Κορωνοϊός: Αύξηση στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά

Κρήτη
Κορωνοϊός: Αύξηση στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύξημένο σημειώνεται το ιικό φορτίο της νόσου Covid-19, στα αστικά λύματα Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ρεθύμνου, Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Χανίων και Βόλου

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων των δειγμάτων, τα οποία προέρχονται από τα αστικά λύματα μεγάλων πόλεων της χώρας για την πορεία του κορωνοϊού από την 1η μέχρι και την 7η Νοεμβρίου, ανακοίνωσε το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων ΕΟΔΥ. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων και της Κέρκυρας.

Σημαντικές αυξητικές τάσεις καταγράφηκαν στο ιικό φορτίο στα λύματα, σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά. 

Ειδικότερα, για την πόλη του Ηρακλείου η εβδομαδιαία (1η με 7 Νοεμβρίου) μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων αυξήθηκε σημαντικά, κατά 151%, συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα (25 με 31 Νοεμβρίου).

Τον Σεπτέμβριο υπήρξε πτωτική τάση για την πόλη του Ηρακλείου και ακολούθως σταθεροποιήθηκε το ιικό φορτίο σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα. Στη συνέχεια, στα μέσα Οκτωβρίου, το ιικό φορτίο σημείωσε αυξητική τάση και έκτοτε αυξάνεται διαρκώς, με την τελευταία εβδομάδα να σημειώνει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης.

Συνολικά, η εβδομαδιαία μέση τιμή (11 με 17 Οκτωβρίου) του ιικού φορτίου μέχρι και σήμερα έχει περίπου οκταπλασιαστεί σε ποσό.

Για την πόλη των Χανίων η εβδομαδιαία (1 με 7 Νοεμβρίου) μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων αυξήθηκε κατά 31%, συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα (25 με 31 Νοεμβρίου). Στα μέσα Οκτωβρίου, το ιικό φορτίο σημείωσε αυξητική τάση, με τη συνολική μέση εβδομαδιαία μέση τιμή (11 με 17 Οκτωβρίου) του ιικού φορτίου μέχρι και σήμερα να έχει περίπου τριπλασιαστεί σε ποσό.

Για την πόλη του Ρεθύμνου η εβδομαδιαία (1 με 7 Νοεμβρίου) μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων αυξήθηκε σημαντικά, κατά 207%, συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα (25 με 31 Νοεμβρίου). Η συνολική εβδομαδιαία μέση τιμή (11 με 17 Οκτωβρίου) του ιικού φορτίου μέχρι και σήμερα έχει περίπου αυξηθεί κατά 5.5 φορές.

Για την πόλη του Αγίου Νικολάου η εβδομαδιαία (1 με 7 Νοεμβρίου) μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων δεν παρουσίασε μεταβολή, παρά μόνο +4%, συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα (25 με 31 Νοεμβρίου). Από τις 24 Αυγούστου παρατηρήθηκε πτωτική τάση στην εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα αστικά λύματα. Η τάση αυτή ανακόπηκε στα μέσα Οκτωβρίου ( από τις 11 με 17), με το ιικό φορτίο να αυξάνεται, έκτοτε, επί δύο συνεχόμενες εβδομάδες. Η συνολική εβδομαδιαία μέση τιμή (11 με 17 Οκτωβρίου) του ιικού φορτίου μέχρι και σήμερα έχει περίπου αυξηθεί κατά 3.5 φορές.

Οι καθαρές αυξήσεις κυμάνθηκαν από 31% στα Χανιά έως 207% στο Ρέθυμνο, ενώ οριακή ήταν η αύξηση που παρατηρήθηκε στο Βόλο 21%. Αυξητική τάση, με στατιστικά σημαντική μεταβολή (+61%) παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής. Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Περιφέρειας Αττικής ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021. Έκτοτε, το ιικό φορτίο αυξάνεται σταδιακά με τη μεγαλύτερη αύξηση τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Συνολικά η μέση εβδομαδιαία τιμή του ιικού φορτίου τετραπλασιάστηκε από το Σεπτέμβριο 2021 μέχρι σήμερα.

Αύξηση 43% είχαμε στην Θεσσαλονίκη, με την εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα να έχει εξαπλασιαστεί. Ειδικότερα, από τις 16/10/21 και μετά, ο ρυθμός αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα έχει μεγαλώσει σημαντικά με αποτέλεσμα το ιικό φορτίο στα λύματα να διπλασιάζεται κάθε 13 ημέρες.

Στα Ιωάννινα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση 184%, το ίδιο και στην πόλη του Ηρακλείου, σε ποσοστό 151%.

Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα (0%), στην Ξάνθη (0%), στον 'Αγιο Νικόλαο (+4%) και στην Πάτρα (+8%). Οριακή μείωση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη (-12%). Ανιχνεύσιμο ήταν το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης της Κέρκυρας, αλλά δεν μπορεί να αξιολογηθεί η μεταβολή στον εβδομαδιαίο μέσο όρο του ιικού φορτίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων δεν ήταν ανιχνεύσιμο τότε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News