Κακοκαιρία «Μπάλλος» - Χανιά: Φοβούνται για πλημμύρες οι κάτοικοι των Μουρνιών (βίντεο)

Χανιά
Κακοκαιρία «Μπάλλος» - Χανιά: Φοβούνται για πλημμύρες οι κάτοικοι των Μουρνιών (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον συνεχή φόβο εκδήλωσης πλημμυρών ζουν οι κάτοικοι στην περιοχή των Μουρνιών, καθώς ένα μικρό ρέμα που βρίσκεται μια ανάσα από τα σπίτια τους παραμένει ακαθάριστο και σε ένα τμήμα του μπαζωμένο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Μπάλλος» και στην Κρήτη. 

Έκδηλη είναι η ανησυχία των κατοίκων μίας παρόδου της Ελευθερίου Βενιζέλου στις Μουρνιές, εξαιτίας της υπερχείλισης του χαντακιού που βρίσκεται στην περιοχή τους και πιο συγκεκριμένα, η μικρή διατομή της σωλήνας από την οποία διέρχονται τα νερά της βροχής δεν επιτρέπει τη φυσιολογική ροή τους με αποτέλεσμα υπόγεια και ισόγεια να πλημμυρίζουν κάθε φορά που τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων είναι έντονα.

Το 2019 οι κάτοικοι είδαν τα νερά να φτάνουν μέχρι τα σπίτια τους, καταστρέφοντας έπιπλα και οικοσκευές. Έκτοτε έχουν σημειωθεί αρκετά πλημμυρικά φαινόμενα μικρότερης έκτασης, χωρίς ωστόσο να έχουν υλοποιηθεί τα αναγκαία έργα υποδομών για τη θωράκιση της περιοχής.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, η ΔΕΥΑΧ δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει τους καθαρισμούς στην περιοχή, με τους ίδιους να απευθύνουν έκκληση ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαίες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις.

Την ίδια στιγμή, τα σημαντικότερα προβλήματα από την κακοκαιρία εντοπίζονται κυρίως στο Δήμο Φαιστού και στα χωριά Καμάρες, Βορίζια, Μαγαρικάρι.

https://www.youtube.com/watch?v=1R292JtrRa4?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Φασομυτάκη, ο δρόμος στις Καμάρες έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές μετά την κατολίσθηση με αποτέλεσμα μεγάλοι βράχοι να έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο οδικό δίκτυο.

Νωρίτερα, στο χωριό Βορίζια παρασύρθηκαν τρία οχήματα από τα ρέματα, χωρίς επιβαίνοντες, ενώ συνεργεία της Περιφέρειας και του Δήμου Φαιστού προσπαθούν να απομακρύνουν τα φερτά υλικά που έχουν μπλοκάρει την ομαλή κυκλοφορία του οδικού δικτύου.

Αντιμέτωποι με τις καταιγίδες και την κακοκαιρία βρίσκονται και οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, καθώς από το πρωί έχει παρατηρηθεί έντονη βροχόπτωση στην περιοχή.

Προβλήματα καταγράφηκαν ακόμη σε οικισμούς των Δήμων Φαιστού, Γόρτυνας και Μινώα Πεδιάδος, όπου οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει κατολισθήσεις σε αρκετά σημεία, όπως στο δρόμο από το Αρκαλοχώρι προς τη Βιάνο στο ύψος της γέφυρας Ινίου, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο προς τον Αχεντριά, το δρόμο από Βαγιωνιά προς Λέντα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου, κλήσεις για άντληση υδάτων σε σπίτια και δρόμους στο Ρέθυμνο, χωρίς ωστόσο να καταγράφονται σημαντικές ζημιές και προβλήματα μεγάλης έκτασης. Το ύψος του νερού στην πόλη έφτασε τα 51 χιλιοστά μέσα σε μόλις μισή ώρα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Βασίλης Θοδωράκης, ανέφερε πως «επρόκειτο για μικρό κατακλυσμό με την ένταση της βροχής να ρίχνει τα φύλλα των δέντρων, να παρασύρει φθαρτά υλικά και παρότι τα φρεάτια είχαν καθαριστεί μέσα σε λίγα μόλις λεπτά να έχουμε πλημμυρικό φαινόμενο».

Αν και τα προβλήματα εκτονώθηκαν σε γρήγορο χρόνο, τα μεγαλύτερα θέματα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι αρχές στις οδούς με χαμηλό υψόμετρο του δρόμου και στις στις οδούς όπως η Αρκαδίου και Αραμπατζόγλου. «Αυτή την ώρα υπάρχει σε εξέλιξη επιχείρηση καθαρισμού των φρεατίων ώστε σε νέα ένταση βροχής να μην υπάρξουν προβλήματα. Επαναλαμβάνω όμως τα φρεάτια είχαν καθαριστεί πλήρως», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Θοδωράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News