Σούδα: Σε εξέλιξη η άσκηση Μέδουσα στα νότια της Κρήτης

Κρήτη
Σούδα: Σε εξέλιξη η άσκηση Μέδουσα στα νότια της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διακλαδική άσκηση που ξεκίνησε ως διμερής και εξελίχθηκε σε πενταμερή συνασπισμό έχει σκοπό τη συνεκπαίδευση και την προαγωγή της συνεργασίας των μονάδων των πέντε χωρών

Σε εξέλιξη είναι από χθες και μέχρι τις 22 Νοεμβρίου η άσκηση Μέδουσα που διεξάγεται στα νότια της Κρήτης με τη συμμετοχή πέντε χωρών. Η άσκηση που ξεκίνησε ως διμερής μεταξύ Ελλάδας και  Αιγύπτου , έχει εξελιχθεί σε πενταμερή συνασπισμό της Μεσογείου με την Αίγυπτο ωστόσο να έχει σημαντικό ρόλο.  Ήδη στο λιμάνι της Σούδας έχουν καταπλεύσει Αιγυπτιακά πλοία ενώ από την 115 Πτέρυγα Μάχης απογειώνονται μαχητικά αεροσκάφη. 

Πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για την προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στέλνουν από χθες Ελλάδα , Αίγυπτος, Κύπρος, Γαλλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που συμμετέχουν στην άσκηση Μέδουσα νότια της Κρήτης.

Η διακλαδική άσκηση που ξεκίνησε ως διμερής και εξελίχθηκε σε πενταμερή συνασπισμό έχει σκοπό τη συνεκπαίδευση και την προαγωγή της συνεργασίας των μονάδων των πέντε χωρών.

Αεροσκάφη εκτελούν αποστολές προστασίας ναυτικών δυνάμεων και επιθετικών επιχειρήσεων.

Η 115 Πτέρυγα Μάχης στην Σούδα έχει γίνει σταθμός για τα  μαχητικά της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που συμμετέχουν μαζί με τα ελληνικά στη  Μέδουσα ενώ στο λιμάνι της Σούδας είναι αγκυροβολημένο πλοίο του Αιγυπτιακού πολεμικού ναυτικού.

Ιδιαίτερο ρόλο θα διαδραματίσει το αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο, το ένα από τα δύο που απέκτησε η Αίγυπτος από τα γαλλικά ναυπηγεία – όπου κατασκευάζονταν για λογαριασμό του ρωσικού ναυτικού – όταν η Ευρώπη προχώρησε σε εμπάργκο εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή στην Κριμαία.

Η κατά πολλούς χαρακτηριζόμενη άσκηση και ως «Μεσογειακό Τείχος» ή «αντιτουρκική ασπίδα», αναμένεται να σφυρηλατήσει περαιτέρω τους στρατιωτικούς δεσμούς των συμμετεχόντων .

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News