Χανιά: Εγκαινιάστηκε από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου η έκθεση «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση» (εικόνες)

Κρήτη
Χανιά: Εγκαινιάστηκε από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου η έκθεση «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση» (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΠτΔ τόνισε ότι μέσα από τις επιλογές της οικογένειας Κρασάκη αναδύεται ένας κόσμος γοητευτικός αλλά οικείος, ένα έθνος που αφυπνίζεται και διεκδικεί την ταυτότητά του - Συγκινημένη η κ. Σακελαροπούλου στην τελετή αναγόρευσης: «γίνομαι κι εγώ κομμάτι της προσπάθειας του Ιδρύματος»

Την έκθεση «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση- Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη» που διοργανώνεται από το Δήμο Χανίων και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, εγκαινίασε αργά το απόγευμα στα Χανιά, η ΠτΔ στην Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης.

Στην ομιλία της η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους συλλέκτες Μιχάλη και Τίνα Κρασάκη, τους οποίους χαρακτήρισε ζευγάρι αφοσιωμένο στην τέχνη. Παράλληλα αναφέρθηκε στην προσπάθεια των συλλεκτών να συγκεντρώσουν πολύτιμα αντικείμενα τονίζοντας ότι «μας παρουσιάζουν σήμερα ένα καλλιτεχνικό θησαυρό που συντηρεί την ιστορική μνήμη και συμβάλει στην αυτογνωσία της».

Η ΠτΔ τόνισε ότι μέσα από τις επιλογές της οικογένειας Κρασάκη αναδύεται ένας κόσμος γοητευτικός αλλά οικείος, ένα έθνος που αφυπνίζεται και διεκδικεί όπως τόνισε την ταυτότητα του.

Η κ. Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έκθεση φιλοξενείται σε μια δημοτική πινακοθήκη της περιφέρειας, επαινώντας την δημοτική Αρχή της πόλης για την πρωτοβουλία της να «φιλοξενηθεί», η έκθεση στα Χανιά.

Όπως σημείωσε, «τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν ορόσημα πολιτιστικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας, ενισχύουν την πνευματική παράδοση των Χανίων και διευρύνουν, τους ορίζοντες της πόλης».

Στο τέλος της ομιλίας της η ΠτΔ αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στους συλλέκτες τονίζοντας ότι «ανοίγοντας την συλλογή τους στο κοινό, πέρασαν από την υποκειμενικότητα του συλλέκτη, στην προσφορά τους στο σύνολο.

Μια προσφορά ιστορικής γνώσης αισθητικής απόλαυσης και γνήσιου πατριωτισμού».

Την κ. Σακελλαροπούλου καλωσόρισε στην έκθεση ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης τονίζοντας ότι «η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για τα Χανιά και εξαιρετική στιγμή για τον τόπο.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρόντες ήταν η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, οι βουλευτές Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη, ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.

Στην έκθεση, «φιλοξενούνται», έργα ζωγραφικής με υπογραφές όπως των Ιβάν Αϊβαζόφσκι, Βασίλι Πολένοφ, Πέτερ φον Ες και Χανς Κρίστιαν Χάνσεν, του Νικηφόρου Λύτρα, του Θεόδωρου Ράλλη και του Θεόδωρου Βρυζάκη, το μοναδικό γνωστό μπρούτζινο γλυπτό, του γιου του Γύζη, Τηλέμαχου και οι πρωτότυπες υδατογραφίες του ζωγράφου Λούντβιχ Κόλνμπεργκερ του 1834, οι μόνες -παγκοσμίως- που βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια.

Τα 167 εκθέματα προέρχονται από τα συνολικά 1.500 αντικείμενα της Συλλογής Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη, η οποία έχει την έδρα της στην Κολωνία της Γερμανίας και για πρώτη φορά στις πέντε και πλέον δεκαετίες από τη σύστασή της παρουσιάζεται δημοσίως και μάλιστα στη γενέτειρα του συλλέκτη και δημοσιογράφου της Deutche Welle, Μιχάλη Κρασάκη, στα Χανιά.

Τη δομή της έκθεσης, που αν και ενιαία περιλαμβάνει πέντε επιμέρους ενότητες-«πυξίδες», οργάνωσε ο γενικός επιμελητής της διοργάνωσης, ζωγράφος, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης Χανίων, Δημήτρης Ανδρεαδάκης.

Η έκθεση συνοδεύεται από πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο 380 σελίδων (σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά).

Η σύγχρονη τεχνολογία θα έχει τον δικό της ρόλο στην έκθεση, καθώς σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης θα δημιουργηθεί τρισδιάστατο µοντέλο εικονικής πραγματικότητας του χώρου της έκθεσης που θα επιτρέπει την ψηφιακή ανάγνωση πληροφορίας για κάθε έργο. Τμήμα της έκθεσης εκτός από τους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων φιλοξενείται παράλληλα και στις αίθουσες του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος».

Επίτιμη Πρόεδρος του Ιδρύματος «Ελ. Βενιζέλος»

Νωρίτερα σήμερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγορεύτηκε σε Επίτιμη πρόεδρος και εταίρος του εθνικού ιδρύματος ερευνών και μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», σε ειδική τελετή στην έδρα του ιδρύματος στα Χανιά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Βίκυς Παπαδογιαννάκη για την ΚΡΗΤΗ TV.

Στην ομιλία της η κ. Σακελαροπούλου μίλησε για τον Εθνάρχη τον οποίο χαρακτήρισε ως μια «εκρηκτική» πολιτική προσωπικότητα που αντιστέκεται σε κάθε εύκολο προσδιορισμό ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένη από το εύρος της δράσης του Εθνικού Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος, σημειώνοντας:

«Τιμή και ευθύνη καθώς γίνομαι κι εγώ κομμάτι της σημαντικής προσπάθειας την οποία καταβάλλει το Ίδρυμα για την ενίσχυση της εθνικής μας αυτογνωσίας».

Η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου με την αναγόρευση της σε επίτιμη πρόεδρο του Ιδρύματος συνεχίζει μια παράδοση που καθιερώθηκε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του.

Εν συνεχεία, στην πρόεδρο της Δημοκρατίας αποδόθηκαν το μετάλλιο του ιδρύματος όπως και πιστό αντίγραφο της χρυσής πένας του Ελευθερίου Βενιζέλου με την οποία το 1920 υπέγραψε τη συνθήκη των Σεβρών . Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος, Νίκος Παπαδάκης απευθυνόμενος στην Πρόεδρος της Δημοκρατίας:

«Στο πρόσωπο σας τιμούμε τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό της χώρας μας αλλά συγχρόνως τιμούμε και τη σύγχρονη γυναίκα».

Με την κ. Σακελαροπούολου να επισημαίνει: «Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην ιστορική οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενός πολιτικού οραματιστή που κάποιοι δεν δίστασαν να τον παρομοιάσουν με τον πολύτροπο ομηρικό Οδυσσέα.

Σε καιρούς μεταβατικούς όπως οι σημερινοί η προσήλωση του Ελευθερίου Βενιζέλου στο δημόσιο συμφέρον ,ο ανανεωτικός προσανατολισμός του, λειτουργούν ως αφετηρία προβληματισμού για το παρόν και το μέλλον», επισήμανε η πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η ίδια αναφερόμενη στον Εθνάρχη, έκανε λόγο για έναν άνθρωπο της δράσης με ατσάλινη θέληση αλλά και Μεσογειακή λεπτότητα, με μια δύναμη που δεν κραυγάζει αλλά τείνει αδιάκοπα στο στόχο της.

«Ήταν αριστοκρατικός και συνάμα λαϊκός, συναισθηματικός και ταυτόχρονα απρόσιτος, δημοκρατικός και κατά καιρούς αυταρχικός. Μια εκρηκτική προσωπικότητα που αντιστέκεται σε κάθε εύκολο προσδιορισμό», εξήγησε η Πρόεδρος.  

Διαβάστε επίσης

⇒ Χανιά: Στο Παράρτημα Παιδιών και Νέων Κρήτης η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Στην προσφώνηση του ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, Νίκος Παπαδάκης αναφέρθηκε στις σημαντικές κατακτήσεις που είχε στην διαδρομή της η κυρία Σακελαροπούλου, τόσο ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο και ως πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Με τον κ. Παπαδάκη να αναφέρει στη συνέχεια:

«Σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία για την ανθρωπότητα, με τις παρεμβάσεις σας και τις δημόσιες τοποθετήσεις σας, πάντοτε με λόγο διαυγή, μεστό περιεχομένου, άμεσο και συναισθηματικό,  έχετε πετύχει να εκφράζετε το δημόσιο αίσθημα».

Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος παρουσία εκπροσώπων τοπικών και πολιτικών αρχών.

Ενδεικτικά, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε σχετικά, «Με αυτό το έργο το οποίο κάνουν όλοι αυτή την περίοδο ,αναδεικνύουν το μεγάλο έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου.»

Ο βουλευτής Χανίων Βασίλης Διγαλάκης δήλωσε με αφορμή την αναγόρευση της κ. Σακελαροπούλου σε Πρόεδρο του Ιδρύματος τα παρακάτω: «Είναι πολύ σημαντικό για το Ίδρυμα κι επίσης αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο εξωστρεφές είναι».

Ο επίσης βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανούσος Βολουδάκης τόνισε:

«Είναι ένα έργο που δεν έχει να κάνει μόνο με το παρελθόν, δεν είναι μουσειακής αναδίφησης αλλά έχει να κάνει και με το σήμερα της πατρίδας μας, με την εξέλιξη των θεσμών της».

Με το πέρας της εκδήλωσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα που λειτουργεί ως μουσείο. Στο βιβλίο επισκεπτών η κ. Σακελαροπούλου έγραψε για «τον μεγάλο πολιτικό, τον οραματιστή για την πατρίδα μας, για το κράτος δικαίου, το περιβάλλον, την εκπαίδευση, όλα τα μεγάλα που σχεδίασε και πραγματοποίησε».

Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης

Νωρίτερα σήμερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης.

Η Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους νέους ενώ παράλληλα ενημερώθηκε για την λειτουργία της δομής στην οποία φιλοξενούνται 20 παιδιά, μεταξύ των οποίων κάποια φοιτούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Κατά τις συνομιλίες της με τα παιδιά, η κυρία Σακελαροπούλου αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο των δομών πρόνοιας, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ίσοι απέναντι στον νόμο,  ότι την κοινωνική παροχή την παρέχει το κράτος, με την ίδια να υπογραμμίζει ότι: «κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει τις ευκαιρίες του».

Την πρόεδρο καλωσόρισε στο Κέντρο Αποκατάστασης η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News