Χανιά

Βαρθολομαίος: Επετειακή εκδήλωση για τα τριάντα χρόνια του στον οικουμενικό θρόνο

Τα τριάντα χρόνια πατριαρχίας του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου, τίμησε σε ειδική εκδήλωση στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης η ιερά επαρχιακή σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης

Ήταν  22 Οκτωβρίου του 1991 στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι όταν εκλέχτηκε στον πατριαρχικό θρόνο σε διαδοχή του Δημητρίου του Α΄, ο από Χαλκηδόνος Βαρθολομαίος, ο οποίος λίγες ημέρες αργότερα ενθρονίζεται με κάθε επισημότητα. Τη συμπλήρωση 30 ετών συνεχούς παρουσίας του στο οικουμενικό πατριαρχείο, τιμούν οι ορθόδοξες εκκλησίες σε όλο τον κόσμο. 

Τα τριάντα χρόνια πατριαρχίας του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου, τίμησε χθες Σάββατο 6 Νοεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι, η ιερά επαρχιακή σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης. Στο φωτεινό έργο και την προσφορά του σε τομείς που ξεπέρασαν τα στενά όρια της θρησκείας , αναφέρθηκαν ιεράρχες του νησιού.

Σε εκδήλωση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων, ο σεβασμιότατος  Μητροπολίτη Κρήνης κ. Κύριλλος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών μίλησε στην κάμερα της KRHTH TV, για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ με ιδιαίτερα θερμά λόγια μίλησαν ιεράρχες της Κρήτης.

«Η προσωπικότητά του, η ακτινοβολία του το παράδειγμά του είναι για όλους μας φωτεινό παράδειγμα και ευχόμαστε ταπεινά ο Θεός να του χαρίζει υγεία», ανάφερε ο Κύριλλος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας για τον Βαρθολομαίο.

Ο κατά κόσμων Δημήτριος Αρχοντώνης από την Ίμβρο, είναι ο μακροβιότερος οικουμενικός πατριάρχης μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Έχει επισκεφτεί επανειλημμένα την Κρήτη διατηρώντας ισχυρούς δεσμούς με την τοπική εκκλησία.

Στα τριάντα χρόνια της πατριαρχικής θητείας του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, θεωρείται σημαντική η προσφορά του στον διαθρησκευτικό και διαχριστιανικό διάλογο, η προσπάθεια για συνάντηση της εκκλησίας με το σύγχρονο κόσμο ενώ από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα, βασικό μέλημα του είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης η οποία παραμένει κλειστή από το 1971.

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια