Χανιά: Υπεγράφη η σύμβαση για τον βιολογικό της Παλαιόχωρας (εικόνες)

Χανιά
Χανιά: Υπεγράφη η σύμβαση για τον βιολογικό της Παλαιόχωρας (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 5.242.098 ευρώ, αφορά στην κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων που έχει χωροθετηθεί στη θέση Τροχαλού, ανάμεσα στην Παλαιόχωρα και την Κουντούρα

Μετά από καθυστερήσεις πολλών ετών λόγω δικαστικών προσφυγών, προσωρινές λύσεις χωρίς αποτέλεσμα και εμπόδια που έθεταν σε κίνδυνο τη συνεχώς αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή της Παλαιόχωρας στα νότια των Χανίων, μπαίνει στην τελική ευθεία η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού της κωμόπολης.

Η υπογραφή της σύμβασης του έργου από τον δημάρχου Καντάνου Σελίνου κ. Αντώνη Περράκη, τον Προέδρο της Δ.Ε.Υ.Α. Σελίνου κ. Γιάννη Βαρδουλάκη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας κ. Μανόλη Διαλυνά, έγινε συμβολικά στην ανατολική παραλία, με φόντο τα καταγάλανα νερά του Κρητικού πελάγους. Παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής, η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Κρήτης κ.Μαρία Κασωτάκη.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 5.242.098 ευρώ, αφορά στην κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων που έχει χωροθετηθεί στη θέση Τροχαλού, ανάμεσα στην Παλαιόχωρα και την Κουντούρα. Η υλοποίηση του θα γίνει με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» της Περιφέρειας Κρήτης με τη συγχρηματοδότηση της Δ.Ε.Υ.Α. Σελίνου και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δώδεκα μήνες, λύνοντας οριστικά περιβαλλοντικά προβλήματα διαχείρισης λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή.  Παράλληλα αναμένεται να προκύψουν νέες δυνατότητες ανάπτυξης στην οικιστική και τουριστική ζώνη.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης κατά την υπογραφή της σύμβασης αναφέρθηκε στη σημασία του έργου το οποίο όπως είπε «θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού, στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής».

Για «μια ξεχωριστή ημέρα για ένα μεγάλο έργο που το έχει ανάγκη η ευρύτερη περιοχή και το οποίο θα συμβάλλει πολλαπλώς στην προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, στην αναβάθμιση της ζωής, της καθημερινότητας ντόπιων και επισκεπτών-τουριστών και που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην τοπική ανάπτυξη και στο επιχειρείν», έκανε λόγο ο δήμαρχος Καντάνου Σελίνου κ. Αντώνης Περράκης. Μάλιστα εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Περιφερειάρχη και στην Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Κρήτης για τη συμβολή τους στην έγκριση και δρομολόγηση του έργου.

Σύμφωνα με την σύμβαση, ο ανάδοχος έχει την υποχρέωση να ολοκληρώσει την κατασκευή των εγκαταστάσεων  μέσα σε διάστημα ενός έτους από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, ενώ μετά την περάτωση της εγκατάστασης, ακολουθεί η δοκιμαστική λειτουργία – συντήρηση των εγκαταστάσεων για δώδεκα ακόμα μήνες πριν ακολουθήσει η πλήρης λειτουργία - συντήρηση και εγγύηση των εγκαταστάσεων που θα γίνει επίσης από τον ανάδοχο για δέκα χρόνια.

Αναφορικά με το δεύτερο υποέργο - που ήδη εκτελείται από τις 28 Αυγούστου του 2019 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εντός του έτους - περιλαμβάνει την κατασκευή όλων των αντλιοστασίων, τον υποθαλάσσιο αγωγό και μέρος των δικτύων για τη συλλογή και μεταφορά των λυμάτων προς την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων καθώς και των αγωγών διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων. Το υπόλοιπο μέρος των δικτύων μεταφοράς λυμάτων από τα αντλιοστάσια στον χώρο του Βιολογικού, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου αναβάθμισης της δημοτικής οδού Παλαιόχωρας -Κουντούρας.

Πέρασε από... σαράντα κύματα

Η ανάγκη για κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στην Παλαιόχωρα έχει προκύψει από τη δεκαετία του 1990. Η ραγδαία οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, η αύξηση του πληθυσμού την καλοκαιρινή περίοδο λόγω τουρισμού, δημιούργησαν συνθήκες που επέβαλαν την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος που κάθε χρόνο δεχόταν μεγάλη επιβάρυνση. Οι πρώτες προσπάθειες που δεν ευδοκίμησαν έγιναν επί δημαρχίας κ. Γιώργου Δερμιτζάκη. Συνοδεύτηκαν από προσφυγές κατοίκου και συλλόγων στο ΣτΕ, γεγονός που μπλόκαρε για πολλά χρόνια το έργο. Επί δημαρχίας κ. Γιώργου Ζουριδάκη αναζητήθηκαν προσωρινές λύσεις, χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίζουν το ζήτημα της διαχείρισης των λυμάτων. Με την ανάληψη των καθηκόντων της η δημοτική αρχή του κ. Αντώνη Περράκη είχε θέσει το μεγάλο στοίχημα της δημοπράτησης και κατασκευής του έργου.

Είναι ενδεικτικό, ότι ο δήμος Καντάνου Σελίνου έχει δαπανήσει όλα αυτά τα χρόνια περίπου 30.000 ευρώ σε δικαστικά έξοδα κερδίζοντας όλες τις προσφυγές. Τα δε πρόστιμα που επιβάλλονται κάθε χρόνο στο δήμο εξ αιτίας της έλλειψης βιολογικού ανέρχονται σε 20.000 ευρώ. Προκειμένου να μην προκύψουν νέες εμπλοκές, με παρέμβαση του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη, επιτεύχθηκε η ένταξη της απαλλοτρίωσης του Βιολογικού Παλαιόχωρας σε άρθρο του νόμου περί απαλλοτριώσεων που δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει το έργο ανεξάρτητα από τυχόν προσφυγές. Το δε έργο χαρακτηρίστηκε ως εθνικής σημασίας.

Κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής χαρακτηρίζουν τον βιολογικό καθαρισμό της Παλαιόχωρας ως ένα έργο ζωτικής σημασίας που όχι μόνο θα προστατεύσει το περιβάλλον αλλά θα δημιουργήσει νέους όρους ανάπτυξης, την ώρα μάλιστα που η όμορφη κωμόπολη παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις Ελλήνων και ξένων ταξιδιωτών οι οποίοι την επιλέγουν για τις διακοπές τους, πρωτίστως για τα καθαρά νερά της και τις δεκάδες παραλίες της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News