Χανιά

Χανιά: Συνέδριο για τα Ενετικά Νεώρια

Τα Ενετικά Νεώρια στο Παλιό λιμάνι των Χανίων κατασκευάστηκαν τον 16ο αιώνα εντός των οποίων γινόντουσαν εργασίες επισκευής και συντήρησης των πλοίων του Ενετικού Στόλου

Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνδιοργάνωση με το ΥΠ.ΠΟ.Α Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, το Πολυτεχνείο Κρήτης και τον Δήμο Χανίων, οργάνωσε συνέδριο με θέμα «Ενετικά Νεώρια Χανίων - Έρευνα και Τεκμηρίωση» στα Χανιά, με την εκδήλωση να λαμβάνει χώρα στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης.

Πρόκειται για τη συνάντηση των επιστημόνων και ερευνητών που έχουν ασχοληθεί και ασχολούνται τόσο με την ιστορία όσο επίσης τη διάσωση και προοπτική των Νεωρίων στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων τα οποία αποτελούν σημείο αναφοράς αλλά και σημαντικό στοιχείο της ταυτότητας της πόλης. Αρχαιολόγοι, καθηγητές πολυτεχνικών σχολών, ιστορικοί, μηχανικοί και αρχιτέκτονες, φοιτητές, γεωλόγοι και στατικοί, στο πλαίσιο των εργασιών και άλλων δράσεων του συνεδρίου που ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή,ανταλλάσσουν πληροφορίες και κρατούν ζωντανή την ιστορική γνώση για τα Νεώρια που αφορά στην κατασκευή τους, τεχνικά χαρακτηριστικά των υλικών δόμησης, στη συντήρηση τους και στην πορεία τους ως δομικό στοιχείο τόσο της παλιά πόλης όσο και στης σύγχρονης μέσα στο χρόνο.

«Σήμερα υπάρχει η συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, το δήμο Χανίων και το Υπουργείο Πολιτισμού, για την πρόταση της ανάδειξης των επτά νεωρίων στα Χανιά για τα οποία εμείς ως περιφέρεια έχουμε χρηματοδοτήσει τη μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκη επισημαίνοντας ότι μόλις εγκριθούν οι μελέτες από πλευράς του υπουργείου πολιτισμού «…θα μπορέσουμε να εντάξουμε τα έργα στη Νέα Προγραμματική Περίοδο. Αυτός είναι ο στόχος και παράλληλα με τα άλλα έργα πολιτισμού που γίνονται στα Χανιά όπως για παράδειγμα με την αναστύλωση συντήρηση στη Δημοτική Αγορά, το Αρχαιολογικό Μουσείο που το νέο χρόνο θα εγκαινιάσουμε αλλά και μέσα από τη διαχρονική συνεργασία που έχουμε με το Υπουργείο Πολιτισμού την υποδειγματική θα έλεγα συνεργασία, θα αναδείξουμε όλο αυτό το απόθεμα το πολιτιστικό των Χανίων».

Ένας μεγάλος στόχος για την περιφέρεια Κρήτης είναι τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για το δήμο Χανίων όπως και για τους τέσσερις μεγάλους δήμους της Κρήτης για τα οποία σύμφωνα με τον κ. Αρναουτάκη: «…χρηματοδοτούνται με σημαντικούς Πόρους και άρα για όλα αυτά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι στη νέα προγραμματική περίοδο ώστε να μπορούμε να απορροφήσουμε τους πόρους που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Για το λόγο αυτό οι διαδικασίες τρέχουν γρήγορα».

Τα Ενετικά Νεώρια στο Παλιό λιμάνι των Χανίων κατασκευάστηκαν τον 16ο αιώνα εντός των οποίων γινόντουσαν εργασίες επισκευής και συντήρησης των πλοίων του Ενετικού Στόλου που την περίοδο εκείνη είχε ναυτική κυριαρχία στη Μεσόγειο. Πρόκειται για επιβλητικές μεγάλες στον όγκο πέτρινες κατασκευές, οι οποίες είχαν πρόσοψη στη θάλασσα ώστε τα πλοία να εισέρχονται στο εσωτερικό τους. Αρχές του 1600 υπήρχαν δεκαεπτά Νεώρια με το συνολικό τους αριθμό να φτάνει στην πορεία των χρόνων τα εικοσιτρία. Με διαστάσεις 50 επί 9 και 10 μέτρα ύψος τα επιβλητικά και στιβαρά δομημένα Νεώρια έχουν απομείνει σήμερα μόλις δέκα. Το μεγάλο ενδιαφέρον του υπουργείου πολιτισμού είχε τονιστεί και από την υπουργό Λίνα Μενδώνη, η οποία κατά τη διάρκεια της υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με τίτλο «Ερευνητικές εργασίες για την ιστορική και τεχνολογική τεκμηρίωση της μελέτης ωρίμανσης των έργων αποκατάστασης - απόδοσης χρήσεων - ανάδειξης των Νεωρίων στα Χανιά», στις 5 Ιουλίου 2020, είχε πει δηλώσει: «Τα Νεώρια μπορεί να αποτελέσουν τεράστιο αναπτυξιακό πόρο, παράλληλα με την πολιτιστική δυναμική για τον τόπο, από τη στιγμή που θα αποκατασταθούν και αποδοθούν στο μνημείο οι σωστές χρήσεις».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια