Χανιά

Μίκης Θεοδωράκης: Ανοικτό παρέμεινε και σήμερα το σπίτι του στον Γαλατά Χανίων

Ανοικτό παρέμεινε και σήμερα το σπίτι του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, στον Γαλατά Χανίων για τους πολίτες, που ήθελαν να το επισκεφτούν, ενώ ανοικτό θα είναι και το επόμενο Σαββατοκύριακο - Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε το 40ήμερο μνημόσυνο του μουσικοσυνθέτη χθες Σάββατο, 9 Οκτωβρίου - Αγαπημένες μελωδίες έπαιξε το συγκρότημα «Καθ ωδών»

Ανοικτή για το κοινό παρέμεινε και σήμερα Κυριακή 10 Οκτωβρίου, η οικία του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων, από το πρωί έως και το μεσημέρι, με απόφαση του δήμου Χανίων, ενώ επισκέψιμο για τους πολίτες, θα είναι και το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Υπενθυμίζεται πως σε κλίμα συγκίνησης παρουσία της οικογένειάς του, τελέστηκε το Σάββατο στον Γαλατά Χανίων το σαρανταήμερο μνημόσυνο του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, που έφυγε από τη ζωή στις 2 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών.

Τη μνήμη του αξεπέραστου δημιουργού, τίμησαν με την παρουσία τους η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, μέλη του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, τοπικές αρχές και άνθρωποι που λάτρεψαν τον σπουδαίο μουσουργό μέσα από το έργο και τους αγώνες του.

Τα παιδιά του, Μαργαρίτα και Γιώργος Θεοδωράκης και τα εγγόνια του, αφού παρακολούθησαν την επιμνημόσυνη λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου, επισκέφθηκαν το πατρικό σπίτι του μουσικοσυνθέτη, το οποίο ήταν ανοικτό για το κοινό και με την ευκαιρία του μνημοσύνου έγινε τόπος συνάντησης όσων τον λάτρεψαν και συνεχίζουν να τον κουβαλούν μέσα τους μέσα από τη μουσική του. 

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη μίλησε νωρίτερα για τον «οικουμενικό Έλληνα» αποδίδοντας του επίσης τους χαρακτηρισμούς «πατριώτης, αγωνιστής, επαναστάτης». Πρόσθεσε δε πως «όλοι πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής. Όχι μόνο τώρα, αλλά για πάντα, γιατί οι προσωπικότητες που σημάδεψαν ιδιαίτερα αυτά τα τελευταία διακόσια χρόνια, δείχνουν πραγματικά ποιοι είμαστε».

Στη σημασία της ανάδειξης του έργου και της πολυσχιδούς προσωπικότητας του μεγάλου δημιουργού αναφέρθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Διγαλάκης. «Το έργο του ξεπέρασε την Ελλάδα ,έφτασε σε όλο τον κόσμο και αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο και μετά το θάνατο του» υπογράμμισε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός παιδείας.

→ Διαβάστε ακόμη: Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Δεν ξέρω αν θα πάω στο μνημόσυνο του πατέρα μου

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη κ. Γιώργος Αγοραστάκης μίλησε για τον άνθρωπο που με το έργο του, καλλιτεχνικό και θεωρητικό, εξέφρασε το πνεύμα της Επανάστασης του ’21 και είχε την ισχυρότερη επίδραση στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και της νεοελληνικής κουλτούρας. «Ο Μίκης Θεοδωράκης -με την ισχυρότατη θέλησή του- βρίσκεται εδώ στην Κρήτη, κοντά στους δικούς του, για να μας υπογραμμίσει την ιστορική του καταγωγή, την σύνδεσή του με την Ιστορία και τους αγώνες για την Ελευθερία, την οποία και περιέγραψε εκτενέστατα στα βιβλία του και διατύπωσε επανειλημμένα στους λόγους του» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστάκης.

Στον στόχο του δήμου Χανίων να προχωρήσει η δημιουργία Μουσείου στο πατρικό σπίτι του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη στον Γαλατά, που έχει ανακατασκευαστεί από το 2017, αναφέρθηκε ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης λέγοντας ότι «οι διαδικασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, για να μπορέσει να μετατραπεί σε Μουσείο Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη που θα αποτελέσει ένα σημείο έρευνας, ανάδειξης και προώθησης του σπουδαίου έργου του δημιουργού σε όλο τον κόσμο».

Στο ίδιο ύφος και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής ο οποίος είπε ότι «η επιλογή του Μίκη Θεοδωράκη να είναι εδώ η τελευταία του κατοικία μας υποχρεώνει να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να τιμήσουμε τη μνήμη του, να αναδείξουμε το έργο και την προσφορά του συνολικά».

Στην Πλατεία του Γαλατά, μετά το τέλος του μνημοσύνου, η Φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χανίων απέδωσε τιμητικά γνωστά έργα του μουσικοσυνθέτη. Λίγο αργότερα στο σπίτι, παρουσία της οικογένειας, της κ. Αγγελοπούλου και αρκετού κόσμου, το συγκρότημα «Καθ ωδών» έπαιξε αγαπημένες μελωδίες ενώ τα τραγούδια ερμήνευσε γυναικεία χορωδία. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν η εγγονή του Μίκη Θεοδωράκη Μυρτώ τραγούδησε μαζί με τη χορωδία το γνωστό «Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια