έρχονται στην επιφάνεια και η σημασία του να είσαι φεμινίστρια τη σήμερον ημέρα μπαίνει κάτω από τον εξεταστικό φακό της Πενέλοπι Σκίνερ.

Οι συντελεστές

Ανεβαίνει σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση, σκηνοθεσία και αισθητική της παράστασης Μιχάλη Βιρβιδάκη, συνθέσεις ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου και φωτισμούς Μικαέλας Παπά, και με βοηθούς σκηνοθέτη τον Αιμίλιο Καλογερή και τη Lucyna Kukosz.

Παίζουν οι Αιμίλιος Καλογερής (Τιμ Μάφιν), Στελλίνα Ιωαννίδου (Κάσι), Ντία Κοσκινά (Ρόουζ) και Γιώργος Καγλαντζής (Μαρκ), ενώ στα ενδιάμεσα των σκηνών ακούγονται οι φωνές όλων των ηθοποιών, παλιών και νέων, του θεάτρου «Κυδωνία».

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News