Χανιά

Γιώργος Παπανδρέου από τα Χανιά: «Οι αγώνες των Κρητικών πάντα μας εμπνέουν» (εικόνες)

«Από την Κρήτη εμπνεύστηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου», ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, στις επικείμενες εκλογές της 5 Δεκεμβρίου

Τόπο δημοκρατίας και τόπο έμπνευσης για τις αξίες τις οποίες πρεσβεύει το ΚΙΝΑΛ, χαρακτήρισε την Κρήτη ο υποψήφιος για την προεδρία του κινήματος Γιώργος Παπανδρέου κατά την επίσκεψη του στα Χανιά, όπου μίλησε σε συγκέντρωση στο καφέ του Δημοτικού Κήπου.

Προσερχόμενος ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε πως «πρέπει να ξαναρθούν στο προσκήνιο οι αξίες  της κοινωνικής δικαιοσύνης, το χτύπημα της ανισότητας και της αδικίας, της εμβάθυνσης στη δημοκρατία, το χτύπημα στο συγκεντρωτικό και πελατειακό κράτος που δυστυχώς εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή και η κυβέρνηση».

Σημείωσε πως «είμαι εδώ για να μιλήσω στις καρδίες και του Κρητικού λαού για την ανάγκη να ξαναφτιάξουμε αυτή τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, δυναμική, προοδευτική, ισχυρή, να ανατρέψουμε τις ισορροπίες αδράνειας που υπάρχουν στη χώρα μας». 

Τον Γιώργο Παπανδρέου υποδέχτηκαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, η γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του κινήματος Χρύσα Μακράκη Χαριτάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης και πολλά στελέχη και φίλοι του ΚΙΝΑΛ.

Λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού, οι παριστάμενοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά για την οποία λίγο αργότερα ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να κρατήσουμε την παρακαταθήκη της σαν παράδειγμα που δείχνει ότι υπάρχουν αξίες και στην πολιτική».

Για τους στόχους της δημοκρατικής παράταξης, ο υποψήφιος για την προεδρία είπε πως «θα πρέπει το κόμμα να ανοίγει δρόμους, να σπάει στεγανά που κρατάνε μεγάλο μέρος της κοινωνίας στο περιθώριο». Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές του στους δεσμούς της οικογένειας Παπανδρέου με την Κρήτη. Ο ίδιος στάθηκε στις σχέσεις του Γεωργίου Παπανδρέου με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στους δεσμούς του Ανδρέα με την Κρήτη αλλά και των παιδιών του που ζουν μόνιμα στο νησί. «Η Κρήτη είναι για μένα πηγή έμπνευσης με τους αγώνες,  τις αξίες της δημοκρατικής παράδοσης των κρητικών που πάντα θα μας εμπνέει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας τόνισε την ανάγκη να στραφούμε στις αξίες μας και ανέτρεξε σε γνωστά κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άσκησε κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Είπε πως «η Ελλάδα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι που ακολουθεί άλλους, χωρίς δικό της όραμα. Είναι γεγονός πως κάποιοι ευδοκιμούν. Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι».  Πρόσθεσε ότι «και σήμερα  υπάρχει καταπίεση, μόνο που η μορφή της έχει αλλάξει. Υπερσυγκέντρωση πλούτου, επιρροή στη δικαιοσύνη, έλεγχος προσωπικών δεδομένων. Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν τους πολίτες ελεγχόμενους».

Ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη γενέτειρα του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη, δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης του θανάτου του. «Σκέφτομαι και την τραγική κατάληξη ενός μαχητή της δημοκρατίας, του Σηφη Βαλυράκη . Θα πρέπει η δικαιοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση». 

Συνεχίζοντας σημείωσε πως «ο Ούλοφ Πάλμε έλεγε πως η δημοκρατία είναι θέμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Θέλουμε λοιπόν να ξαναφέρουν την αξιοπρέπεια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια