Χανιά

Χανιά: Πρωτοποριακό ρομποτικό σύστημα διαχείρισης φαρμάκων στο νοσοκομείο της πόλης

Το αυτοματοποιημένο Ρομποτικό Σύστημα Διαχείρισης Φαρμάκων εντάσσεται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας του Νοσοκομείου Χανίων και έχει τη δυνατότητα να επιτελεί αυτόματα τη διαχείριση ηλεκτρονικών συνταγών

Υπήρξε από τα πρώτα νοσοκομεία στη χώρα το 1987 με εφαρμογές της πληροφορικής στο φαρμακευτικό του τμήμα. Σήμερα, γίνεται το πρώτο στο οποίο εγκαθίσταται αυτοματοποιημένο ρομποτικό σύστημα διαχείρισης φαρμάκων. Το νοσοκομείο Χανίων, πρωτοπορεί χάρη στην υποστήριξη της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης που χρηματοδοτεί την προμήθεια του συστήματος. Χθες, υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της διοίκησης του νοσηλευτικού ιδρύματος και εκπροσώπου της αναδόχου εταιρίας GPI και στις αρχές του 2022 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για να εγκατασταθεί και να τεθεί σε λειτουργία.

Το Αυτοματοποιημένο Ρομποτικό Σύστημα Διαχείρισης Φαρμάκων εντάσσεται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας του Νοσοκομείου Χανίων και έχει τη δυνατότητα να επιτελεί αυτόματα τη διαχείριση ηλεκτρονικών συνταγών, να προετοιμάζει τα φάρμακα που είναι προς διανομή στις κλινικές καθώς και να εκτελεί συνταγές εξωτερικών ασθενών.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας, μίλησε για «ένα καινοτόμο σύστημα το οποίο διασφαλίζει και επιταχύνει την ποιοτική φαρμακευτική περίθαλψη των νοσηλευόμενων και των εξωτερικών ασθενών. Ταυτόχρονα, απελευθερώνει οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς από το φαρμακευτικό τμήμα του νοσοκομείου».

Σαν φυσικό επακόλουθο, βλέπει την αυτοματοποίηση του φαρμακείου του νοσοκομείου ο διευθυντής του, Λεωνίδας Τζίνης, υπογραμμίζοντας ότι «σαν φαρμακευτικό τμήμα είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε από την αρχή στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα υγείας. Με το ρομποτικό σύστημα θα έχουμε τη δυνατότητα να απελευθερώσουμε και ανθρώπινους πόρους και οικονομικούς γιατί αυτή τη δουλειά που θα κάνει το ρομποτικό σύστημα, αυτή τη στιγμή την κάνουμε οι φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακείου, διοικητικοί κι έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε περισσότερο χρόνο και στους ασθενείς μας».

Ο κ. Τζίνης έδωσε και την οικονομική παράμετρο της επένδυσης εξηγώντας πως «αυτή τη στιγμή από το φαρμακευτικό τμήμα, διακινούνται φάρμακα αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου τριακοσίων χιλιάδων ευρώ το μήνα, που σημαίνει ότι το χρόνο ξεπερνάμε τα δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ. Οπότε καταλαβαίνετε ότι μια επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ σε ένα τμήμα που διακινεί το συντριπτικό ποσό του κόστους ενός νοσοκομείου πραγματικά αξίζει».

Το Αυτοματοποιημένο Ρομποτικό Σύστημα Διαχείρισης Φαρμάκων λειτουργεί με ειδικό προγραμματισμό εξασφαλίζοντας ότι δεν κάνει λάθη. Από τη στιγμή που θα παραλαμβάνονται τα φάρμακα στο φαρμακευτικό τμήμα του νοσηλευτικού ιδρύματος, θα τα τοποθετεί αυτόματα με το ρομποτικό βραχίονα στις θέσεις τους και οι ηλεκτρονικές συνταγές θα εκτελούνται βάση πρωτοκόλλου. Επίσης έχει τη δυνατότητα εντοπισμού των λεγόμενων «ψευδεπίγραφων φαρμάκων».  

Αναφερόμενος στην ανάδοχο εταιρία GPI ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος κ. Γεώργιος Μπέας έκανε λόγο για «έναν παγκόσμιο συνεργάτη με παρουσία σε περισσότερες από εξήντα χώρες. Προσφέρει καινοτόμες λύσεις για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και μείωση του κόστους. Είναι ο πρώτος παίχτης στην Ιταλία σε υπηρεσίες πρόσβασης στις θεραπείες και ο τρίτος για λύσεις λογισμικού αφιερωμένες στις υπηρεσίες υγείας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια