Χανιά

Χανιά: Δύο νέα σύγχρονα μηχανήματα για την διαχείριση των απορριμμάτων

Πρόκειται για έναν συμπιεστή απορριμμάτων και ένα ρομποτικό διαχωριστή

Με δύο νέα σύγχρονα μηχανήματα αναβαθμίζει την λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων ο Δήμος Χανίων. Η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με τα νέα μηχανήματα, θα καταφέρνει την αποτελεσματικότερη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Ακρωτηρίου Χανίων.

Πρόκειται για έναν συμπιεστή απορριμμάτων και ένα ρομποτικό διαχωριστή, που παρουσιάστηκαν σήμερα από την ΔΕΔΙΣΑ, παρόντος και του δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Ο νέος συμπιεστής απορριμμάτων αντικαθιστά τον παλαιό, είναι 26 τόνων και στοίχισε 300.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο μηχάνημα χρησιμοποιείται για τη διάστρωση και συμπίεση των υπολειμμάτων τα οποία οδηγούνται στο νέο κύτταρο του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Ο ρομποτικός διαχωριστής χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Καινοτομώ», στο οποίο συμμετέχουν οι ΔΕΔΙΣΑ, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΙΤΕ και ο ΕΣΔΑΚ. Με την χρήση του από τις αρχές του 2022 θα γίνεται ανάκτηση και διαλογή των υλικών ανακύκλωσης.

Το ρομποτικό σύστημα είναι ικανό να αναγνωρίζει και να διαχωρίζει-διαλέγει συγκεκριμένα ανακυκλώσιμα υλικά και έχει εγκατασταθεί σε δύο βιομηχανίες επεξεργασίας απορριμμάτων, συγκεκριμένα στον Ενιαίο Σύνδεσμο Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ-Ηράκλειο) και τη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ), στα Χανιά.

Σε δήλωση του κατά την παρουσίαση, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, έκανε λόγο για «ένα ακόμη πολύ σημαντικό βήμα στις μεγάλες υποδομές της ΔΕΔΙΣΑ και της διαχείρισης των απορριμμάτων συνολικά του δήμου, αλλά και του νομού».

Όπως επεσήμανε ακόμα, «στον χώρο αυτόν, οι συνολικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, προσεγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ, με τη διαμόρφωση των νέων χώρων υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΥ), αλλά και με την προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού που θα βελτιώσει την ποιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων και θα μας βοηθήσει σημαντικά και στο κομμάτι της ανάπτυξης».

Ο πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ Μιχάλης Τσουπάκης, ανέφερε πως πρόκειται για μηχανήματα εξαιρετικής σημασίας, τα οποία θα βοηθήσουν στον καλύτερο σχεδιασμό και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων στο χώρο υγειονομικής ταφής και στο εργοστάσιο. Με την σειρά του, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ Κώστας Πατεράκης, υπογράμμισε ότι με τα νέα μηχανήματα εκσυγχρονίζεται σημαντικά η μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων. Τέλος, εκ μέρους της εταιρίας που προμήθευσε τον συμπιεστή απορριμμάτων και εκπαίδευσε τους χειριστές, ο διευθύνων σύμβουλος και νομικός εκπρόσωπος Αριστοτέλης Σιβρής, τόνισε πως το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι αναγκαίο για την αποτελεσματική επεξεργασία των αποβλήτων και τον εκσυγχρονισμό των εργασιών με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια