31η Αμφικτιονία Εθελοντικής Αιμοδοσίας: Παρούσα στην έναρξη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα

Χανιά
31η Αμφικτιονία Εθελοντικής Αιμοδοσίας: Παρούσα στην έναρξη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ασημίνας Γκάγκα ξεκίνησε απόψε η 31η Αμφικτιονία συλλόγων και φορέων εθελοντικής αιμοδοσίας στα Χανιά

Ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής, 22 Οκτωβρίου η 31η Αμφικτιονία συλλόγων και φορέων εθελοντικής αιμοδοσίας στα Χανιά, η οποία θα διαρκέσει έως τις 24 Οκτωβρίου, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ασημίνας Γκάγκα.

Στην Αμφικτιονία που αποτελεί επιστημονικό συνέδριο με άξονα τις νεότερες εξελίξεις στο χώρο της αιμοδοσίας, παρόντες στις εκδηλώσεις είναι το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, τα μέλη του οποίου μεταφέρουν τα θετικά στοιχεία του εθελοντισμού, την αλληλεγγύη που επιδεικνύεται από χιλιάδες ανθρώπους. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων, στην πόλη υπάρχει εύφορο πεδίο, που έχει διαμορφωθεί από τη μακρόχρονη δράση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «'Αγιος Ιωάννης», όπου η πρόεδρος κ. Ροδουσάκη, «έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να μεταλαμπαδεύσει στους πολίτες την αξία και την ουσιαστική συνεισφορά που έχουν όλοι αυτοί οι εθελοντές στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας». 

Σύμφωνα με την κα Γκάγκα, η αιμοδοσία είναι ένα πραγματικό δώρο ζωής, μία μεγάλη προσφορά, «πραγματικά σημαντική στη χώρα μας, αφού χρειαζόμαστε 650.000 φιάλες αίμα κάθε χρόνο. Κάποιες από αυτές είναι για χειρουργεία, για ανθρώπους που είναι τραυματισμένοι, μεγαλύτερους, ή νέα παιδιά που έχουν αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Κάποιες από αυτές είναι για τακτικά χειρουργεία και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι για παιδιά και μεγαλύτερους ανθρώπους με λευχαιμία. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται τακτικά αιμοδοσία, χρειάζεται να ξέρουμε πότε έρχεται αυτό το αίμα, να είναι πολύ καλά τακτοποιημένο και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών μιας και υπάρχουν συγκεκριμένες μέρες για να το πάρουν. Άρα είναι πολύ σημαντική η τακτική αιμοδοσία». Όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός, η αιμοδοσία είναι κάτι που μπορεί ο καθένας μας εύκολα να κάνει μιας και «ο χρόνος της αιμοδοσίας είναι μικρός, και μέσα από την αιμοδοσία δίδεται ένα δώρο ζωής. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε εθελοντές αιμοδότες και θα θέλαμε να έχουμε περισσότερους για να μην έχουμε κανένα πρόβλημα στη χώρα, για να μπορούμε να τακτοποιήσουμε τις ανάγκες όλων των ασθενών την ώρα που το χρειάζονται».

Απόψε πραγματοποιήθηκε η λαμπαδηδρομία της Π.Ο.Σ.Ε.Α. με την έναρξη της 31η Αμφικτιονίας, η οποία συνδιοργανώνεται από τον δήμο Χανίων, την Περιφέρεια Κρήτης και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.) να γίνεται στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων.

Η κα Γκάγκα αναφέρθηκε και στην πανδημία λέγοντας πως «η Κρήτη σε ό,τι αφορά το θέμα της πανδημίας έχει πάει πάρα πολύ καλά, έχει βελτιώσει τους δείκτες της πολύ, έχει αυξήσει τον εμβολιασμό της και τα κρούσματα είναι λιγότερα από ότι ήταν πριν από λίγους μήνες. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε έτσι, διότι ο χειμώνας είναι μπροστά μας. 'Αρα θα θέλουμε και μεγαλύτερο αριθμό εμβολιασμών, ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να εμβολιαστούν. Θέλουμε τη δεύτερη και την τρίτη δόση σε όλες τις ευπαθείς ομάδες και στις μεγαλύτερες ηλικίες και νομίζω ότι τότε θα υπάρχει ένας καλός χειμώνας για όλους μας».

Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, που τα δεδομένα της πανδημίας έχουν απασχολήσει εκ νέου τους επιστήμονες, η κα Γκάγκα ανέφερε πως «η Βόρεια Ελλάδα είναι μία άλλη ιστορία: εκεί έχουμε και λιγότερο καλά ποσοστά εμβολιασμού και πρέπει να πείσουμε τους συνανθρώπους μας ότι είναι σημαντικό για την ασφάλειά τους, για τη ζωή τους, για τη ζωή των παιδιών τους, για όλους τους υπόλοιπους. Είναι επίσης σημαντικό για όλους τους συναδέλφους μου στο σύστημα υγείας, που πραγματικά πιέζονται πολύ και πιέζονται σχεδόν δύο χρόνια τώρα. 'Αρα νομίζω πως πρέπει να πείσουμε με καλό τρόπο, ενωμένα να προχωρήσουμε όλοι σε ένα πιο ασφαλές μέλλον». Για την περίπτωση νέων μέτρων ανέφερε ότι «όταν βγαίνουμε και οδηγούμε, και όπως ξέρετε η Κρήτη έχει πολλά τροχαία, δεν έχουμε σταματήσει, δεν έχουμε πει ότι δεν θα οδηγήσει κανείς, δεν έχουμε πει ότι σταματάμε να οδηγάμε. Αυτό που έχουμε μάθει όλοι, είναι να περνάμε το δρόμο με προσοχή. Έτσι λοιπόν ξέρουμε, η πανδημία είναι δύο χρόνια, έχουμε μάθει τα μέτρα, άρα δεν μπορούμε να πούμε ξανά το 'όλοι μέσα στο σπίτι'. Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού και των συμπολιτών μας, που πειθαρχεί στα μέτρα, που έχει εμβολιαστεί και θέλει μία φυσιολογική ζωή. Νομίζω ότι από δω και πέρα είναι δικό μας θέμα, του καθενός προσωπικά, να ξέρουμε όλοι τα μέτρα, να ξέρουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε για να έχουμε ασφάλεια. Πιστεύω ότι όλοι μας αυτό πρέπει να κάνουμε. Είναι θέμα δηλαδή του καθενός μας ξεχωριστά».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News