Χανιά: Γράμματα μέσα από τον καταυλισμό της Μόριας - Οι ιστορίες της νεαρής Αφγανής Αμίρι

Κρήτη
Χανιά: Γράμματα μέσα από τον καταυλισμό της Μόριας - Οι ιστορίες της νεαρής Αφγανής Αμίρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη φρίκη που βίωσαν χιλιάδες μετανάστες στον καταυλισμό της Μόριας μεταφέρει η νεαρή Αφγανή Παρβάνα Αμίρι μέσα από το βιβλίο της το οποίο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του αντιρατσιστικού φεστιβάλ Χανίων

Τη φρίκη που βίωσαν χιλιάδες μετανάστες στον καταυλισμό της Μόριας μεταφέρει η νεαρή Αφγανή Παρβάνα Αμίρι μέσα από το βιβλίο της το οποίο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του αντιρατσιστικού φεστιβάλ Χανίων.

Οι ιστορίες που περιγράφει, γράφτηκαν μέσα από τον μεγαλύτερο και πιο απάνθρωπο χώρο κράτησης μεταναστών της σύγχρονης Ευρώπης, με την ίδια να εξακολουθεί να στερείται το δικαίωμα στη μόρφωση. Στον αντίποδα, η περίπτωση του Τάχα από το Πακιστάν, που βρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου, αποτελεί φωτεινή εξαίρεση.

Παγιδευμένη στον καταυλισμό της Μόριας, βιώνοντας ένα αληθινό κολαστήριο ως έφηβη , η νεαρή σήμερα Αφγανή Παρβάνα Αμίρι κρατάει στα χέρια της το βιβλίο που έγραψε σε συνθήκες απάνθρωπες.

Το βιβλίο Γράμματα στον κόσμο από τη Μόρια «η πένα μου δεν σπάει ,τα σύνορα είναι που θα σπάσουν», αποτελεί γροθιά στη συνείδηση κάθε ανθρώπου.

«Στο βιβλίο μου Γράμματα από τη Μόρια στον κόσμο, εξιστορώ ιστορίες μέσα από τον καταυλισμό και το σημαντικό είναι ότι δεν αναφέρονται μόνο σ αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση αλλά είναι και ιστορίες τόλμης», αναφέρει η Αφγανή πρόσφυγας.

Η Παρβάνα Αμίρι μαζί με τους γονείς της και τις τέσσερις αδελφές της έφτασε το 2019 στην Ελλάδα μαζί με χιλιάδες άλλους πρόσφυγες και μετανάστες. Μέσα σε δύο χρόνια σκληρότητας και δυσκολιών ,έμαθε να μιλά ελληνικά και έγινε η αδιαμεσολάβητη φωνή μεταναστών που παλεύουν για να επιβιώσουν και να σώσουν την αξιοπρέπεια τους.

Υπερήφανη και σκληραγωγημένη η νεαρή Αφγανή που παρουσίασε το βιβλίο της στο πλαίσιο του αντιρατσιστικού φεστιβάλ Χανίων, μιλά για αλήθειες που διαπερνούν τα σύνορα. Δεν επιζητά τον οίκτο των αναγνωστών αλλά τους υπενθυμίζει τη δική τους ευθύνη.

Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο 21 ετών Τάχα από το Πακιστάν που έφτασε το 2017 στην Κρήτη και μέσα από κατάλληλη στήριξη κατάφερε να πετύχει στις πανελλαδικές εξετάσεις και σήμερα να είναι φοιτητής στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών – Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΛΜΕΠΑ  στο Ηράκλειο.

Οι ιστορίες της Παρβάνα και του Τάχα έχουν κοινό παρονομαστή τον αγώνα χιλιάδων ψυχών μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν παράνομα στην Ευρώπη για να γλιτώσουν τη φρίκη της φτώχιας ή του πολέμου και αφού επιβιώσουν, ζουν τις αντιφάσεις του πολιτισμένου δυτικού κόσμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News