Χανιά

Χανιά - Ενετικά Νεώρια: Από την φθορά στην επανάχρηση (βίντεο)

Σε συνέδριο που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, παρουσιάστηκαν όλες οι πτυχές του μεγαλόπνοου έργου, από την αποτύπωση της φθοράς του μνημείου μέχρι την τελική πρόταση που στάλθηκε στο Κ.Α.Σ.

Με στόχο τη δημιουργία ενός κέντρου πολιτισμού διεθνούς εμβέλειας που θα απογειώσει την πόλη των Χανίων, το Πολυτεχνείο Κρήτης σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων, το δήμο Χανίων και την Περιφέρεια, δίνει τις κατευθύνσεις για την αποκατάσταση και επανάχρηση των Ενετικών Νεωρίων. Σε συνέδριο που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, παρουσιάστηκαν όλες οι πτυχές του μεγαλόπνοου έργου, από την αποτύπωση της φθοράς του μνημείου μέχρι την τελική πρόταση που στάλθηκε στο Κ.Α.Σ.

Οι μελετητές λαμβάνοντας υπόψη τους και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη δημόσια διαβούλευση για τις μελλοντικές χρήσεις των Νεωρίων, κατέληξαν στη δημιουργία χώρων φιλοξενίας διεθνών εκθέσεων, σκηνικών τεχνών και θεαμάτων, αλλά και δράσεων δημόσιου χαρακτήρα. «Οι σκέψεις που έχουν ωριμάσει είναι ότι τα Νεώρια οφείλουν να λειτουργήσουν σαν ανεξάρτητος φορέας μαζί με το ΚΑΜ και το θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, σαν ενιαίος πόλος πολιτισμού» τόνισε ο καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Νίκος Σκουτέλης.

Διαβάστε επίσης

⇒ Χανιά: Συνέδριο για τα Ενετικά Νεώρια

Η οικονομοτεχνική μελέτη σε συνδυασμό με παραδείγματα από το εξωτερικό, προτείνει ένα μεγάλο μέρος των Νεωρίων τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερικές καμάρες, να διαμορφωθούν σαν χώρος εκθέσεων. Το πέμπτο Νεώριο θα μπορεί να χρησιμοποιείται σαν δημόσιο πέρασμα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Σκουτέλη «αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της πρότασης της μελετητικής ομάδας του Πολυτεχνείου. Να μπορεί δηλαδή τις περισσότερες μέρες του χρόνου και τις περισσότερες ώρες της ημέρας, να περνάει ο Χανιώτης όπως περνάει από τη Δημοτική Αγορά. Η αντιστοίχιση για μας είναι πολύ σημαντική». Το έκτο Νεώριο θα χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη και υποστηρικτικός χώρος ενώ το έβδομο προορίζεται για τη φιλοξενία θεαμάτων. Προβλέπεται δε και η δημιουργία καφέ αναψυκτηρίου ,στα πρότυπα άλλων χώρων πολιτισμού.

Διαβάστε επίσης

⇒ Νεώρια Χανίων: Εγκρίθηκε η προμελέτη για την αποκατάσταση του ενετικού μνημείου 

Η αποτύπωση της καταγραφής των στατικών βλαβών στο μνημείο έγινε με μια πρωτοποριακή τεχνολογία με χρήση λέιζερ, αντίστοιχη με αυτήν που εφαρμόζεται σε μεγάλα έργα τέχνης. Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει ήδη εφαρμόσει τις προηγμένες αυτές τεχνικές στην αποκατάσταση της ιεράς μονής Αγίας Τριάδας, σε τοιχογραφίες στο Βωμό της Δήλου και σε βυζαντινά μοναστήρια.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου κ. Κώστας Προβιδάκης «αυτή η μεθοδολογία έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει πράγματα τα οποία εμείς δε βλέπουμε. Μειώνει πάρα πολύ τους χρόνους, γιατί σαρώνει μια μεγάλη επιφάνεια μέσα σε δεκαπέντε λεπτά, κάτι που εμείς με την κλασική μέθοδο θα κάναμε σε τρεις βδομάδες».

Η αξιολόγηση της δομικής επάρκειας του μνημείου έδειξε ότι τα σημαντικότερα προβλήματα εμφανίζονται στο ανατολικό και το δυτικό Νεώριο. Ο καθηγητής μηχανικών παραγωγής και διοίκησης κ. Γιώργος Σταυρουλάκης επεσήμανε ότι «το πρώτο νεώριο που βρίσκεται από την πλευρά της πλατείας έχει περισσότερες ρωγμές, περισσότερες βλάβες.  Χρειάζεται σίγουρα μία συντήρηση και η συντήρηση είναι ένα θέμα που πονάει. Τα Νεώρια είχαν μείνει πολλά χρόνια χωρίς καμία παρέμβαση κι ακόμα και μια καινούρια κατασκευή αν αφεθεί στη φθορά του χρόνου γίνεται αναξιόπιστη».

Το έργο των Νεωρίων αναμένεται να ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο.  Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη ο οποίος έδωσε το «παρών» στις εργασίες του συνεδρίου, «την επόμενη τριετία τα έργα τα οποία μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε για τον πολιτισμό θα ξεπεράσουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ».

Πεπεισμένος πως το έργο της αποκατάστασης των Νεωρίων έχει πια μπει σε τροχιά υλοποίησης ,εμφανίσθηκε ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης . «Μέσω των έμπειρων αρχιτεκτόνων της τεχνικής μας υπηρεσίας καταθέτουμε τη δική μας οπτική,  που στηρίζεται στην συσσωρευμένη εμπειρία ετών στη διαχείριση των μνημείων της παλιάς πόλης» σημείωσε.

Στόχος είναι μετά την έγκριση της προμελέτης από το Κ.Α.Σ. να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε μέσα στο 2022 να δημοπρατηθεί το έργο της αποκατάστασης των Νεωρίων που αποτελούν το μοναδικό αναξιοποίητο μνημείο στην ανατολική ζώνη του λιμανιού.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια