Χανιά

Χανιά: Εντοπίστηκε σκοτωμένο αγριοκάτσικο μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς (βίντεο)

Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή με ιδιωτικό όχημα μετά την κινητοποίηση του δασοφύλακα

Ένας θηλυκός, Κρητικός αίγαγρος, ζώο - σύμβολο για το νησί και ταυτόχρονα είδος υπό προστασία, εντοπίστηκε σκοτωμένο εντός του εθνικού δρυμού, κοντά στην είσοδο στο φαράγγι της Σαμαριάς. Το αποτρόπαιο αυτό περιστατικό, σημειώθηκε το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ενώ οι δράστες αναζητούνται.

«Χθες το βράδυ στο φυλάκιο, στο Ξυλόσκαλο, συνέβη ένα συμβάν επίθεσης σε Κρητικό αίγαγρο, ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί. Ευτυχώς, οι ενέργειες του φύλακα ήταν καθοριστικές, με την έννοια να αποτρέψουμε να έχουν σκοτωθεί κι άλλα. Αυτή τη στιγμή, σαν να χτυπήθηκε το σύμβολο του εθνικού δρυμού, αναφέρει σε δήλωσή της η διευθύντρια Δασών Χανίων, Πολύμνια Σκλαβάκη, «είναι πολύ θλιβερό», τονίζει.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο δασοφύλακας του φυλακίου στο Ξυλόσκαλο Ομαλού, άκουσε πυροβολισμούς, πάνω από το δασικό φυλάκιο. Άμεσα κινητοποιήθηκε και διαπίστωσε ότι δύο άτομα με φακούς, τα οποία βρισκόταν πλησίον του φυλακίου, τράπηκαν σε φυγή με ιδιωτικό όχημα. Σε έλεγχο που πραγματοποίησε, ο ίδιος αντίκρισε έναν θηλυκό Κρητικό αίγαγρο σκοτωμένο εντός του οικοσυστήματος προστατευόμενων ειδών. Ένα πάρκο που δημιουργήθηκε ακριβώς για την προστασία τέτοιων σπάνιων ζώων, όπως είναι και το αποκαλούμενο, Κρητικό Κρι - Κρι.

Η Σαμαριά έγινε εθνικός δρυμός, λόγω του Κρητικού αίγαγρου και αυτή τη στιγμή έχουμε αυτές τις συμπεριφορές βίας, ενάντια σε αυτό το ζώο - σύμβολο της Κρήτης. Την ίδια ώρα για πράξη νυχτερινής ανανδρίας από δειλούς που θεωρούν μαγκιά τη θήρευση απαγορευμένων και αυστηρά προστατευόμενων ζώων, όπως είναι και ο Κρητικός αίγαγρος, έκανε λόγο η Διεύθυνση Δασών Χανίων.

«Αυτοί δεν μπήκαν μέσα, πυροβόλησαν από τα όρια αλλά με πρόθεση να μπουν μέσα, ήταν εντός των ορίων του εθνικού Δρυμού. Σε εμπόλεμες περιόδους, κατά μαρτυρίες που έρχονται μέχρι σήμερα, μπορεί να σκότωναν ένα αγρίμι για να ζήσουν, για να φάνε, ποτέ δεν σκότωναν ένα θηλυκό αγρίμι και μάλιστα αυτή την περίοδο που τα αγρίμια βρίσκονται σε οίστρο. Αυτές οι ενέργειες είναι κατακριτέες, άνανδρες. Είναι μία δυσφήμιση του τόπου», καταλήγει η Σκλαβάκη.

Ήδη έχουν κινηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να συνταχθεί η δικογραφία και το περιστατικό να πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Σημειώνεται δε πως η συγκεκριμένη πράξη επαναλαμβάνεται μετά από δέκα ακριβώς χρόνια, καθώς το 2011, βρέθηκαν πάλι τέσσερις σκοτωμένοι αίγαγροι, στο ίδιο σημείο την ίδια χρονική περίοδο.

Η Διεύθυνση Δασών Χανίων γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της, ότι εντοπίστηκε νεκρό αιγοπρόβατο μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Το Σάββατο 30 Οκτώβριου και ώρα 23.55  ο δασοφύλακας του φυλακίου στο Ξυλόσκαλο Ομαλού  άκουσε πυροβολισμό πάνω από το δασικό φυλάκιο. Άμεσα κινητοποιήθηκε και διαπίστωσε ότι δυο άτομα με φακούς βρισκόταν πλησίον του φυλακίου αλλά με τις ενέργειες του δασοφύλακα τραπήκαν σε φυγή με ιδιωτικό όχημα.

Δυστυχώς σε έλεγχο που έκανε ο δασοφύλακας αντίκρισε ένα αποτρόπαιο θέαμα, όπως φαίνεται και στην ανωτέρω φωτογραφία, ένα θηλυκό Κρητικό Αίγαγρο σκοτωμένο εντός του Εθνικού Δρυμού.

Πράξη νυχτερινής ανανδρίας από δειλούς που θεωρούν «μαγκιά» την θήρευση απαγορευμένων και αυστηρά προστατευόμενων ζώων, ζώων που για την προστασία αυτών κηρύχτηκε η ευρύτερη περιοχή Εθνικός Δρυμός προσφέροντας σε όλη την κοινωνία της ΠΕ  Χανιών.

Πράξη άνανδρη που επαναλαμβάνεται μετά από δέκα έτη καθώς το 2011 βρέθηκαν τέσσερις σκοτωμένοι Αίγαγροι εντός του Εθνικού Δρυμού.

Η Δ/νση Δασών Χανίων θα προβεί σε πρωτόκολλο μήνυσης και  ενημερώνει τους Χανιώτες ότι βρίσκεται εδώ για την προστασία του δασικού και θηραματικού πλούτου του νομού».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια