Χανιά

Λίμνη Κουρνά: Η πτώση της στάθμης οφείλεται σε σιφόνι

Η ΕΑΓΜΕ ερεύνησε με αυτοψίες το όλο ζήτημα, για την αποστράγγιση του καναλιού της λίμνης Κουρνά και εντόπισε το πρόβλημα στο κανάλι προς το φράγμα

Την Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου, έγινε γνωστό με δελτίο Τύπου της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) ότι υπάρχει μια καταβόθρα, στην ύπαρξη της οποίας οφείλεται η αποστράγγιση καναλιού της φυσικής λίμνης Κουρνά, η οποία δημιουργήθηκε σε αύλακα βορειοανατολικά της λίμνης, υπάρχει δηλαδή ένα σιφόνι από το οποίο αδειάζει η λίμνη.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, η ΕΑΓΜΕ ερεύνησε με αυτοψίες το όλο ζήτημα, ύστερα από αίτημα του αντιδημάρχου Αποκορώνου Γιάννη Αποστολάκη και εντόπισε το πρόβλημα στο κανάλι προς το φράγμα.

Ελέγχθηκαν παλιά φρέατα και κανάλια άρδευσης που λειτουργούσαν κατά το παρελθόν, καθώς και ο ποταμός Δέλφινος, ο οποίος αποτελεί τη φυσική επιφανειακή απορροή των νερών της λίμνης.

Στις 25 Οκτωβρίου 2021 προσδιορίστηκε η θέση και η αιτία που λαμβάνει χώρα η αποστράγγιση της αύλακας. Συγκεκριμένα, εντός αυτής και υποκείμενα ενός μικρού πάχους στρώματος από κορεσμένα ιζήματα (αλλουβιακές αποθέσεις), εντοπίστηκε στόμιο καταβόθρας εντός της χοάνης που διαμορφώνεται σε αδιαβάθμητα ελαφρά συνδεδεμένα κορήματα. Η καταβόθρα σχηματίζεται σε συνεκτικές αργιλομαργαϊκές αποθέσεις και η αποστράγγιση ακολουθεί την κατακόρυφη συνιστώσα. Το στόμιο της καταβόθρας έχει διαστάσεις 0,35m x 0,25m περίπου και σχήμα έλλειψης.

Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αποκορώνου σύσκεψη των συναρμόδιων φορέων για τη διαχείριση της κατάστασης, στην οποία συμμετείχε και ο προϊστάμενος της Π.Μ. Κρήτης Γιάννης Μιχαλάκης.

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και συγκεκριμένα η αρμόδια Περιφερειακή Μονάδα Κρήτης είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της επικινδυνότητας του φαινομένου, καθώς και για τον προσδιορισμό των απαραίτητων ενεργειών για την αποτροπή του φαινομένου αποστράγγισης.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια