Χανιά

Στόλτενμπεργκ στο συμπόσιο του ΝΑΤΟ στα Χανιά: «Ο στόχος είναι ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζενς Στόλτενμπεργκ, μίλησε στο ετήσιο συμπόσιο Πυρηνικής Πολιτικής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στα Χανιά

Τη διαβεβαίωση ότι η συμμαχία διατηρεί ισχυρή την πυρηνική της αποτροπή αλλά πρέπει να συνεχίσει να προσαρμόζεται και να ενισχύει την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα των πυρηνικών της δυνατοτήτων, έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο ετήσιο συμπόσιο Πυρηνικής Πολιτικής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στα Χανιά. Παράλληλα τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του στην υποστήριξη των προσπαθειών ελέγχου των εξοπλισμών, αφοπλισμού και μη διασποράς.

Στη διάρκεια του διήμερου ετήσιου Συμποσίου Πυρηνικής Πολιτικής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας  συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον τομέα των πυρηνικών εκτός της ευρω-ατλαντικής ζώνης και οι περαιτέρω πρωτοβουλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό, την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Ο γενικός γραμματέας ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg απηύθυνε διαδικτυακό χαιρετισμό καθιστώντας μεταξύ άλλων σαφές, ότι η συμμαχία «έχει διασφαλίσει την ειρήνη στην Ευρώπη για πολλές δεκαετίες. Και μαζί με αυτό, είμαστε πιο ασφαλείς και πιο δυνατοί καθώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας» σημείωσε. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα. Αλλά όσο αυτά υπάρχουν, θα παραμείνουν και οι πυρηνικές δυνατότητες της Συμμαχίας. Πρώτα απ’ όλα, αυτό το κάνουμε διατηρώντας ισχυρή την πυρηνική μας αποτροπή».

Όπως ανακοινώθηκε από τη γενική διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής 'Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, την πρώτη ημέρα των εργασιών του Συμποσίου, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον τομέα των πυρηνικών εκτός της ευρω-ατλαντικής ζώνης (Β. Κορέα, Ιράν, Πακιστάν κλπ.) και οι ενδεχόμενες προεκτάσεις τους σε επίπεδο τρομοκρατικής απειλής. Αναλύθηκαν οι κύριες προκλήσεις του ΝΑΤΟ ως προς την πυρηνική αποτροπή κατά την επόμενη δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυσσομένων δυνατοτήτων και του εξελισσόμενου δόγματος Κίνας και Ρωσίας, ενώ διακριτή εκτεταμένη αναφορά έγινε στις αναδυόμενες και ανατρεπτικές τεχνολογίες ως σημαντική παράμετρος της πυρηνικής αποτροπής.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν με την διαπίστωση της αναγκαιότητας διαμόρφωσης μιας αποτελεσματικής επικοινωνιακής εκστρατείας για την κατανόηση και αφομοίωση του ρόλου της πυρηνικής αποτροπής για την εμπέδωση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων της αξιοπιστίας των πυρηνικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, της διαφάνειας και της πολιτικής βούλησης των κρατών μελών και των συμμάχων του.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του Συμποσίου, κύριο άξονα της συζήτησης αποτέλεσε η αξιολόγηση των μέχρι σήμερα ενεργειών σε διεθνές επίπεδο, αλλά και η εξέταση περαιτέρω πρωτοβουλιών για τον πυρηνικό αφοπλισμό, την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τον έλεγχο των εξοπλισμών, υπό το πρίσμα και των αντίστοιχων διεθνών συνθηκών για την απαγόρευση και την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Τέλος, πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τους τρόπους ενίσχυσης της πυρηνικής αποτροπής της συμμαχίας κατά την επόμενη δεκαετία, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη νέα «Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ», η οποία θα καθοδηγεί την μελλοντική πολιτική και στρατιωτική του ανάπτυξη.

Το Συμπόσιο συνδιοργανώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την διεύθυνση Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ. Συμμετείχαν ανώτατοι θεσμικοί παράγοντες, υψηλόβαθμα στελέχη και αξιωματούχοι των υπουργείων 'Άμυνας και Εξωτερικών των κρατών μελών της συμμαχίας, ενώ σκοπός του ήταν η ανταλλαγή απόψεων για θέματα πυρηνικής πολιτικής, αποτροπής και αφοπλισμού.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια