Χανιά

Χανιά: Κλείνει μετά από 108 χρόνια η Δημοτική Αγορά (βίντεο)

Περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις οι καταστηματάρχες - Αγωνία για την επόμενη ημέρα

Ρολά αναμένεται τα κατεβάσουν μέσα στο Νοέμβριο τα καταστήματα της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων προκειμένου να αρχίσει το μεγάλο έργο της αποκατάστασης του μνημείου. Θα είναι η πρώτη φορά από το 1913, οπότε και εγκαινιάστηκε, που η Δημοτική Αγορά, το σύμβολο της πόλης, θα κλείσει για διάστημα τουλάχιστον δύο ετών.

Επιφυλάξεις για το χρόνο εκκένωσης του μνημείου εκφράζουν οι καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται εντός του ενώ ταυτόχρονα ζητούν εγγυήσεις από τη δημοτική Αρχή για επαναφορά τους, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, μετά την αποκατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση το επικείμενο κλείσιμο της Δημοτικής Αγοράς θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας εποχής. Παράλληλα θα θέσει τις βάσεις για το αύριο που σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό θα έχει σαν πυλώνες τα τοπικά προϊόντα και τον αυθεντικό τοπικό χαρακτήρα της κλειστής αγοράς.

Οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου αναμένεται να αρχίσουν μόλις διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες και μπουν οι τελικές υπογραφές, κάτι που αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες. Το σύμβολο της πόλης των Χανίων, το εμβληματικό μνημείο γύρω από το οποίο κινούνται όλες οι πολιτιστικές, πολιτικές και εμπορικές δραστηριότητες, θα αδειάσει, με τους καταστηματάρχες να βρίσκονται εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων από τη δημοτική αρχή.

Διαβάστε επίσης

⇒ Δημοτική Αγορά Χανίων: Παρουσιάστηκε το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της

Όπως είπαν στο neakriti.gr για να κλείσουν τα καταστήματα τους θα πρέπει να λάβουν επίσημο ειδοποιητήριο από τη δημοτική Αρχή. Μέχρι στιγμής, η ενημέρωση που έχουν είναι σε επίπεδο φημολογίας ενώ μέχρι πρότινος αυτό που γνώριζαν είναι ότι η αγορά θα αδειάσει το διάστημα 1 έως 10 Νοεμβρίου. «Ο μήνας τελειώνει κι εμείς ακόμη δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Αν και πότε θα ξεκινήσει το έργο», είπε ιδιοκτήτης παραδοσιακής ταβέρνας που λειτουργεί τώρα και τρεις γενιές.

Κάποιοι έχουν ήδη εξασφαλίσει επαγγελματικούς χώρους για τη μετεγκατάσταση τους ενώ άλλοι θα βρεθούν μετέωροι. Όπως λένε, «δεν είναι εύκολο να στήσεις από την αρχή την επιχείρηση σου. Αυτό απαιτεί ένα μεγάλο κόστος» .

Στο σύνολο τους είναι υπέρ του να γίνει το έργο και να αποκτήσει η Δημοτική Αγορά των Χανίων την εικόνα που αρμόζει στην ιστορία και την αρχιτεκτονική της. Από την πλευρά της δημοτικής αρχής δεν έχουν ακόμα γίνει ανακοινώσεις, λόγω και της επικείμενης αλλαγής των αντιδημάρχων.

Διαβάστε επίσης

⇒  20 εκ. € για την αναβάθμιση του Δήμου Χανίων - Το Φθινόπωρο το «λίφτινγκ» στην Δημοτική Αγορά

Θα μείνει μόνο ο σκελετός του μνημείου

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου είναι αυστηρό και μιλά για 24 μήνες από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί ο ανάδοχος. Σύμφωνα με το αντικείμενο της σύμβασης, θα γίνει αποξήλωση όλων των κατασκευών, με στόχο να παραμείνουν μόνο οι λιθοδομές του κτιρίου. Προβλέπεται να αποξηλωθούν δάπεδα, μεταλλικές κατασκευές, ρολά, πάγκοι, επιγραφές, φωτιστικά, μεταλλικά και ξύλινα κουφώματα, τζάμια στην οροφή με τον μεταλλικό τους σκελετό και υδρορροές.

Επίσης θα γίνει προσεκτική απομάκρυνση των μεταλλικών ζευκτών και των κεραμιδιών και κατεδάφιση όλων των εσωτερικών διαχωριστικών τοίχων των καταστημάτων. Θα τοποθετηθούν πλάκες από σκυρόδεμα , προκατασκευασμένα κανάλια σκυροδέματος , νέα επιχρίσματα, νέος μεταλλικός σκελετός για τη στέγη και επικάλυψη της στέγης με αργιλικά κεραμίδια γαλλικού τύπου.

Στην μελέτη προβλέπεται ακόμα η κατασκευή σκελετού στερέωσης των υαλοπινάκων της στέγης καθώς και η προμήθεια των μεταλλικών κατασκευών των καταστημάτων με την κατάλληλη εφαρμογή τους. Τα κουφώματα των καταστημάτων θα είναι ξύλινα και από αλουμίνιο ενώ θα γίνει προμήθεια και μεταλλικών ρολών.

Στο σχεδιασμό είναι ακόμα οι χρωματισμοί στο σύνολο του κτιρίου ενώ θα πραγματοποιηθούν εξειδικευμένες εργασίες που αφορούν στη συντήρηση και την αποκατάσταση των λίθινων όψεων του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς και στην επισκευή ή αντικατάσταση των ρολογιών. Στόχος των μελετητών και της δημοτικής αρχής είναι το μνημείο να αποκτήσει την όψη που του αρμόζει, κτηριακά, αισθητικά και λειτουργικά, διατηρώντας την αρχιτεκτονική του και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του που το καθιστά ως το πιο εμβληματικό της πόλης των Χανίων.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια