Χανιά

Χανιά: Το Σωματείο Επισιτισμού στο πλευρό των εργαζομένων ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη

Διοργανώνοντας σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Χανίων την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου

Το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανιών ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί με ανακοίνωσή του, σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Χανίων την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στις 7.00μμ  για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Συντονίζουμε την δράση μας  για να μπλοκαριστεί η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών και να μείνει στα χαρτιά ο νόμος 4808/2021, ο γνωστός νόμος- “έκτρωμα” του Χατζηδάκη.

Η κυβέρνηση αφήνει τους εργαζόμενους για άλλη μια φορά χωρίς καμία στήριξη τον χειμώνα που έρχεται υλοποιώντας τον νόμο Χατζηδάκη!

Ενεργοποιείται ο κόφτης των 400 ημερών επιδότησης για τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα οι περσινές παρατάσεις του επιδόματος ανεργίας να αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εποχικών από τη φετινή επιδότηση.

Όσοι δούλεψαν για πρώτη φορά φέτος θα περάσουν χειμώνα χωρίς εισόδημα, αφού δεν έχουν καμιά πρόσβαση σε καμιά επιδότηση του ΟΑΕΔ, γιατί το 2020, με κλειστές επιχειρήσεις, δεν είχαν 80 ημέρες ασφάλισης.

Και συνολικά όσοι είχαν συμβάσεις σε μονομερή αναστολή είναι αποκλεισμένοι από επιδόματα ασθένειας, ενώ σύντομα θα μείνουν έξω από κι από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τώρα είναι η ώρα ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι, εκλεγμένοι συνδικαλιστές να μπουν στον αγώνα, να στηθούν εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς.

Ο νόμος 4808/2021 που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούνη έρχεται να δώσει συνέχεια και να απογειώσει τις αντεργατικές ανατροπές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, έρχεται να ανατρέψει θεμελιακές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της πάλης των συνδικάτων. Στον Νόμο "Βρούτση - Αχτσιόγλου" που χτύπησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και επιβάλει τον κατώτατο μισθό με Υπουργική Απόφαση , έρχεται να προστεθεί ο "Νόμος Χατζηδάκη" που χτυπάει την ελευθερία της συνδικαλιστικής δράσης, προωθεί την κατάργηση  του 8ωρου, επιβάλει την απλήρωτη δουλειά και την διευθέτηση του χρόνου εργασίας.                                                                                                       

Ήδη φαίνονται τί σημαίνει η εφαρμογή του Νόμου, με παραδείγματα που έχουμε στον Νομό Χανίων όπως είναι η απόλυση συναδέλφου από μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα   επειδή διεκδίκησε να δουλεύει με βάση την ΚΣΣΕ. Αξιοποιώντας τον Νόμο η εργοδοσία εμμένει στην απόφασή της, προτιμώντας να πληρώσει μεγαλύτερη αποζημίωση από το να επαναπροσλάβει την συνάδελφο στην δουλειά. Η αποθράσυνση  της εργοδοσίας φαίνεται και στην περίπτωση της απόλυσης διανομέων μεγάλης πιτσαρίας στα Χανιά , επειδή ζήτησαν αύξηση μισθού.

Αν νομίζουν ότι θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να βλέπουμε να επικρατεί σιγή ιχθύος στους χώρους δουλειάς και να βλέπουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα να σφαγιάζονται είναι βαθιά γελασμένοι.

Η μεγάλη μάχη που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη με αποκορύφωμα την μεγάλη απεργία που οργάνωσαν εκατοντάδες συνδικάτα στις 10 του Ιούνη αλλά και οι αγώνες των υγειονομικών και όλου του λαού για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας, των μαθητών και των φοιτητών ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους και των δεκάδων κινητοποιήσεων σε κλάδους και χώρους δουλειάς, αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια της δράσης μας.

Δεν θα επιτρέψουμε την επιβολή της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας στα συνδικάτα με το φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζομένων, τον αυταρχικό περιορισμό της λειτουργίας τους, τις διώξεις σε αγωνιστές εργαζόμενους.

Το σωματείο μας, όλο το προηγούμενο διάστημα   πραγματοποίησε περιοδείες σε χώρους δουλειάς και θα συνεχίσει  ,ώστε να ενημερωθεί κάθε εργαζόμενος για τα  αντιλαϊκά μέτρα και δυναμώσουμε  ακόμη περισσότερο τον αγώνα μας.

Καλούμε ιδιαίτερα τα σωματεία της κοινής μας ομοσπονδίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Διανομέων να συμμετάσχουν από κοινού στην σύσκεψη για να οργανώσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης υπερασπίζοντας τα δικαιώματα μας .

Μαζί με την πάλη για ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, πληρωμένες υπερωρίες, προστασία της συνδικαλιστικής δράσης απαιτούμε εδώ και τώρα:

Να μείνει ανενεργό το ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. Κανένα σωματείο να μην καταθέσει μητρώα, καταστατικό, οικονομικές καταστάσεις, στο κρατικό μητρώο.

Όχι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα και στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Καμία ηλεκτρονική λίστα με ονόματα και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο κράτος και στους εργοδότες. Υπερασπίζουμε την ελευθερία επιλογής και τη μυστικότητα της ψήφου των εργαζομένων για την εκλογή ΔΣ και αντιπροσώπων, το δικαίωμα ενεργής συμμετοχής στις μαζικές διαδικασίες, τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων.

Προστασία της συνδικαλιστικής δράσης, προστασία του συνόλου των ιδρυτικών μελών ενός σωματείου. Κατοχύρωση της ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς, εξασφάλιση των συνδικαλιστικών αδειών.

Όχι στις απολύσεις συνδικαλιστών. Ακύρωση κάθε απόλυσης και κάθε δίωξης για συνδικαλιστική δράση.

Κάτω τα χέρια από τις συνδρομές και τα οικονομικά των συνδικάτων. Ενίσχυση του ΟΑΕΔ για την αποκλειστική χρηματοδότηση και την πραγματική προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των οικογενειών τους.

Επαναφορά των ποσοστών συμμετοχής στις γενικές συνελεύσεις που προβλεπόταν πριν το νόμο ΣΥΡΙΖΑ το 2018.

Απειθαρχία και κατάργηση του απεργοσπαστικού μηχανικού με τίτλο “προσωπικού εγγυημένης παροχής υπηρεσιών”.

Επαναφορά της δυνατότητας στα κλαδικά συνδικάτα, στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα να ασκούν ανεμπόδιστα τη συνδικαλιστική τους δραστηριότητα, μεταξύ άλλων να μπορούν να καλύπτουν τον αγώνα κάθε συνδικάτου με τη μορφή πάλης που θα επιλέξει το ίδιο.

Προστασία του απεργιακού δικαιώματος έναντι της απεργοσπασίας και απαγόρευση της ανταπεργίας (lockdown).

Κατάργηση της προβοκατόρικης διάταξης περί “άσκησης ψυχολογικής βίας” που αποτελεί όχημα δίωξης αγωνιστών που περιφρουρούν τον αγώνα τους».

(φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια